Salam.

Sebagai seorang trader, satu laman web yang sentiasa menjadi tumpuan sudah tentulah forexfactory.com. Di dalam web ini, terdapat kalendar ekonomi yang akan menjadi guide tentang apa yang akan menggerakkan satu-satu currency.

Di sebabkan itu, saya telah sediakan satu tutorial ringkas bagaimana hendak menggunakan web forexfactory ini supaya anda lebih faham dan mendapat manfaat dari nya.

Anda boleh tonton video saya di sini:

Terima kasih.

Ini screen shot dari student saya.

Seorang trader USD Index (.dxa. dxy) tegar. Umur 40-an, kerja kilang. Sebelum ni belajar dengan encik google, dengan alasan untuk jimat kos. Asyik ke laut je.

Last-last cari saya. Ambik kelas Personal Coaching. Ini lah hasilnya:

dollar-index-profit-n-lossFuh! Dasat. Saya tengok pun berpeluh.

Saya tanya dia, kenapa tak trade pair lain?

-Segan.

Hahahha.

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia

 

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

Salam.

oil 3 Mac 2016Jika anda fikir gold sahaja sedang naik, think again.  Setelah mencatatkan harga terendah $26.02 pada 11 Feb 2016, oil telah meningkat sebanyak $8 per barrel. Secara teknikalnya anda boleh lihat:

  1. Berlakunya bullish divergence yang di tunjukkan oleh MACD ketika harga oil mencatatkan paras terendah.
  2. Berlaku gap dan kemudian nya di tutup dengan 3 hari kemudian. Gap ini bertindak sebagai paras support. Dan kemampuan price untuk tutup gap ini dengan pantas menunjukkan kemampuan harga untuk naik lebih tinggi.
  3. Pergerakan harga yang menutup gap ini juga boleh dianggap sebagai right shoulder. Jadi, anda akan melihat berlakunya inverse head and shoulder pattern.
  4. Neckline atau resistance terletak pada paras $34.80. Jika paras ini berjaya di pecahkan, next resistance terletak pada $38.14 dan $40.00.
  5. Melainkan kita melihat, membaca atau mendengar sebarang surprise dari Arab Saudi (atau any geng bas sekolahnya), maka saya menganggap oil sedang berada di dalam near term bullish.
  6. Kenaikan harga oil ini mampu menyelamatkan beberapa negara dan beberapa syarikat oil utama yang seterusnya beberapa ribu orang yang terlibat dengan industri oil & gas. Jadi sudah tentulah ianya positif. People can keep their job, then boleh spending dan seterusnya akan menggerakkan kembali ekonomi.
  7. Perhatikan inflation, inflation dan inflation. Ini adalah direct impact dari kenaikan harga oil.
  8. Satu lagi news yang perlu anda perhatikan ialah Crude Oil Inventories. Walaupun ia adalah news dari US, namun impak nya akan terkena kepada Canadian dollar.

Happy pipping!