Tutorial mudah bagaimana menggunakan Forexfactory.

Salam.

Sebagai seorang trader, satu laman web yang sentiasa menjadi tumpuan sudah tentulah forexfactory.com. Di dalam web ini, terdapat kalendar ekonomi yang akan menjadi guide tentang apa yang akan menggerakkan satu-satu currency.

Di sebabkan itu, saya telah sediakan satu tutorial ringkas bagaimana hendak menggunakan web forexfactory ini supaya anda lebih faham dan mendapat manfaat dari nya.

Anda boleh tonton video saya di sini:

Terima kasih.

Tengok ni dulu sebelum belajar trading dengan En Google

Ini screen shot dari student saya.

Seorang trader USD Index (.dxa. dxy) tegar. Umur 40-an, kerja kilang. Sebelum ni belajar dengan encik google, dengan alasan untuk jimat kos. Asyik ke laut je.

Last-last cari saya. Ambik kelas Personal Coaching. Ini lah hasilnya:

dollar-index-profit-n-lossFuh! Dasat. Saya tengok pun berpeluh.

Saya tanya dia, kenapa tak trade pair lain?

-Segan.

Hahahha.

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia
buku candlestick bahasa malaysia