Teori Nasdaq Bubble: Anda mesti benci Gold!

Salam semua.

Saya sedang melihat kepada satu teori; saya namakan Teori Nasdaq Bubble.

Sebelum berlakunya DotCom bubble pada awal tahun 2000, saham-saham syarikat teknologi (atau di sebut IT) merupakan the most sought after things in the world. Jika anda seorang pelabur dan anda tidak mempunyai share mana-mana syarikat IT di Nasdaq, maka anda di anggap tidak mengikut trend atau ketinggalan zaman.

Internet di anggap sebagai new economy order dan bakal menggantikan ekonomi konvensional – mungkin sekarang betul, tetapi tidak 20 tahun yang lepas.

Spekulator memainkan peranan mereka dan begitu juga dengan broker-broker yang membawa pelabur-pelabur baru ke Nasdaq – tanpa knowledge, hanya wallet. Hasilnya, anda boleh lihat bagaimana Nasadq begitu di sayangi dan di puja sehingga ia meningkat dengan exponential. Pada 1 Jan 1996, Nasdaq di dagangkan pada 526.80 mata dan pada 1 Mac 2000, ianya mencatatkan paras tertinggi 4816.35 mata; peningkatan sebanyak 4289.73 mata, hanya dalam tempoh kurang dari 5 tahun.

nasdaq bubbleAkhirnya, berlaku bubble. Nasdaq yang sewaktu masa dahulu begitu di sayangi akhirnya dibenci, sebenci-bencinya dan jatuh ke paras terendah 795.25 dalam tempoh 2 tahun sebelum akhirnya menjumpai paras support sekitar 1000 mata pada bulan November 2008 – 8 tahun selepas bubble. Sehinggalah sekarang, Dis 2015, Nasdaq di niagakan pada paras 4598, kurang 300 mata dari paras tertinggi dalam sejarah; itupun selepas 15 tahun.

Lama kan?

Jadi apa yang boleh kita belajar dari peristiwa ini? Bagaimana boleh saya kaitkan dengan harga emas? Pertamanya, emas juga merupakan sesuatu yang sangat di sayangi dan dipuja suatu masa dahulu. Kegilaan kepada emas telah bermula semenjak dari tahun 2005 lagi; atau mungkin lebih awal.

Harga emas membuat breakout dari paras $454 sekitar September 2005, dan semenjak dari itu langsung tidak menoleh ke belakang. Satu retracement yang agak besar berlaku sekitar 2007-2008 iaitu ketika subprime crisis berlaku tetapi apabila ianya breakout paras psikologi $1000 pada 1 Sept 2009, it seems nothing could stop the gold bulls. Akhirnya, emas mencatatkan paras tertinggi $1920 sekitar bulan September 2011; 2 tahun selepas breakout dari paras $1000.

gold bubble

Modus operandi yang sama; di sayangi dan di puja, seolah-olah gold akan menggantikan US Dollar atau to the extreme, sistem kewangan dunia. Kehadiran gold bug juga menyemarakkan kegilaan ini sehinggakan pernah satu ketika, emas di jangka akan naik sehingga $2000.

Akhirnya, bubble yang di tunggu-tunggu pecah juga. Selepas mencatatkan harga tertinggi $1920 pada September 2011, emas jatuh sehingga ke paras terendah $1052 pada bulan ini. Di dalam tempoh 4 tahun (dari 2011 ke 2015) emas seolah-olah di benci, di keji dan di anggap sebagai kuno dan barbaric oleh sesetengah pihak di Barat sehinggakan ia kehilangan nilai sebanyak $828 dalam tempoh tersebut.

Kini, harga emas bakal mencecah paras psikologi $1000. Nasdaq juga pernah mencecah paras psikologi 1000, breakout ke bawah sehingga 795 sebelum breakout ke atas 1000 mata semula. Mungkin emas bakal membuat perkara yang sama?  Breakout di bawah $1000, menuju ke paras support $866 atau mungkin $725, sebelum melonjak kembali?

Berdasarkan kepada keadaan ekonomi semasa, ianya adalah tidak mustahil. Secara teknikalnya juga tidak mustahil. Mungkin akan wujud masalah dari segi supply di lombong – apabila harga pasaran lebih rendah dari kos melombong – tetapi melihat kepada case study untuk harga minyak, maka ini juga tidak mustahil.

Saya tidak pasti sama ada kebencian kepada emas ini sudah berakhir atau belum. Jika belum, benci lah lagi, biarlah harga jatuh lebih banyak dan lebih cepat. Sehingga akirnya nanti, kebencian ini akan hilang, dan manusia akan melihat emas kembali ‘precious metal’ atau ‘safe haven aset’ atau instrumen kalis inflasi (yang mana sangat tidak releven di dalam ekonomi yang kurang atau tidak ada inflasi).

Untuk memastikan teori Nasdaq bubble ini berjaya, anda dan saya  dan seluruh dunia, mesti benci Gold!

Happy pipping!

Tagged: Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *