Salam.

Bagi anda yang berminat untuk menjadi seorang spot gold trader, anda di jemput untuk menghadiri kelas ini. Details adalah seperti di bawah:

poster spot gold trading latest

FAQ.

Apa yang perlu anda bawa? laptop dan semangat yang membara.

Apa yang akan di ajar? Saya akan mulakan dengan basic spot gold trading. Then baru lah saya sentuh tentang Wyckoff Method ni. Buat pengetahuan anda, method atau teknik ini adalah gabungan antara fundamental dan juga teknikal. Sangat mudah dan sangat sesuai untuk newbie dan mereka yang berminat. Saya jugakan akan kongsikan satu teknik meletakkan stop loss yang sangat power.

Kena install MT4? Ye. saya cadangkan dapat kan MT4 dari FXPrimus. Anda boleh dapatkan nya di sini.

Jika dah ada MT4 dari broker lain, boleh join ke? Boleh. No prob!

OK. Macam mana nak daftar? Hubungi no ini, 0129965946 sama ada melalui wasap atau telegram. Kemudian, follow arahan pembayaran yang akan di beri. Itu sahaja.

Terima kasih dan happy pipping!

Salam.

oil 3 Mac 2016Jika anda fikir gold sahaja sedang naik, think again.  Setelah mencatatkan harga terendah $26.02 pada 11 Feb 2016, oil telah meningkat sebanyak $8 per barrel. Secara teknikalnya anda boleh lihat:

  1. Berlakunya bullish divergence yang di tunjukkan oleh MACD ketika harga oil mencatatkan paras terendah.
  2. Berlaku gap dan kemudian nya di tutup dengan 3 hari kemudian. Gap ini bertindak sebagai paras support. Dan kemampuan price untuk tutup gap ini dengan pantas menunjukkan kemampuan harga untuk naik lebih tinggi.
  3. Pergerakan harga yang menutup gap ini juga boleh dianggap sebagai right shoulder. Jadi, anda akan melihat berlakunya inverse head and shoulder pattern.
  4. Neckline atau resistance terletak pada paras $34.80. Jika paras ini berjaya di pecahkan, next resistance terletak pada $38.14 dan $40.00.
  5. Melainkan kita melihat, membaca atau mendengar sebarang surprise dari Arab Saudi (atau any geng bas sekolahnya), maka saya menganggap oil sedang berada di dalam near term bullish.
  6. Kenaikan harga oil ini mampu menyelamatkan beberapa negara dan beberapa syarikat oil utama yang seterusnya beberapa ribu orang yang terlibat dengan industri oil & gas. Jadi sudah tentulah ianya positif. People can keep their job, then boleh spending dan seterusnya akan menggerakkan kembali ekonomi.
  7. Perhatikan inflation, inflation dan inflation. Ini adalah direct impact dari kenaikan harga oil.
  8. Satu lagi news yang perlu anda perhatikan ialah Crude Oil Inventories. Walaupun ia adalah news dari US, namun impak nya akan terkena kepada Canadian dollar.

Happy pipping!

 

Salam semua.

Berikut adalah tarikh untuk kelas Group Coaching bagi bulan Februari 2016:

6 dan 7 Feb (Sabtu dan Ahad)

22 dan 23 Feb (Isnin dan Selasa)

Semua kelas akan di adakan di TheCandles, Sunway dan akan bermula jam 9.00 am sehingga jam 5.00 pm.

Sempena tahun 2016 ini juga, saya telah memperkenalkan struktur fee/yuran yang lebih fleksibel, kompetitif dan berbaloi.

Harga kelas CoachingUntuk kelas Group Coaching, anda boleh memilih untuk membayar sama ada RM499, RM999 atau RM1599. Yang membezakan di antara ketiga-tiga pilihan ini ialah dari segi after class support.

Bagi anda yang inginkan kelas Personal Coaching atau One to One coaching dengan saya, maka fee nya hanyalah RM3500 dan anda boleh memilih tarikh yang sesuai dengan masa anda.

Jika anda berminat, sila hubungi nombor 012-9965946 untuk booking seat anda.

TQVM dan Happy Pipping!

Salam.

Chart pertama yang ingin saya tunjukkan kepada anda semua ialah chart gold di dalam time frame daily;

gold 26 nov 2015Berdasarkan kepada chart di atas, harga emas telah mencatatkan paras low nya di 1064.23, iaitu paras support. Semenjak dari itu, terdapat beberapa cubaan untuk price bounce semula tetapi gagal. Bagaimana saya katakan gagal? Kerana price masih lagi mencatatkan lower highs seperti yang di tunjukkan oleh garisan trendline.

Walaupun gagal mencatatkan harga yang lebih tinggi, price juga gagal memecahkan (breakout) paras support 1064.23 berkenaan. Ini menunjukkan buyer atau bargain hunters sedang membina base atau kubu mereka di area support tersebut.

Sekarang perhatikan pula indikator momentum kita, MACD. Kelihatan nya histogram sudah semakin menunjukkan tanda-tanda yang ia ingin ke cross di atas 0.00 manakala MACD line juga sudah semakin hampir untuk cross signal line. Jika crossover ini berlaku dan price mampu break di atas garisan trendline, saya melihat ini merupakan sesuatu positif dari harga emas.

Ok. Apa kata saya zoom kepada time frame yang lebih kecil, H1.

gold h1 26 nov 2015Perhatikan bagaimana buyer membina kubu mereka di kotak yang saya tandakan. Anda juga boleh melihat bagaimana paras low yang di catatkan sudah semakin tinggi (higher low). Positif untuk harga emas? Yup, I reckon so. Mungkin emas memerlukan sedikit push dari fundamental – tension di Rusia/Turki, China beli emas, Fed tak jadi naik kan rate- akan membantu melonjakkan kembali harga emas.

Kita tunggu dan lihat. Happy pipping!

Salam traders.

gold 27 Okt 2015

Support area yang harus anda perhatikan ialah $1156.67/58.83. Selain dari menjadi support area yang kuat, ia juga adalah paras fibo 38.2%.

Jika paras support ini berjaya bertahan, maka ada kemungkinan near term bullish akan bersambung. Next resistance area ialah di $1170, $1179 dan $1191.

Jika paras support ini berjaya di pecahkan (breakout), maka next support terletak di $1151 dan fibo 61.8% di $1138.

Teknikalnya, saya short term bullish di gold.