Bagaimana mahu membuka real akaun di FXPrimus?

Salam semua.

Terima kasih kerana menunjukkan minat untuk membuka real trading akaun di FXPrimus. Saya menjangkakan yang anda telah pun berlatih bersungguh-sungguh di demo akaun sebelum anda membuka real akaun. Harap nya begitu lah ye.

Baik. Langkah-langkah yang perlu anda lakukan ialah seperti berikut:

1. Klik pada link ini: www.fxprimus.eu/shufaadmelakafx.

dashboard2. Kemudian, klik pada kotak Individual Account.

3. Isikan borang yang di sediakan. Untuk leverage, saya cadangkan anda bermula dengan 1:100.  Untuk spread, sila pilih Variable. Untuk deposit amaun, saya cadangkan anda bermula dengan USD1000.  Sebenarnya minimum deposit amaun ialah USD100, tetapi tak banyak yang anda boleh lakukan sekiranya anda bermula dengan modal sekecil itu. That’s why saya cadangkan minimum USD1000. Penuhkan details yang lain. Dah abis? Klik Next.

4. Seterusnya, cek email anda. Anda sepatutnya akan mendapat satu email dari FXPrimus. Buka email tersebut dan klik pada link yang di beri.

5. Anda akan di bawa ke Dashboard seperti dalam gambar di bawah. Masukkan username dan password ke dalam kotak login tersebut. Ia adalah username dan password yang telah anda daftar sebentar tadi.

dashboard2

 

6. Klik pada Profile yang terletak di sebelah kiri atas dashboard tersebut.

dashboard37. Kemudian, klik pada Documents. Di sini, anda perlu uploadkan dokumen seperti IC berwarna (depan) dan utiliti bil terkini. Kalau takde bil, boleh guna bank statement. Yang penting, pastikan alamat di bil/statement sama dengan alamat yang anda daftarkan di dalam profile sebentar tadi. ok?

8. Seterusnya, tunggu email dari FXPrimus. Jika takde masalah, akaun anda akan lulus dengan cemerlang dalam tempoh satu hari. Kalau tak, mungkin kene upload balik dokumen tu.

9. Selepas lulus, anda akan nampak item Fund Account di bahagian depan dashboard itu. Klik situ. Jika anda ingin fund akaun menggunakan Debit atau Credit card, klik pada Credit/Debit Card.

dashboard410. Klik pada logo Allied Wallet dan kemudian isikan borang yang di sediakan, termasuklah funding amaun. Berapa? USD1000 sahaja. Pastikan Bank yang provide debit/credit card anda membenarkan transaksi online ini di lakukan. Dalam kes Public Bank, by default amaun yang di benarkan hanya RM2000 sehari. Call Public Bank, minta dieorang increase kan kepada maksimum. Tak silap saya RM10000 sehari.

11. Kalau takde masalah, fund akan masuk ke akaun anda immediately. Anda juga akan mendapat email dari FXPrimus; MT4 ID dan password akan di sertakan di dalam email ini.

12. Buka MT4, login menggunakan ID dan password yang di berikan. Seterusnya, tradelah dengan hati yang tenang dan fikiran yang waras :).

Itu sahaja. Mudahkan? Jika terdapat sebarang masalah atau jika anda betul-betul sudah bersedia untuk membuka real akaun, sila hubungi saya.

TQVM!

Saya seorang swinger. Anda pula bagaimana?

Salam.

Bagi para pelajar kelas Personal/Group Coaching saya, anda semua sudah maklum bahawa saya seorang swinger. lebih tepat lagi, saya seorang position trader. Apa maknanya tu? Maknanya saya akan membaca dan memahamkan kesan news (fundamental analisis) ke atas satu-satu currency atau komoditi (gold/silver/oil) dan kemudian akan menggunakan pengetahuan tersebut untuk membuka position berdasarkan kepada analisis teknikal; kebanyakan nya hanya price action dan candlestick pattern.

Tetapi adakah semua orang sesuai untuk jadi swinger seperti saya?

Secara asasnya, ada 3 jenis trader yang wujud di dunia online trading ini:

  1. Scalper – berjiwa kental, mempunyai 2 jantung, mempunyai banyak sangat masa lapang, menghabiskan banyak masa menatap chart, menggunakan time frame yang kecil seperti M1 (1 minit) dan M5( 5 minit), reward dan risk ratio kadang-kadang ke laut dan selalunya tidak menggunakan stop loss (kebanyakan yang saya jumpa banyak menggunakan strategi gerak hati).
  2. Intraday – memilih spesifik masa untuk trade, buka position pagi atau di awal market open dan sebelum tidur make sure dah close (untung atau rugi belakang kira), boleh tidur nyenyak waktu malam, menggunakan time frame seperti H1 dan H4.
  3. Swinger – memilih untuk trade di time frame seperti Daily dan Weekly, lebih tenang dan hensem ketika membuat penilian entry, satu bulan kadang-kadang cuma ada 4 atau 5 entry sahaja, menggunakan pendekatan set it and forget it, ada yang trade hanya berdasarkan trend sahaja (tiada counter trend), lebih banyak masa bersama keluarga dan orang tersayang.

By the way, masa saya mula-mula trade dulu saya pun seorang scalper. Tak lama, 3 tahun saje. Total loss. Tak pernah untung. Itu saya. Tak sesuai dengan scalping. Mungkin anda sesuai sebab semua orang berbeza.  So pilih lah anda ingin jadi trader yang bagaimana.

trade-with-styleSemoga anda membuat pilihan yang bijak!

***MUAT TURUN MT4 DARI FXPRIMUS SEKARANG. KLIK LINK INI UNTUK MEMBUKA DEMO/REAL AKAUN ANDA.

Faktor luaran yang mempengaruhi harga emas

Salam.

Selain dari faktor permintaan dan penawaran yang merupakan faktor asas kepada pergerakan harga semua pasaran, terdapat apa yang di panggil sebagai faktor luaran atau “outside factor” yang boleh mempengaruhi harga emas.

2 faktor tersebut ialah:

  1. USD Index
  2. Harga minyak

Apa yang anda faham tentang USD Index? Ia adalah nilai US Dollar yang di bandingkan dengan 6 major currencies dunia; Euro, Yen, Pound, Cad, Krone dan Franc. Jika USD Index meningkat, maksudnya US Dollar menguat. Jika USD Index menurun, makna nya US Dollar melemah.

USD Index chart
USD Index chart

MInyak pula di gunakan sebagai asas kepada perngeluaran di peringkat industri, seperti industri perlombongan dan sebagainya. Penurunan harga minyak, seperti yang berlaku sekarang, sekurang-kurangnya memberi impak positif kepada pelabur-pelabur yang baru hendak bermula dengan emas. Ini kerana, di dalam keadaan normal, penurunan harga minyak ber erti kos pengeluaran emas dari lombong yang rendah, dan seterusnya hara emas yang lebih rendah. (saya kecualikan faktor permintaan dan penawaran buat masa ini ye).

Jadi, selepas ini pastikan anda memperhatikan kedua-dua faktor luaran ini sebelum anda bercita-cita untuk trade emas. Saya pasti ianya akan banyak membantu!

Terima kasih.