Basic fundamental yang mempengaruhi harga emas dan perak

Salam semua.

Sekali lagi, faktor fundamental memainkan peranan yang cukup besar di dalam kenaikan dan penurunan harga emas dan perak dunia. Contohnya, kenaikan harga emas dan perak yang berlaku secara mendadak semalam adalah di sebabkan oleh kebimbangan European Union (EU) tentang cadangan bajet Itali yang mungkin akan memberi impak kepada keseluruhan ahli di dalam EU.

Walaupun ianya berlaku dalam jangka masa yang sekejap, namun ia sudah cukup untuk menghantar mesej kepada trader di seluruh dunia betapa harga emas dan perak sangat sensitif terhadap lanskap ekonomi dunia.

Apabila semuanya kembali normal, kita akan kembali melihat kepada chart semasa di mana analisis teknikal akan menjadi key tools untuk membuat buying and selling decisions. Dan jika anda lihat teknikal emas dan silver, kedua-dua hard commodities ini berada di dalam trend menurun.

Di bawah ini adalah chart harga emas sebagai rujukan:

Secara ringkas nya, 3 basic fundamental yang boleh mendorong kepada penurunan harga emas dan perak ialah:

  1. Kenaikan interes rate
  2. USD yang kuat
  3. Risk on sentiment di pasaran ekuiti

Kenaikan interest rate – semenjak dari 2015, Fed telah secara slow and steady nye menaikkan interest rate. Terbaru, Fed telah menaikan rate dari 2.20% kepada 2.25% pada 27 Sept yang lepas. Fed juga di jangka akan menaikkan interest rate sekali lagi dalam FOMC meeting bulan December tahun ini.

USD yang kuat – ini merujuk kepada kekuatan USD index yang mana nilai nya dari bulan Mac 2018 sehingga sekarang, telah meningkat dari 88.55 kepada 95.40. Ini merupakan kenaikan hampir 7% di dalam tempoh 6 bulan untuk usd. Dan oleh kerana harga emas dan perak di sebut di dalam USD, maka sudah tentulah kenaikan ini akan memberi direct impak kepada harga kedua-dua komoditi ini.

Risk on di pasaran ekuiti – ini bermakna trader dan investor memilih untuk participate di dalam pasaran yang mempunyai risiko yang tinggi dan pada masa yang sama boleh mendapatkan pulangan yang tinggi. Ini sangat sesuai dengan pasaran ekuiti. Sebagai contoh, semalam Dow telah meningkat sebanyak 54 mata dan telah tutup pada all time high 26,828.

Selagi ketiga-tiga faktor ini tidak memihak kepada emas dan perak, selagi itulah kita akan melihat harga emas dan perak akan berada di dalam trend menurun.

Anda boleh baca artikel asal di sini:

http://www.kitco.com/commentaries/2018-10-03/Back-to-Basics.html

Introducer sebagai satu bisnes

Sebenarnya term introducer dah lama wujud cuma dalam bahasa kampung di sebut sebagai rekemen. Sebagai orang Melaka, kalau orang luar tanya nak makan asam pedas yang best kat mana, tau la saya rekemen kan tempatnya.Atau kalau ada kawan tanya workshop mana yang baik, pun saya boleh rekemen kan.

Cuma nya tak pernah la pulak saya dapat komisyen bila rekemen kedai asam pedas dengan workshop kereta ni. Dapat pahala Insya Allah.

Saya teringat, masa saya bercuti dengan family di Sarawak dulu, bila sampai di kedai kek lapis Dayang Salhah, kami di beri sticker berwarna oren untuk di lekatkan pada baju.

Saya ingatkan mula-mula tujuannya supaya kami tak hilang, sebab ada ramai grup lain masa tu, tapi bila pikir balik, bukannya beso nau tempat ni sampai boleh hilang! Hehe.

Ah..sudah tentu ada perkiraan upah untuk si pembawa van kalau saya dan family borong kek lapis di sini. Lagi banyak kami beli, lagi banyak lah dia dapat kot. Takpe, rezki abang ni.

Sebab itu, di dalam bisnes, perkataan introducer dan komisyen di gunakan supaya nampak lebih professional.

Selain dari menjadi seorang trader by profession dan pelabur emas fizikal, saya juga menjadi introducer kepada 2 syarikat yang saya terlibat secara langsung; Public Gold dan FXPrimus.

Di Public Gold, kalau saya hanya fokus nak jual emas fizikal sahaja, menangis saya. Komisyen dah lah 2% saja, then kena servis customer lagi. So memang tak berbaloi.

So thats why untuk berjaya dalam PG, cara terbaik ialah dengan menjadi introducer. Bila ada orang tanya, nak beli emas di mana, sebut sahaja Public Gold. Bagikan alamat, nanti pandai la customer kita cari.

Dah sampai di PG, staf pula akan tanya customer siapa introducer. Pesan kawan kita siap-siap untuk sebut nama kita dan kirim salam kat staf.

So, next time bila kawan kita beli emas lagi atau top up GAP, dapat la kita komisyen. Mudah kan? lagi mudah dari rekemen kedai asam pedas!

Sama juga macam di FXPrimus. Bila ada kawan atau student saya yang ingin belajar dan trade Forex, atau spot gold, saya akan rekemen FXPrimus sebagai broker.

Jika mereka buka akaun dan mula trade di Primus, dapat la saya komisyen. Kalau buka akaun, buat deposit 10 juta pun, tapi tak trade, tak adalah komisyen.

Mudah kan?

Atleast ini adalah salah satu cara saya mempelbagaikan portfolio income saya;
Dari seorang trader, coach, penulis buku kepada seorang Introducer broker forex.
Dari seorang pelabur emas fizikal, yang menggunakan basic concept buy low sell high kepada seorang yang introduce tempat membeli emas fizikal terbaik kepada kawan-kawan.

Sebab itu saya percaya, introducer ialah satu bisnes yang sangat berpotensi.

Anda nak yang mana? Introducer Public Gold atau Introducer FXPrimus? Atau nak kedua-duanya? Roger-roger lah ye.

Terima kasih!

Shufaad
Save. Invest. Trade

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017

Bagi anda yang meminati emas dan ingin mengetahui apakah faktor-faktor yang bakal menggerakan harga emas untuk tahun 2017, ini adalah buku yang perlu anda miliki.

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017 ini merupakan update version dari buku dengan tajuk yang sama yang telah saya tulis pada tahun 2014. Oleh kerana faktor fundamental seperti apa yang berlaku di US, di Britain dan sebagainya menjadi begitu kritikal untuk pasaran emas, maka saya telah mengambil inisiatif untuk mengemaskini buku ini dengan penambahan beberapa tajuk yang baru.

Isi kandungan buku ini adalah seperti berikut:

  • Gold Demand Trends
  • 4 isu yang bakal menggerakkan harga emas 2017
  • Peranan Federak Reserve dan komponen ekonomi di US
  • Kitco sebagai sumber fundamental

Harga jualan unutk buku ini hanyalah RM80 sahaja dan ianya adalah setebal 170 muka surat. Untuk pembelian, sila wasap saya pada nombor 012-9965946.

Terima kasih.

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017
Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017