02 Dec

Cepatnya masa berlalu, now its December already!

Salam semua.

Memang betul masa sekarang cepat betul berlalu. Mat salleh kate ‘time flies’. Pejam celik, pejam celik dah bulan end of 2016, dah sampai bulan Disember pun. Kalau anda jenis yang rajin buat azam baru setiap tahun, cuba cek balik. Yang mana dan capai, yang mana jadi capati. Kalau dapat 50% pun saya rasa dah cukup bagus tu.

Untuk saya, sepanjang 2016 ni trading has become so challenging. Sebagai trader, kita dah lalui Brexit (Jun) dan US Presidential Election (Nov). Now tengah tunggu FOMC this coming December; nak tengok sama ada Fed akan naikkan rate atau tidak. Selain dari itu juga, berlaku satu insiden yang di gelar ‘Fat Finger’ sekitar Oktober; yang mana puncanya di percayai oleh komputer programming error.

Dari segi trading, USD Index telah mencatatkan paras tertinggi, begitu juga dengan Dow dan S&P. Gold pula nampaknya sudah break paras 1200 dan berada di sekitar 1170. GBP terpaksa saya tinggalkan dahulu kerana impak dari Brexit ini masih lagi kuat. Jpy yang sangat kuat tahun ini sedang mengalami fasa retracement. dan CAD…yes, saya merasakan CAD berpotensi untuk menjadi lebih kuat tahun hadapan. Sebab? persetujuan yang di capai oleh OPEC baru-baru ini mungkin akan definitely stabilkan harga oil dan secara tidak langsung akan membantu mengukuhkan loonie.

Nonetheless, anything can happen in trading. Sebagai seorang trader, kita hanya trade apa yang kita nampak, bukan apa yang kita rasa. Ikut rasa binasa.

Happy trading guys, saya update kan more info later on ye. TQVM