Ekstrak Laporan AM-PM Roundup 9 Jan 2018

Keynote:

  1. Harga emas dan perak jatuh di sebabkan oleh kenaikan di USD index.
  2. Ia juga di lihat sebagai profit taking activity selepas kenaikan tertinggi dalam tempoh 3.5 bulan.

Analisis Fundamental:

  1. US stock index (dow, S&P) mencatatkan kenaikan tertinggi sekali lagi. Ini menunjukkan yang investor masih lagi berminat dengan riskier aset; yang mana ini merupakan sesuatu yang negatif kepada emas dan perak.
  2. Key outside market – USD Index menunjukkan kenaikan manakala Nymex crude oil meningkat dan mencatatkan paras tertinggi &62.97 per barrel ; kenaikan tertinggi untuk tempoh 3 tahun. Trader juga sedang menunggu sama ada US akan mengenakan sekatan ekonomi terhadap Iran. Kenaikan harga minyak merupakan sesuatu yang positif kepada pasaran precious metals (emas dan perak).
  3. News lain yang adalah berkaitan denga long term bull market untuk pasaran Treasuries (T-bond dan T-notes) yang di katakan bakal berakhir. Kesannya dapat dilihat dari kenaikan interest rate dan inflasi (note: ini memang di tunggu-tunggu oleh Fed). Di dalam tempoh yang lebih panjang, kenaikan inflasi akan mendorong kepada kenaikan permintaan untuk hard asset seperti emas dan perak berbanding paper aset seperti bonds.

Analisis Teknikal:

Emas

  1. Trend masih lagi bullish.
  2. Bull target: Break dan close di atas solid resistance $1350. Resistance terdekat berada di $1321.40 dan $1327.30.
  3. Bear target: Break dan close di bawah solid support $1280. Support terdekat berada di $1309.50 dan $1304.60.
  4. Wyckoff market rating: 6.0

Perak

  1. Trend masih lagi bullish tapi dah sipi-sipi.
  2. Bull target: Break dan close di atas solid resistance $17.59. Resistance terhampir berada di $17.17 dan $17.32.
  3. Bear target: Break dan close di bawah solid support $16.43. Support terhampir terletak pada $16.94 dan $16.75.

Wyckoff market rating: 6.0

sumber: http://www.kitco.com/news/2018-01-09/Gold-Silver-Bulls-Bruised-By-Rebounding-Greenback.html

Jangan lupa dapatkan buku Analisis Teknikal dan Analisis Fundamental Harga Emas pada harga diskaun. Hubungi saya di no 012-9965946.

Terima kasih.

Terima kasih kepada peserta kelas Analisis Teknikal Harga Emas!

Salam semua.

Saya dan sahabat saya, Syukor Hashim baru selesai kelas Analisis Teknikal Harga Emas pada hari Sabtu 28 Mac yang lepas. Phew! Memang best! peserta sangat responsif dan banyak bertanyakan soalan. Memang ohsome lah!

OK. Ada juga soalan yang terlebih advance tapi yang tu saya KIV kan untuk kelas yang lain. Agak tak sesuai untuk menjawabnya sebab 99% peserta masih baru dan kebanyakan mempunyai matlamat untuk membeli dan menjual emas fizikal sahaja (soalan tu lebih kepada soalan untuk spot).

Dan first time saya rasa….kelas ni All Mens Club! Haha! takde seorang wanita, gadis yang ada dalam kelas kali ni. Seriusly ni satu rekod!

Anyway, kudos to all the participants. Insya Allah kita akan berjumpa lagi di dalam kelas-kelas yang lain.

Kan....takde perempuan kan???
Kan….takde perempuan kan???

Selamat menjadi pelabur dan penyimpan emas yang bijak!

Shufaad