Saya seorang swinger. Anda pula bagaimana?

Salam.

Bagi para pelajar kelas Personal/Group Coaching saya, anda semua sudah maklum bahawa saya seorang swinger. lebih tepat lagi, saya seorang position trader. Apa maknanya tu? Maknanya saya akan membaca dan memahamkan kesan news (fundamental analisis) ke atas satu-satu currency atau komoditi (gold/silver/oil) dan kemudian akan menggunakan pengetahuan tersebut untuk membuka position berdasarkan kepada analisis teknikal; kebanyakan nya hanya price action dan candlestick pattern.

Tetapi adakah semua orang sesuai untuk jadi swinger seperti saya?

Secara asasnya, ada 3 jenis trader yang wujud di dunia online trading ini:

  1. Scalper – berjiwa kental, mempunyai 2 jantung, mempunyai banyak sangat masa lapang, menghabiskan banyak masa menatap chart, menggunakan time frame yang kecil seperti M1 (1 minit) dan M5( 5 minit), reward dan risk ratio kadang-kadang ke laut dan selalunya tidak menggunakan stop loss (kebanyakan yang saya jumpa banyak menggunakan strategi gerak hati).
  2. Intraday – memilih spesifik masa untuk trade, buka position pagi atau di awal market open dan sebelum tidur make sure dah close (untung atau rugi belakang kira), boleh tidur nyenyak waktu malam, menggunakan time frame seperti H1 dan H4.
  3. Swinger – memilih untuk trade di time frame seperti Daily dan Weekly, lebih tenang dan hensem ketika membuat penilian entry, satu bulan kadang-kadang cuma ada 4 atau 5 entry sahaja, menggunakan pendekatan set it and forget it, ada yang trade hanya berdasarkan trend sahaja (tiada counter trend), lebih banyak masa bersama keluarga dan orang tersayang.

By the way, masa saya mula-mula trade dulu saya pun seorang scalper. Tak lama, 3 tahun saje. Total loss. Tak pernah untung. Itu saya. Tak sesuai dengan scalping. Mungkin anda sesuai sebab semua orang berbeza.  So pilih lah anda ingin jadi trader yang bagaimana.

trade-with-styleSemoga anda membuat pilihan yang bijak!

***MUAT TURUN MT4 DARI FXPRIMUS SEKARANG. KLIK LINK INI UNTUK MEMBUKA DEMO/REAL AKAUN ANDA.

Faktor luaran yang mempengaruhi harga emas

Salam.

Selain dari faktor permintaan dan penawaran yang merupakan faktor asas kepada pergerakan harga semua pasaran, terdapat apa yang di panggil sebagai faktor luaran atau “outside factor” yang boleh mempengaruhi harga emas.

2 faktor tersebut ialah:

  1. USD Index
  2. Harga minyak

Apa yang anda faham tentang USD Index? Ia adalah nilai US Dollar yang di bandingkan dengan 6 major currencies dunia; Euro, Yen, Pound, Cad, Krone dan Franc. Jika USD Index meningkat, maksudnya US Dollar menguat. Jika USD Index menurun, makna nya US Dollar melemah.

USD Index chart
USD Index chart

MInyak pula di gunakan sebagai asas kepada perngeluaran di peringkat industri, seperti industri perlombongan dan sebagainya. Penurunan harga minyak, seperti yang berlaku sekarang, sekurang-kurangnya memberi impak positif kepada pelabur-pelabur yang baru hendak bermula dengan emas. Ini kerana, di dalam keadaan normal, penurunan harga minyak ber erti kos pengeluaran emas dari lombong yang rendah, dan seterusnya hara emas yang lebih rendah. (saya kecualikan faktor permintaan dan penawaran buat masa ini ye).

Jadi, selepas ini pastikan anda memperhatikan kedua-dua faktor luaran ini sebelum anda bercita-cita untuk trade emas. Saya pasti ianya akan banyak membantu!

Terima kasih.

 

Kelas Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan Kuala Lumpur

Salam.

Poster baru untuk kelas Group Coaching: Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan KL baru saja saya siapkan. Kenapa ada yang baru? Sebab sebelum ni memang saya plan untuk buat di Kuantan sahaja, tiba-tiba ada permintaan untuk saya buat di KL.

Ada demand maka ada lah supply. Teori ekonomi kan?

So apa tunggu lagi. Hubungi saya sekarang untuk pendaftara.

Terima kasih.

Group Coaching Kuantan dan KL
Group Coaching Kuantan dan KL