05 May

Cara-cara membuka GAP akaun di Public Gold yang paling mudah

Salam semua.

Saya nak kongsikan dengan anda semua kaedah atau cara-cara untuk membuka GAP akaun di Public Gold yang paling senang.

  1. Buka website Public Gold. Tengok harga GAP.
  2. Anda nak start berapa gram? 1 gram? 5 gram? 10 gram? Boleh je.
  3. Bukak maybank2u. Bank in kan amaun nya ke akaun Public Gold (No akaun: 5571 3923 8048). Contoh; 1 gram = RM187 x 10 gram (yg anda nak beli) = RM1870.
  4. Ambik gambar payment yang anda telah buat.
  5. Wasap slip payment ke nombor 012-3876919 beserta nama penuh, IC ,email dan introducer : Noor Shufaad (PG5467)
  6. Tunggu email confirmation dari PG.
  7. Kalau lambat sangat, telefon nombor tadi balik. dan cakap dengan Suhaila atau El atau Kelvin. Apa2 hal, roger dieorang.

Untuk kaedah lain, next time saya ajar ye. Ni kaedah paling mudah. Berenti tepi jalan pun boleh buat.

Cuba ye!

Shufaad – Master Dealer Public Gold (PG005467)

03 Mar

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan Mac 2017

Salam.

Bagi yang belum berkesempatan untuk mengikuti kelas ini, next class akan di adakan pada 18 Mac 2017 (sabtu) di TheCandles, Sunway bermula jam 9.30 am sehingga jam 5.00 pm.

Yuran untuk kelas ini hanyalah RM250 sahaja.

Bagi yang berminat, anda boleh menghubungi saya di talian 012-9965946.

TQVM

21 Feb

Tawaran menjadi dealer Public Gold!

Salam.

Bagi yang belum menjadi dealer Public Gold, ada berita baik. Sekarang dengan Easy Payment Purchase (EPP) gold bar 100g anda layak untuk menjadi dealer. Yang paling best, EPP ini adalah untuk 10 bulan.

Yup, 10 bulan ansuran. Normal 4 bulan. Sekarang Public Gold buat offer.

Offer ni akan tamat hujung bulan ni. So bagi sesiapa yang ingin menjadi dealer dan pada yang masa membeli emas 100 g, ini adalah peluang terbaik anda.

Hubungi saya di talian 012-9965946 untuk info lanjut. Terima kasih.

16 Feb

Harga emas dunia boleh meningkat lagi

Salam.

Berdasarkan kepada pergerakan harga semasa, saya melihat tiada masalah untuk harga emas meningkat ke paras $1250. Dan jika paras ini berjaya di pecahkan (breakout), maka resistance zone $1300/05 akan menjadi sasaran seterusnya.

Salah satu faktor kepada kenaikan ini adalah di sebabkan adanya tanda-tanda penurunan di USD Index. Penurunan yang lebih ekstrem boleh berlaku sekiranya pattern head and shoulder berjaya di bentuk dan gap bertarikh 14 Nov 2016 berjaya di close.

Soalan nya. Sudahkan anda membeli emas; spot & fizikal?

07 Feb

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan Februari 2017

Salam.

Bagi yang berminat untuk mengikuti kelas Analisis Teknikal Harga Emas, anda boleh hadir ke lokasi dan tarikh seperti berikut:

  1. The Pavillion Hotel, Sandakan
    • Tarikh: 11 Feb (Sabtu)
    • Masa: 12.00 pm – 6.00 pm
    • Fee: RM250
  2. TheCandles, Sunway
    • Tarikh: 26 Feb (Ahad)
    • Masa: 9.30 am – 5.00 pm
    • Fee: RM250

Tempat adalah terhad kepada 20 orang peserta sahaja. Untuk pendaftaran, sila hubungi 012-9965946.

Terima kasih.

15 Apr

Pelaburan emas melalui dinar 24K dari Public Gold

Salam semua.

Saya harap anda sudah pun memulakan pelaburan emas pertama anda. Jika belum, apa kata anda mula kan dengan dinar 24K dari Public Gold.

Buat pengetahuan anda, Public Gold telah mengeluarkan dinar 24K di dalam 3 nilai iaitu 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar. Anda boleh lihat gambarnya di bawah ini:

1 dinar 24K

1 dinar 24K

5 dinar 24K

5 dinar 24K

10 dinar 24K

10 dinar 24K

Seperti biasa, setiap pembelian produk Public Gold akan di sertakan dengan sijil ketulenan nya sekali. Oleh kerana dinar ini berstatus LBMA, maka dinar ini telah di seal kan sekali dengan sijil tersebut.

But dont worry kalau anda nak pakai duit. Dinar ini boleh di pajakkan di Ar-Rahnu Pos Malaysia. Mereka tidak akan membuka seal tersebut.

Harga dinar ini pula anda lihat di laman web publicgold.com.my yang mana ianya akan berubah setiap 20 minit berdasarkan harga emas dunia.

Kesimpulan.

Salah satu cara membuat pelaburan emas dengan cara yang termudah ialah dengan membeli dinar emas. Ini kerana harga dinar emas agak murah dan mampu dimiliki. Sekiranya anda baru hendak berjinak-jinak dengan pelaburan emas, saya cadangkan anda bermula dengan dinar emas.

Selain rupanya yang cantik, dinar emas mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Ia boleh digunakan sebagai mas kahwin, membayar zakat dengan lebih tepat, sebagai hadiah kepada orang tersayang serta penyimpan nilai yang unggul.

Sehingga berjumpa lagi 🙂

 

17 Nov

Beli emas secara ansuran dengan EPP dari Public Gold

Salam.

Untuk memastikan anda mampu untuk membeli emas, Public Gold telah memperkenalkan satu kaedah pembelian emas seara ansuran atau di kenali sebagai Easy Payment Purchase (EPP).

Apa yang perlu anda tahu mengenai EPP?

  1. Semua produk Public Gold yang berharga RM500 ke atas, layak untuk menggunakan kaedah EPP.
  2. Harga produk yang di beli akan di bahagikan kepada 4 bulan bayaran.
  3.  Admin fee sebanyak 0.5% atau minimum RM5 akan di kenakan.
  4. Setelah anda selesai membayar selama 4 bulan, bawak resit original ke cawangan Public Gold berdekatan dan ambil produk anda.
  5. Jika anda ada duit lebih dan setelkan keseluruhan bayaran pada bulan ke 2, di persilakan. Lagi cepat, lagi bagus. Maksimum 4 bulan saja ye.

Di bawah ini ada contoh EPP yang saya selalu buat:

Easy Payment Purchase (EPP) Public Gold

Easy Payment Purchase (EPP) Public Gold

So berdasarkan kepada contoh EPP di atas, anda dapat lihat bahawa harga produk (1 dinar) tersebut ialah RM563. Setelah di bahagikan kepada 4 bulan, customer saya akan membayar sebanyak RM146 untuk bulan pertama, kemudian RM141 (bulan kedua), RM141 untuk bulan ketiga dan untuk bulan ke empat hanya RM140.

Mudah kan? Ini lah kelebihan EPP.

Apa tunggu lagi? Mulakan simpanan emas anda dengan EPP dari Public Gold. Mudah dan telus.

12 Nov

Emas fizikal pun ada spread?

Salam.

Spread ialah satu perkataan yang popular di kalangan online traders; terutamanya yang trade currency (forex). Di dalam dunia emas fizikal, spread sebenarnya ialah perbezaan di antara harga beli dan harga jual emas tersebut.

Cuba anda tengok harga di bawah;

Harga gold bar Public Gold

Harga gold bar Public Gold

Jika anda ingin membeli gold bar 10 gram, harga belian nya ialah RM1346 (PG Sell). Dan jika anda ingin menjual emas 10 gram tersebut, harga nya ialah RM1239 (PG Buy).

Berapa bezanya? RM1346 – RM1239 = RM107. Maksudnya kalau anda jual balik immediately, anda akan rugi RM107. Berapa peratus tu? Kira-kira 8%.

Untuk gold bar 10 gram, spreadnya ialah 8.0%. Unutk 20 gram, spreadnya 6.0%.

  • 50 gram spreadnya ialah 5.5%
  • 100 gram pula ialah 5.0%
  • 250 gram dan 500 gram hanya 4.5%

So, lagi besar gram emas yang anda beli, maka lebih untung anda dari segi spread. Sebab? lagi kecik spread, lagi cepat anda boleh untung (jika harga emas naik).

Nak beli 500 gram? Call saya cepat. Murah sangat dah ni.

Terima kasih.