Salam semua.

Mulai tahun ini, saya akan hanya tumpukan kepada anda yang berminat untuk belajar forex trading secara Personal Coaching atau one to one coaching sahaja. Ini bermakna, tiada lagi kelas Group coaching untuk tahun ini.

Bagi anda yang berminat, kelas ini akan di adakan selama 3 hari (anda boleh pilh tarikh nya) bermula dari 9.30 am – 5.30 pm bertempat sama ada di Sunway atau di Melaka.

Kelas intensif ini akan memberi penekanan kepada 4 Trading Pillars; Psychology, Risk & Money Management, Technical Analysis dan Fundamental Analysis. Anda akan di dedahkan kepada strategi-strategi yang saya gunakan selama 11 tahun sebagai seorang trader Full Time.

Anda bukan sahaja akan di dedahkan dengan pasaran Forex, tetapi juga dengan pasaran spot gold, oil dan juga index (USD Index, S&P dan Dow). Ilmu yang bakal anda pelajari boleh juga di aplikasikan di dalam pasaran lain seperti FCPO, dan Bursa Malaysia.

Jika anda berminat, sila hubungi saya terus pada talian 012-9965946.

Terima kasih.

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

Salam.

Bagi anda yang berminat untuk menjadi seorang spot gold trader, anda di jemput untuk menghadiri kelas ini. Details adalah seperti di bawah:

poster spot gold trading latest

FAQ.

Apa yang perlu anda bawa? laptop dan semangat yang membara.

Apa yang akan di ajar? Saya akan mulakan dengan basic spot gold trading. Then baru lah saya sentuh tentang Wyckoff Method ni. Buat pengetahuan anda, method atau teknik ini adalah gabungan antara fundamental dan juga teknikal. Sangat mudah dan sangat sesuai untuk newbie dan mereka yang berminat. Saya jugakan akan kongsikan satu teknik meletakkan stop loss yang sangat power.

Kena install MT4? Ye. saya cadangkan dapat kan MT4 dari FXPrimus. Anda boleh dapatkan nya di sini.

Jika dah ada MT4 dari broker lain, boleh join ke? Boleh. No prob!

OK. Macam mana nak daftar? Hubungi no ini, 0129965946 sama ada melalui wasap atau telegram. Kemudian, follow arahan pembayaran yang akan di beri. Itu sahaja.

Terima kasih dan happy pipping!

Salam semua.

Salah satu fundamental news yang kuat impaknya ialah berkaitan dengan interest rate (cash rate, bid rate, overnight rate). Semalam kita telah melihat 2 central banks membuat pengumuman berkaitan interest rate.

Bank of Canada (BOC) yang di ketuai oleh Stephen Poloz telah membuat keputusan untuk mengekalkan kadar overnight ratenya pada 0.50%. Kesannya? USDCAD jatuh lebih dari 200 pip.

usdcad after interest rate cutPagi tadi pula, giliran Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) membuat pengumuman tentang interest rate. Surprise, surprise! RBNZ yang di ketuai oleh Graeme Wheeler telah memotong kadar interest rate dari 2.50% kepada 2.25% iaitu sebanyak 25 point basis. Bagaimana kesannya kepada pair NZDUSD? jatuh lebih dari 140 pip.

nzdusd after rate cutSo, sekarang anda ada 2 central yang membuat keputusan yang berbeza; BOC mengekalkan rate manakala RBNZ memotong rate. Tips mudah untuk memahami topik interest rate ini ialah satu-satu central bank akan mengekal kan kadar ratenya sekiranya ia yakin dengan perkembangan ekonomi dlm negara manakala ia akan bertindak memotongnya sekiranya ia merasakan domestic ekonomi memerlukan “bantuan”.

Apa kata kita lihat chart NZDCAD. Bagaimana agaknya rupa chart ini;

nzdcad 10 mac 2016Jatuh hampir 300 pip :).

So next time, please be aware of the interest rate news. Mana la tau anda boleh ride next free fall.

happy pipping!

Salam.

Sejak beberapa hari lepas, saya memerhatikan satu share yang agak familiar; XOX. Kenapa familiar? sebab saya pernah nampak logo syarikat ini di baju Dato’ Lee Chong Wei :).

Apa yang saya perhatikan ialah bagaimana share syarikat ini jatuh dengan sangat mendadak sehingga Bursa Malaysia telah mengeluarkan satu statement berkaitan trading activities ini. Anda boleh baca full artikel nye di sini: http://www.themalaysianinsider.com/business/article/bursa-advises-caution-in-trading-xoxs-shares.

Ok. sekarang apa kata kita tengok chart XOX.

XOX 3 dec2015Perhatikan kotak biru yang saya tandakan tu. Lihat bagaimana price break paras support (sekarang dah jadi resistance 2 dan resistance 1) di sertai dengan volume yang sangat tinggi (warna merah). Ini adalah ciri-ciri kesungguhan seller dalam menjual mana-mana share; price break support + volume yang tinggi. Jika nak tengok kesungguhan buyer, reverse kan shj formula ni ok!

Reason nya? Baca semula artikel di atas dan anda dapat sebabnya. Sudah tentu ianya fundamental.

Pandangan saya, jangan beli dulu share ini. Jangan kerana harganya jatuh dan murah maka anda tertarik untuk membeli nya. We can never know how low it can go.

Take care!