18 Nov

US Stock di dalam bullish trend…atau bull pencen?

Salam.

Di dalam artikel sebelum ini, saya ada menulis tentang FANG- Facebook, Amazon, Netflix, Google- yang mana merupakan pillars kepada US stock market.

Cuba anda bayangkan satu meja makan…ada 4 kaki kan? Nah, kalau salah satu dari 4 tiang kaki ini patah, bagaimana keadaan meja makan tu? senget? bagaimana pula kalau ke empat-empat kaki tu patah? Mesti lagi teruk kan?

Sekarang saya ambil Facebook sebagai contoh. Cuba anda perhatikan chart di bawah:

fb 18 nov 2015Lihat di bahagian bawah chart ini; MACD crossover dan histogram bar telah pun berada di bawah paras 0.00. Semalam, anda boleh lihat satu hammer telah pun terbentuk dengan lower shadow yang panjang – menandakan buyer cuba mempertahan kan area tersebut. Saya tidak terkejut sekiranya harga stock ini tidak boleh melepasi paras resistance 110.65. Sekiranya ini berlaku, maka ada kemungkinan kita akan melihat double top pattern bakal berlaku.

Anda boleh lihat situasi yang sama berlaku di chart Amazon dan Google. Di Netflix lain ceritanya. Nanti saya ceritakan.

Buat pengetahuan anda, S&P 500 – benchmark kepada US Stock- telah berada di dalam bull market melebihi 6 tahun. Secara teorinya, bull market cycle biasanya hanya berlaku selama 4 tahun. Jadi mungkin bull market di S&P telah pun agak tua…bull pencen?

S&P 18 Nov 2015Garisan merah tu? Ia adalah 200 SMA. Lihat bagaimana price sudahpun berada di bawah 200 SMA. Zon resistance  2116/37 merupakan area terbaik untuk saya short index ini. Jika price tidak berjaya naik setinggi itu, paras 2100 juga adalah pilhan yang baik untuk saya short. Near support terletak pada paras 2000.

Kesimpulannya, dengan FANG yang berada di dalam masalah dan S&P yang berada di dalam trend bull pencen, ada kemungkinan besar kita akan melihat kejatuhan di dalam US stock market di dalam jangkamasa terdekat.

Happy pipping!

17 Nov

US Stock: 4 stock yang perlu saya dan anda miliki

Salam.

Menjelang Disember ini, cakap-cakap berkenaan kemungkinan Fed akan menaikkan kadar interest rate nya sudah semakin kencang. Ini di kuatkan lagi dengan data dari NFP yang sangat baik dan pada masa yang sama, mengejutkan.

Bagi seorang trader currency, situasi ini akan menyebabkan mereka confuse dan teragak-agak untuk mengambil position. Terutamanya sekali yang berkaitan dengan USD pair. Dengan mengambil contoh EURUSD yang seperti sudah sampai ke satu paras support yang kuat, traders tidak pasti sama ada price boleh bounce atau break dari paras support tersebut. Dan kebanyakan nya akan mengambil jalan selamat; stay out of the market.

Ini kerana ketidaktentuan seperti ini akan menyebabkan traders mengambil position based on gerak hati, sentiment dan hearsay – yang mana ini bukanlah kaedah terbaik untuk trade.

Saya akan mengambil pendekatan yang berbeza. Sangat berbeza sehinggakan saya memilih untuk tidak trade currency (terutama yang berkaitan dengan usd) tetapi akan terus ke US stock market.

Kenapa US stock market? Kenapa bukan Bursa Malaysia? Terlampau banyak kelebihan US stock market berbanding Bursa..insya allah satu hari nanti saya akan terangkan; itu pun jika anda benar-benar ingin tahu.

Di dalam memilih stock mana yang akan saya trade- beli atau jual, saya akan mencari stock yang kebal dari pengaruh Fed interest rate. Dan setelah membuat beberapa kajian penting, saya memilih 4 stock ini, Facebook, Amazon, Netflix dan Google – yang juga di kenali sebagai FANG.

fb 17 nov 2015Facebook – harga semasa ialah $104.04.

amazon 17 nov 2015Amazon – harga semasa $647.81

netflix 17 nov 2015Netflix – harga semasa $111.35

google 17 nov 2015Google – harga semasa $728.96.

Baik. Itu adalah senarai 4 stock yang akan saya mulakan. Jika anda ingin trade US stock, 4 inilah yang saya cadangkan kepada anda. Ingat – FANG. Next time saya akan ceritakan bagaimana saya dan anda boleh membeli atau menjual stock-stock ini dengan modal yang kecil.

Happy pipping!

19 May

Bagaimana mahu membuka real akaun di FXPrimus?

Salam semua.

Terima kasih kerana menunjukkan minat untuk membuka real trading akaun di FXPrimus. Saya menjangkakan yang anda telah pun berlatih bersungguh-sungguh di demo akaun sebelum anda membuka real akaun. Harap nya begitu lah ye.

Baik. Langkah-langkah yang perlu anda lakukan ialah seperti berikut:

1. Klik pada link ini: www.fxprimus.eu/shufaadmelakafx.

dashboard2. Kemudian, klik pada kotak Individual Account.

3. Isikan borang yang di sediakan. Untuk leverage, saya cadangkan anda bermula dengan 1:100.¬† Untuk spread, sila pilih Variable. Untuk deposit amaun, saya cadangkan anda bermula dengan USD1000.¬† Sebenarnya minimum deposit amaun ialah USD100, tetapi tak banyak yang anda boleh lakukan sekiranya anda bermula dengan modal sekecil itu. That’s why saya cadangkan minimum USD1000. Penuhkan details yang lain. Dah abis? Klik Next.

4. Seterusnya, cek email anda. Anda sepatutnya akan mendapat satu email dari FXPrimus. Buka email tersebut dan klik pada link yang di beri.

5. Anda akan di bawa ke Dashboard seperti dalam gambar di bawah. Masukkan username dan password ke dalam kotak login tersebut. Ia adalah username dan password yang telah anda daftar sebentar tadi.

dashboard2

 

6. Klik pada Profile yang terletak di sebelah kiri atas dashboard tersebut.

dashboard37. Kemudian, klik pada Documents. Di sini, anda perlu uploadkan dokumen seperti IC berwarna (depan) dan utiliti bil terkini. Kalau takde bil, boleh guna bank statement. Yang penting, pastikan alamat di bil/statement sama dengan alamat yang anda daftarkan di dalam profile sebentar tadi. ok?

8. Seterusnya, tunggu email dari FXPrimus. Jika takde masalah, akaun anda akan lulus dengan cemerlang dalam tempoh satu hari. Kalau tak, mungkin kene upload balik dokumen tu.

9. Selepas lulus, anda akan nampak item Fund Account di bahagian depan dashboard itu. Klik situ. Jika anda ingin fund akaun menggunakan Debit atau Credit card, klik pada Credit/Debit Card.

dashboard410. Klik pada logo Allied Wallet dan kemudian isikan borang yang di sediakan, termasuklah funding amaun. Berapa? USD1000 sahaja. Pastikan Bank yang provide debit/credit card anda membenarkan transaksi online ini di lakukan. Dalam kes Public Bank, by default amaun yang di benarkan hanya RM2000 sehari. Call Public Bank, minta dieorang increase kan kepada maksimum. Tak silap saya RM10000 sehari.

11. Kalau takde masalah, fund akan masuk ke akaun anda immediately. Anda juga akan mendapat email dari FXPrimus; MT4 ID dan password akan di sertakan di dalam email ini.

12. Buka MT4, login menggunakan ID dan password yang di berikan. Seterusnya, tradelah dengan hati yang tenang dan fikiran yang waras :).

Itu sahaja. Mudahkan? Jika terdapat sebarang masalah atau jika anda betul-betul sudah bersedia untuk membuka real akaun, sila hubungi saya.

TQVM!

10 Nov

Kelas Group Coaching: Spot Gold dan Currency Trading di Kuantan

Salam semua.

Pada 30 Nov dan 1 Dis (Ahad & Isnin), saya akan mengadakan kelas Group Coaching: Spot Gold dan Currency Trading di UTC Pahang, Kuantan bermula jam 9.00 pagi sehingga jam 5.00 petang.

Bagi mereka yang betul-betul berminat untuk menjadi seorang trader, maka saya yakin kelas ini adalah pilihan terbaik anda.

Antara topik yang akan saya ajar kelak ialah trading psikologi, menetapkan objektif trading, risk dan money management, pengurusan trade, membaca berita-berita fundamental, menggunakan technical tools, candlestick reversal pattern dan banyak lagi.

Fee hanya RM1500 untuk kelas selama 2 hari, sesi mentoring video selama 6 bulan dan support di Watsapp group selama-lama (jaminan siapa mati dulu).

Anda lihat posternya di bawah dan buat keputusan segera. Hanya ada 15 tempat di sediakan dan biasanya full house.

Hubungi saya atau Tuan Amli di nombor yang tertera untuk menempah seat anda.

Terima kasih.

Group Coaching Kuantan

Group Coaching Kuantan