14 Oct

Ada harapan untuk Fed dan BOE menaikkan interest tahun ni?

Salam semua.

Saya bertanyakan soalan di atas kepada guru saya, Ed Ponsi semasa webinar yang di jalan kan semalam di FXStreet. Jawapan nya, tidak. Tidak ada harapan untuk kita melihat kedua-dua central bank di atas menaikkan rates mereka tahun ini. Sebab utama nya ialah:

1. Data employment yang teruk di US. NFP yang terkini hanya mencatatkan sejumlah 142K berbanding 201K (forecast). Jumlah ini sebenarnya menjadi lebih teruk lagi apabila di tolak dengan jumlah pekerjaan yang di cipta oleh government iaitu sebanyak 24K. Ini menjadikan total NFP yang sebenar hanyalah sebanyak 118K..

2. Data employment yang teruk ini sudah berlanjutan selama 2 bulan. Bulan lepas, NFP mencatatkan sejumlah 173K berbanding 215K (forecast). Ops! tiba-tiba berlaku revision dan data sebenar NFP ialah 136K. Jauh lebih rendah dari yang di announcekan. Dan setelah di tolak dengan job creation oleh government, maka total NFP hanyalah 100K. So, 100K campur dengan data terkini berjumlah 118K, maka total untuk 2 bulan hanyalah 218K. Sangat teruk…

3. Semalam, data CPI dari GBP mencatatakan sebanyak -0.1% (Y/Y) berbanding 0.0% (forecast). Core CPI (Y/Y)juga tidak menepati sasaran apabila hanya mencatatkan 1.0% berbanding 1.1%. RPI (Y/Y) pula mencatatkan hanya 0.8% berbanding 1.0%.Ini menunjukkan yang UK kini  berada di dalam deflation, sesuatu yang tidak di ingini oleh mana-mana negara di dunia. And boleh lihat data-data yang lain di sini:

gbp bad news

Selain dari itu, saya juga melihat bagaimana pegawai-pegawai dari Fed dan BOE berlumba-berlumba memberi kenyataan seolah-olah central bank mereka akan menaikkan interest rate. Jangan terpedaya. Ini adalah salah satu strategi untuk meyakinkan pelabur tentang bagaimana bagusnya ekonomi negara mereka; yang mana sebenarnya ia adalah sebaliknya.

Saya mungkin salah di dalam hal ini. Tetapi jika Fed dan BOE betul-betul menaikkan interest rate mereka, maka saya ingat dieorang ni dah gila.

wacko-logo2

Terima kasih.

26 Aug

US Dollar Index: Petunjuk kekuatan dollar

Salam.

dollar index 26 Ogos 2015Salah satu chart utama yang mesti anda perhatikan jika anda seorang trader ialah chart ini; US Dollar index. Jika anda study market gold, sudah pasti anda tahu yang USD Index atau nama manje nya dixie, ialah salah satu outside factor kepada harga emas.

US Dollar index mengukur nilai US Dollar berbanding dengan 6 major currencies yang lain; Euro, Yen, Pound, Canadian dollar, Krone dan Swiss Franc. Cara mudah untuk membacanya ialah jika dixie menaik, maka dollar menguat. Jika dixie menurun, maka dollar melemah. Mudah kan?

Boleh tak kita trade dixie ni? Boleh. Anda boleh buy dan sell dixie. No prob.

Baik. Berdasarkan kepada chart dixie yang saya sertakan ini, anda dapat lihat bagaimana dollar telah jatuh dengan agak mendadak dari minggu lepas. 2 paras support berhampiran, iaitu 93.69 dan 93.16 telah berjaya di pecahkan. Namun begitu, price gagal untuk close di bawah (below) support level yang kedua. Jelas kelihatan satu fenomena teknikal yang di gelar price rejection.

Semalam pula anda dapat lihat bagaimana dollar mendapat kekuatan dan telah close di atas support yang pertama. Untuk hari ini, price telah buka di dalam candle semalam dan sekarang dalam posisi terbaik untuk meningkat lebih tinggi.

Walaupun terlalu awal untuk mengatakan yang dollar telah kembali pulih, namun kegagalam price untuk close lebih rendah dari zone support yang saya tuliskan itu adalah petunjuk awal yang mana investor dan trader telah kembali membeli dollar.

Resistance terletak pada paras 97.07 dan 98.26.

Malam ini ada 2 news utama dari US, iaitu Core Durable Good orders sekitar jam 8.30 malam dan yang ada satu lagi jam 10.00 malam iaitu ucapan dari presiden Bank of New York, William Dudley. Dengan keadaan market seperti sekarang, sebarang clue atau news dari US sudah pasti akan memberi impak kepada keseluruhan market, termasuklah ekuiti dan komoditi.

So, berhati-hati semua. Good news untuk US dollar adalah bad news untuk gold ;).

Happy pipping!

17 Aug

6 Month Coaching Program – Khas untuk anda yang mahukan bimbingan maksimum!

Salam semua.

Bagi anda yang bercita-cita untuk menjadi seorang trader, maka saya menjemput anda untuk menghadiri ‘6 Month Coaching Program’ yang akan bermula pada bulan September ini.

Tarikh-tarikhnya adalah seperti berikut:

  • 7 dan 8
  • 14 dan 15
  • 21 dan 22

Bagi anda yang ingin mendapatkan info lanjut berkenaan kelas ini, sila klik pada link di bawah:

http://bit.ly/6MonthCoaching

6MONTH

13 May

Belajar Spot Gold dan Currency trading di Melaka

Salam semua.

Bagi anda yang berminat untuk mempelajari ilmu trading spot gold dan currency a.k.a forex, saya menjemput anda untuk hadir ke kelas Personal/Group Coaching yang akan di adakan di Melaka pada tarikh-tarikh berikut:

  1. 18 dan 19 Mei
  2.  25 dan 26 Mei
  3.  27 dan 28 Mei.

Yuran kelas hanyalah RM1600 (tanpa GST) untuk kelas selama 2 hari, video mentoring selama 6 bulan, weekly trading tips, whatsapp support group dan juga FREE repeat class selama 6 bulan.

Antara topik yang akan di sentuh di dalam kelas ini ialah psikologi di dalam trading, risk dan money management, support dan resistance, candlestick reversal pattern, divergence trading, fundamental analisis dan lain-lain lagi topik yang sangat penting.

So, jika anda betul-betul berminat untuk belajar dan menjadi seorang trader, sila daftarkan diri anda sepantas kilat. Hubungi nombor 012-9965946 (whatsapp/sms/call) untuk menempah tempat anda.

Terima kasih dan semoga kita berjumpa di Melaka!

logo1

 

20 Jan

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas di MIM, Petaling Jaya

Salam.

Bagi yang berminat untuk mempelajari bila masa yang terbaik untuk membeli dan menjual emas fizikal, terutamanya emas Public Gold, saya menjemput anda untuk hadir ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan di adakan seperti di dalam poster berikut:

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas 2015

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas 2015

Antara perkara yang akan di pelajari ialah:

  • Bagaimana untuk memuat turun perisian MT4, membuat setup dan menggunakan tools dan indikator yang bersesuaian.
  • Strategi-strategi untuk melukis paras support dan resistance
  • Membeli dan menjual emas fizikal Public Gold pada harga terbaik
  • dan banyak lagi.

Insya Allah senang je semua tu. Nampak macam complicated kan? Tapi sebenarnya senang. Jika anda buta IT sekalipun saya yakin anda boleh mempelajari dan menguasai ilmu Analisis Teknikal ini.

Hubungi saya sekarang k. Terima kasih 🙂

 

13 Jan

Seminar GST dan Prinsipal Syariah ke atas Emas Fizikal

Salam

Anda free 31 Januari ni? Kalau ye, saya jemput anda untuk hadir ke seminar GST dan Prinsipal Syariah ke atas emas fizikal yang akan di adakan di TH Hotel Kelana Jaya bermula dari jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang.

GST dan Prinsipal Syariah ke atas Emas Fizikal

Seramai 4 orang penceramah di jemput untuk berkongsi idea dan pandangan tentang topik tersebut dan sudah tentulah yang paling di tunggu-tunggu ialah sifu saya, En Azizi Ali, Mentor Kewangan #1 Malaysia. Beliau akan berkongsi pandangan di dalam satu topik yang di beri tajuk “Cabaran Pasaran Emas Fizikal Terkini Malaysia”

Baik. Kalau anda berminat, harga tiket cuma RM100, siap makan. Hubungi saya di talian 012-9965946 untuk menempah tiket anda sekarang.

Sehingga berjumpa lagi k!

31 Dec

Jadual kelas dan seminar untuk bulan Januari 2015

Salam.

Tahun 2015 di katakan tahun yang mencabar untuk semua rakyat Malaysia, terutamanya golongan berpendapatan sederhana dan rendah. Dengan nilai Ringgit yang semakin melemah dan cukai GST yang bakal di perkenalkan, ia merupakan satu ancaman kepada kesihatan kewangan bagi mereka yang tidak bersedia.

Satu perkara yang tidak berubah adalah saya dan sahabat saya, Syukor Hashim (admin Jutawanemas.com) akan terus berusaha untuk mendidik seberapa ramai orang di dalam bidang emas fizikal, emas spot dan juga currency (forex).

Ini kerana kami yakin ilmu adalah benteng terbaik bagi menghadapi sebarang cabaran yang bakal mendatang.

Bagi yang betul-betul berminat untuk mendapatkan ilmu yang betul, tepat dan selamat, saya menjemput anda untuk hadir ke seminar atau kelas yang telah saya dan Syukor jadualkan sepanjang bulan Januari 2015:

  1. Gold Investment 101, 17 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM150 seorang.
  2. Pelaburan Emas dan Analisis Teknikal Harga Emas (ATHE), 24 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM250 seorang.
  3. Group Coaching: Spot Gold dan Currency Trading, 28 dan 29 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, Kuala Lumpur (to be confirm), Rm1500 seorang.

Dan kami juga akan mengadakan satu seminar baru yang di gelar “SAYA TRADER” yang akan mengfokuskan kepada aspek persediaan awal, psikologi trader dan beberapa topik penting yang mesti di ketahui oleh mereka yang ingin atau baru berjinak-jinak di dalam bidang online trading. Sila layari laman web www.sayatrader.com untuk maklumat lanjut mengenai seminar ini.

Semoga anda lebih bersedia menghadapi tahun 2015. Insya Allah.

Group Coaching KL

25 Nov

Faktor luaran yang mempengaruhi harga emas

Salam.

Selain dari faktor permintaan dan penawaran yang merupakan faktor asas kepada pergerakan harga semua pasaran, terdapat apa yang di panggil sebagai faktor luaran atau “outside factor” yang boleh mempengaruhi harga emas.

2 faktor tersebut ialah:

  1. USD Index
  2. Harga minyak

Apa yang anda faham tentang USD Index? Ia adalah nilai US Dollar yang di bandingkan dengan 6 major currencies dunia; Euro, Yen, Pound, Cad, Krone dan Franc. Jika USD Index meningkat, maksudnya US Dollar menguat. Jika USD Index menurun, makna nya US Dollar melemah.

USD Index chart

USD Index chart

MInyak pula di gunakan sebagai asas kepada perngeluaran di peringkat industri, seperti industri perlombongan dan sebagainya. Penurunan harga minyak, seperti yang berlaku sekarang, sekurang-kurangnya memberi impak positif kepada pelabur-pelabur yang baru hendak bermula dengan emas. Ini kerana, di dalam keadaan normal, penurunan harga minyak ber erti kos pengeluaran emas dari lombong yang rendah, dan seterusnya hara emas yang lebih rendah. (saya kecualikan faktor permintaan dan penawaran buat masa ini ye).

Jadi, selepas ini pastikan anda memperhatikan kedua-dua faktor luaran ini sebelum anda bercita-cita untuk trade emas. Saya pasti ianya akan banyak membantu!

Terima kasih.

 

16 Nov

Kelas Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan Kuala Lumpur

Salam.

Poster baru untuk kelas Group Coaching: Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan KL baru saja saya siapkan. Kenapa ada yang baru? Sebab sebelum ni memang saya plan untuk buat di Kuantan sahaja, tiba-tiba ada permintaan untuk saya buat di KL.

Ada demand maka ada lah supply. Teori ekonomi kan?

So apa tunggu lagi. Hubungi saya sekarang untuk pendaftara.

Terima kasih.

Group Coaching Kuantan dan KL

Group Coaching Kuantan dan KL