29 Dec

Tengok ni dulu sebelum belajar trading dengan En Google

Ini screen shot dari student saya.

Seorang trader USD Index (.dxa. dxy) tegar. Umur 40-an, kerja kilang. Sebelum ni belajar dengan encik google, dengan alasan untuk jimat kos. Asyik ke laut je.

Last-last cari saya. Ambik kelas Personal Coaching. Ini lah hasilnya:

dollar-index-profit-n-lossFuh! Dasat. Saya tengok pun berpeluh.

Saya tanya dia, kenapa tak trade pair lain?

-Segan.

Hahahha.

18 Jul

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia

 

10 Jul

Kelas Forex/Index/Spot Gold Group Coaching

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

03 Mar

Analisis Pasaran US Oil (Crude) 3 Mac 2016

Salam.

oil 3 Mac 2016Jika anda fikir gold sahaja sedang naik, think again.  Setelah mencatatkan harga terendah $26.02 pada 11 Feb 2016, oil telah meningkat sebanyak $8 per barrel. Secara teknikalnya anda boleh lihat:

  1. Berlakunya bullish divergence yang di tunjukkan oleh MACD ketika harga oil mencatatkan paras terendah.
  2. Berlaku gap dan kemudian nya di tutup dengan 3 hari kemudian. Gap ini bertindak sebagai paras support. Dan kemampuan price untuk tutup gap ini dengan pantas menunjukkan kemampuan harga untuk naik lebih tinggi.
  3. Pergerakan harga yang menutup gap ini juga boleh dianggap sebagai right shoulder. Jadi, anda akan melihat berlakunya inverse head and shoulder pattern.
  4. Neckline atau resistance terletak pada paras $34.80. Jika paras ini berjaya di pecahkan, next resistance terletak pada $38.14 dan $40.00.
  5. Melainkan kita melihat, membaca atau mendengar sebarang surprise dari Arab Saudi (atau any geng bas sekolahnya), maka saya menganggap oil sedang berada di dalam near term bullish.
  6. Kenaikan harga oil ini mampu menyelamatkan beberapa negara dan beberapa syarikat oil utama yang seterusnya beberapa ribu orang yang terlibat dengan industri oil & gas. Jadi sudah tentulah ianya positif. People can keep their job, then boleh spending dan seterusnya akan menggerakkan kembali ekonomi.
  7. Perhatikan inflation, inflation dan inflation. Ini adalah direct impact dari kenaikan harga oil.
  8. Satu lagi news yang perlu anda perhatikan ialah Crude Oil Inventories. Walaupun ia adalah news dari US, namun impak nya akan terkena kepada Canadian dollar.

Happy pipping!

 

01 Mar

Analisis Pasaran AUDUSD 1 Mac 2016

Salam semua.

audusd 1 mac 2016Selepas mengekalkan interest rate pada kadar 2.00%, saya melihat pair ini bakal meneruskan trend bearish nya. Peluang terbaik untuk sell hadir sekiranya price meneruskan retrcement nya sehingga ke area 0.7160.

Mengapa ianya terbaik? Kerana di situ terdapat paras fibo 38.2%, paras resistance  1 (0.7168) dan yesterday’s high price sebagai resistance. Namun jika price tidak mampu untuk retrace ke area itu, saya akan mengambil peluang untuk sell selepas paras 0.7107/09 (yesterday’s low/S1) di pecahkan (breakout).

Apa pun saya maintain bearish untuk pair ini.

Happy pipping!

25 Nov

Kelas Trading Strategi di TheCandles, Sunway

Salam semua.

Bagi trader yang masih lagi mencari cari strategi apa yang hendak di gunakan, apa kata anda cuba dua strategi power ini; Divergence dan Chart Pattern Formation.

Jika anda hendak tahu bagaimana untuk mencari setup untuk strategi ini, jom datang ke kelas yang akan di adakan pada hari Sabtu ini (28 Nov 20150 di TheCandles, Sunway.

Detailsnya adalah seperti di dalam poster di bawah:

Poster Trading StrategiesUntuk pendaftaran pantas, sila hubungi 012-9965946.

TQVM 🙂

19 Nov

US Dollar di dalam masalah – atleast di dalam chart :)

Salam.

Kenapa saya mengatakan US Dollar di dalam masalah? Saya akan menunjukkan kepada anda chart Dollar Index di dalam 2 time frame; yang pertama di Daily dan yang kedua di H4.

dxy 19 nov 2015Ini adalah dollar index di time frame daily.

  1. Terdapat paras resistance yang kuat di 100.00 dan 100.37 yang mana paras yang kedua  adalah paras resistance yang di catatkan oleh highs pada 13 Mac 2015.
  2. Price membentuk doji di area 100.00 dan selepas satu long white candle – ini adalah perfect setup untuk Doji At the Top (DAT) strategi.
  3. Gap down selepas doji? Wow, ini memang superb!

Sekarang kita lihat di time frame H4 pula.

dxy h4 19 novAda signal feveret saya – Bearish Divergence! Dengan MACD crossover dan histogram bar telah pun flip di bawah 0.00, ini adalah tanda-tanda kejatuhan (atau retrace) di dalam dollar.

Berdasarkan kepada chart di kedua-dua time frame ini, ia menunjukkan yang US Dollar sedang berada di dalam fasa retrace- at least sehingga next NFP.

So, gold, silver dan any pairs yang ada kaitan dengan dollar especially Eur, Pound dan Yen akan mempunyai peluang untuk tapau dollar. Check support dan resistance yang terhampir dan ambil profit di situ.

Happy pipping!

 

30 Sep

Jadual kelas Group Coaching untuk bulan Oktober 2015

Salam.

Anda rakan FB saya? Jika ya, maka saya yakin anda sudah pun melihat dan membaca iklan ini. Jika anda bukan rakan FB saya, ini dia iklan tentang kelas Group Coaching yang saya buat sebentar tadi.

iklan group coaching oktober

Langkah seterusnya:

1. Anda boleh klik pada link ini, http://bit.ly/6MonthCoaching, untuk melihat apakah modul yang bakal anda pelajari.

2. Jika anda berminat, sila bank in kan deposit sebanyak RM750 ke dalam akaun Maybank 554110105387 Candlestick Consulting. Bakinya perlu di bayar semasa kelas.

3. Watsappkan slip payment dan nama penuh kepada nombor 012-9965946.

Setel.

Terima kasih dan semoga anda terbuka hati untuk menjadi seorang Trader.

p/s: jika anda tak dapat hadir pada tarikh 5 dan 6 Oktober ini, jangan risau. Ada tarikh lain. Hujung bulan Oktober. Tengok poster ni k. 🙂

Poster Coaching baru

 

21 Jul

Video Mentoring untuk Spot gold dan Currency trading

Salam.

Jika anda sudah mempelajari serba sedikit ilmu berkaitan dengan online trading, maka langkah seterusnya adalah untuk memantap kan nya lagi dengan tunjuk ajar atau guide dari trader yang lebih berpengalaman.

Salah satu cara nya ialah dengan melanggan sesi Video Mentoring dari saya. Buat pengetahuan anda, sesi Video Mentoring ini akan di adakan setiap hari Isnin dan Rabu, di mana setiap client akan mendapat link terus ke email mereka. Kebiasaan nya, setiap sesi akan mengambil masa selama 20 minit.

Di dalam setiap sesi, saya akan bahagikan kepada 2 sesi, iaitu sesi fundamental dan teknikal. Saya juga akan memberikan trade idea dan trade setup untuk pair yang mempunyai potensi. Pendek cerita, saya akan filter kan pasaran untuk anda trade.

Mudah kan?

Di bawah ini adalah sample terkini sesi Video Mentoring yang telah saya siapkan untuk para student saya semalam;

JIka anda ingin melanggan servis ini, bayaran yang saya kenakan hanyalah RM400 untuk sesi Video Mentoring selama 6 bulan. Maknanya, anda akan menerima sebanyak 48 sesi video mentoring (8 sesi sebulan x 6 bulan). Cukup banyak?

Pembayaran boleh di buat terus ke akaun Maybank 5541 1010 5387 Candlestick Consulting. Kemudian, whatsapp slip payment beserta nama penuh dan email ke address ke nombor 012-9965946.

Saya yakin imu yang saya kongsikan dengan anda semua di dalam sesi ini akan dapat membantu anda memantapkan lagi pemahaman dan pengetahuan anda di dalam dunia online trading.

Terima kasih dan selamat belajar!