11 Apr

Seminar Dari Fizikal ke Spot Gold bulan April 2017

Salam.

Bagi anda yang tertanya-tanya bagaimana mahu membuat keuntungan semasa harga emas naik dan juga turun, saya menjemput anda untuk hadir ke seminar saya yang bertajuk ‘Dari Fizikal ke Spot Gold’ yang akan di adakan pada tarikh dan tempat seperti berikut:

Masuk adalah PERCUMA. Untuk pendaftaran, sila watsapp ke number 012-9965946.

TQVM

06 Apr

5 sebab mengapa Forex Trading boleh menjadi kerjaya dan bisnes terbaik anda

Salam.

Sepanjang saya terlbat di dalam dunia coaching ini, ada pelbagai sebab kenapa student saya ingin menjadi seorang trader. Di sini saya senaraikan 5 sebab popular yang saya sering dengar dari para student saya:

  1. Ingin mulakan perniagaan tapi modal tak besar – dengan forex trading, modal minimum yang di perlukan hanyalah $100 (RM470) sahaja. Saya tak tau apa perniagaan konvesional yang memerlukan modal sekecil itu. Setau saya hanya bisnes networking atau MLM yang mungkin (saya kata mungkin) setara dengan nya.
  2. Malu nak menjual kepada kawan dan family – di dalam dunia trading, anda juga menjual dan membeli tetapi ianya berlaku di dalam platform. Tak payah jumpa customer, tak payah buat appointment. Tak payah nak malu. Tak pernah lagi saya jumpa trader yang malu untuk tekan button sell atau buy.
  3. Ingin fleksibiliti di dalam waktu kerja – apabila anda terpaksa punch card sebelum jam 8.00 am dan ianya berlarutan selama lebih 10 tahun, maka lama kelamaan anda akan berasa fed-up, muak dan rasa nak muntah. Di dalam forex trading, anda boleh trade anytime; sesi pagi, petang mahupun malam. Semuanya bergantung kepada anda dan strategi trading anda.
  4. Ingin lebih masa dengan family – kita harus akui, masa bergerak dengan sangat pantas. Di kala kita sibuk berkerja, anak-anak yang baru semalam lahir, sekarang dah boleh berlari. Begitu cepat masa berlalu sampaikan kite terlepas banyak moment dalam kehidupan mereka. Dengan menjadi seorang trader, kite bukan sahaja boleh bekerja mencari rezki untuk mereka, malahan kita masih boleh bersama dengan mereka; 24 – 7.
  5. Ingin mencari bisnes baru selepas pencen – ada sebahagian student saya yang berusia 50 tahun ke atas dan mereka sedang menghampiri umur pencen. Tidak seperti di kampung yang masih lagi mempunyai tanah untuk bercucuk tanam, pensioners di bandar tidak mempunyai keistimewaan begitu. Mereka juga sudah tentu tidak mahu melakukan hard sales atau door knocking sales hanya untuk survive hidup selepas pencen. Maka saya rekemen forex trading sebagai kerjaya atau bisnes pilihan terbaik selepas pencen.

Ini cuma sebahagian dari reason yang saya biasa dengan dari student saya. Sudah tentu ada banyak lagi tetapi cukup setakat yang ini ini dulu. So, jika anda merasakan salah satu satu dari reason ini kena dengan anda, maka saya menjemput anda untuk memulakan langkah pertama menjadi seorang trader.

Mari kita bersama-sama menjadikan forex trading sebagai satu kerjaya dan bisnes masa depan kita.

Shufaad

27 Jan

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017

Bagi anda yang meminati emas dan ingin mengetahui apakah faktor-faktor yang bakal menggerakan harga emas untuk tahun 2017, ini adalah buku yang perlu anda miliki.

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017 ini merupakan update version dari buku dengan tajuk yang sama yang telah saya tulis pada tahun 2014. Oleh kerana faktor fundamental seperti apa yang berlaku di US, di Britain dan sebagainya menjadi begitu kritikal untuk pasaran emas, maka saya telah mengambil inisiatif untuk mengemaskini buku ini dengan penambahan beberapa tajuk yang baru.

Isi kandungan buku ini adalah seperti berikut:

  • Gold Demand Trends
  • 4 isu yang bakal menggerakkan harga emas 2017
  • Peranan Federak Reserve dan komponen ekonomi di US
  • Kitco sebagai sumber fundamental

Harga jualan unutk buku ini hanyalah RM80 sahaja dan ianya adalah setebal 170 muka surat. Untuk pembelian, sila wasap saya pada nombor 012-9965946.

Terima kasih.

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017

Buku Analisis Fundamental Harga Emas 2017

 

13 Dec

Belajar forex dan spot gold secara Eksklusif – Personal Coaching!

Salam.

Jika anda inginkan suasana pembelajaran yang eksklusif – personal coaching atau 1 to 1, anda boleh hubungi saya sekarang.

Di bawah adalah detail untuk kelas eksklusif ini:

  1. Kelas bermula dari basic sehingga advance selama 3 hari.
  2. Topik akan merangkumi dari trading psikologi, risk and money management, teknikal analisis dan fundamental analisis.
  3. Selain dari market forex, anda juga akan di dedahkan dengan market spot gold, oil, index dan juga ekuiti.
  4. Setiap bulan akan ada kelas revision, juga 1 to 1, selama 2 – 4 jam.
  5. Anda juga boleh hadir ke kelas Group coaching yang akan di adakan 2 kali sebulan; secara percuma.
  6. Anda akan mendapat koleksi video mentoring dari tahun  2015, 2016 dan 2017.
  7. Group support melalui Telegram.

Yuran untuk kelas ini ialah RM3500 shj. Untuk deposit, anda hanya perlu membayar RM1750 dan baki nya di jelas kan semasa kelas.

Bagi yang berminat, sila hubungi saya di talian 012-9965946.

Terima kasih.

coaching-personal-one-to-one

07 Dec

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas terakhir untuk tahun 2016

Salam.

Bagi yang berminat untuk mempelajari skil membaca graf harga emas, saya menjemput anda untuk hadir ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan di adakan pada:

  1. Hari: Sabtu, 17 Disember 2016
  2. Masa: 9.30 am – 5.00 pm
  3. Tempat: TheCandles, Sunway
  4. Fee: RM250 (10 yang terawal akan dapat harga diskaun RM190 shj)

Apa yang akan anda pelajari di dalam kelas ini nanti?

  1. MT4 – installation dan setup
  2. Menggunakan tools dan function di dalam MT4
  3. Support dan Resistance
  4. Mengenalpasti paras terbaik untuk membeli dan menjual emas fizikal
  5. Potensi pelaburan silver dari sudut teknikal
  6. Halatuju pasaran gold & silver untuk tahun 2017

Jika anda berminat, sila hubungi saya di talian 012-9965946 untuk pendaftaran.

TQVM

athe1

18 Apr

Inginkan Analisis Pasaran Forex, Spot Gold dan Index di buat oleh saya?

Salam semua.

Saya ingin menawarkan sesuatu yang dapat membantu anda membuat analisis pasaran forex, spot gold dan index dengan lebih mudah. Bagaimana mudah?

Saya melakukannya untuk anda. Ya. Saya akan membuat analisis ini untuk anda, 2 kali seminggu, kebiasaanya pada hari Isnin dan Rabu selama 20 minit setiap sesi selama 6 bulan.

Secara totalnya, 2 video x 4 minggu x 6 bulan = 48 video selama 6 bulan, dengan jumlah minit sebanyak 960 minit atau pun selama 16 jam pembelajaran.

Di dalam sesi video mentoring ini, saya akan menyentuh aspek ekonomi semasa, mengupdatekan anda dengan news-news terkini juga dengan peluang trade yang ada untuk hari dan minggu tersebut.

Anda boleh saksikan contoh video mentoring seperti di bawah:

Clear kan? Senang faham kan? Anda suka saya buat analisis untuk anda seperti ini? Setiap minggu? Setiap bulan?

Jika anda tak puas tengok satu video ni, apa kata anda terus ke YouTube channel saya. Ada berpuluh video analisis yang saya buatkan di situ.

Klik saja pada link ini — http://bit.ly/MVChannel

Jadi, berapa harga yang perlu anda bayar untuk saya membuat analisis ini untuk anda? Ini semua bergantung kepada pelan yang anda pilih.

pelan video mentoring 1

Murah kan? Bahasa Inggerisnya—dirt cheap.

So, jika anda inginkan saya membuat semua analisis ini untuk anda, jangan tunggu lama-lama.

Detail pembayaran adalah seperti berikut:

Bank: Maybank

No Akaun: 554110105387 Candles tick Consulting

No untuk di hubungi: 012-9965946

*Selepas membuat pembayaran, sila wasap/telegram slip pembayaran beserta nama penuh dan email kepada saya.

Semoga anda pantas merebut peluang keemasan ini. Terima kasih!

 

 

18 Nov

US Stock di dalam bullish trend…atau bull pencen?

Salam.

Di dalam artikel sebelum ini, saya ada menulis tentang FANG- Facebook, Amazon, Netflix, Google- yang mana merupakan pillars kepada US stock market.

Cuba anda bayangkan satu meja makan…ada 4 kaki kan? Nah, kalau salah satu dari 4 tiang kaki ini patah, bagaimana keadaan meja makan tu? senget? bagaimana pula kalau ke empat-empat kaki tu patah? Mesti lagi teruk kan?

Sekarang saya ambil Facebook sebagai contoh. Cuba anda perhatikan chart di bawah:

fb 18 nov 2015Lihat di bahagian bawah chart ini; MACD crossover dan histogram bar telah pun berada di bawah paras 0.00. Semalam, anda boleh lihat satu hammer telah pun terbentuk dengan lower shadow yang panjang – menandakan buyer cuba mempertahan kan area tersebut. Saya tidak terkejut sekiranya harga stock ini tidak boleh melepasi paras resistance 110.65. Sekiranya ini berlaku, maka ada kemungkinan kita akan melihat double top pattern bakal berlaku.

Anda boleh lihat situasi yang sama berlaku di chart Amazon dan Google. Di Netflix lain ceritanya. Nanti saya ceritakan.

Buat pengetahuan anda, S&P 500 – benchmark kepada US Stock- telah berada di dalam bull market melebihi 6 tahun. Secara teorinya, bull market cycle biasanya hanya berlaku selama 4 tahun. Jadi mungkin bull market di S&P telah pun agak tua…bull pencen?

S&P 18 Nov 2015Garisan merah tu? Ia adalah 200 SMA. Lihat bagaimana price sudahpun berada di bawah 200 SMA. Zon resistance  2116/37 merupakan area terbaik untuk saya short index ini. Jika price tidak berjaya naik setinggi itu, paras 2100 juga adalah pilhan yang baik untuk saya short. Near support terletak pada paras 2000.

Kesimpulannya, dengan FANG yang berada di dalam masalah dan S&P yang berada di dalam trend bull pencen, ada kemungkinan besar kita akan melihat kejatuhan di dalam US stock market di dalam jangkamasa terdekat.

Happy pipping!

17 Nov

US Stock: 4 stock yang perlu saya dan anda miliki

Salam.

Menjelang Disember ini, cakap-cakap berkenaan kemungkinan Fed akan menaikkan kadar interest rate nya sudah semakin kencang. Ini di kuatkan lagi dengan data dari NFP yang sangat baik dan pada masa yang sama, mengejutkan.

Bagi seorang trader currency, situasi ini akan menyebabkan mereka confuse dan teragak-agak untuk mengambil position. Terutamanya sekali yang berkaitan dengan USD pair. Dengan mengambil contoh EURUSD yang seperti sudah sampai ke satu paras support yang kuat, traders tidak pasti sama ada price boleh bounce atau break dari paras support tersebut. Dan kebanyakan nya akan mengambil jalan selamat; stay out of the market.

Ini kerana ketidaktentuan seperti ini akan menyebabkan traders mengambil position based on gerak hati, sentiment dan hearsay – yang mana ini bukanlah kaedah terbaik untuk trade.

Saya akan mengambil pendekatan yang berbeza. Sangat berbeza sehinggakan saya memilih untuk tidak trade currency (terutama yang berkaitan dengan usd) tetapi akan terus ke US stock market.

Kenapa US stock market? Kenapa bukan Bursa Malaysia? Terlampau banyak kelebihan US stock market berbanding Bursa..insya allah satu hari nanti saya akan terangkan; itu pun jika anda benar-benar ingin tahu.

Di dalam memilih stock mana yang akan saya trade- beli atau jual, saya akan mencari stock yang kebal dari pengaruh Fed interest rate. Dan setelah membuat beberapa kajian penting, saya memilih 4 stock ini, Facebook, Amazon, Netflix dan Google – yang juga di kenali sebagai FANG.

fb 17 nov 2015Facebook – harga semasa ialah $104.04.

amazon 17 nov 2015Amazon – harga semasa $647.81

netflix 17 nov 2015Netflix – harga semasa $111.35

google 17 nov 2015Google – harga semasa $728.96.

Baik. Itu adalah senarai 4 stock yang akan saya mulakan. Jika anda ingin trade US stock, 4 inilah yang saya cadangkan kepada anda. Ingat – FANG. Next time saya akan ceritakan bagaimana saya dan anda boleh membeli atau menjual stock-stock ini dengan modal yang kecil.

Happy pipping!

14 Jul

Belajar lah dulu, lepas tu baru trade

Salam semua.

Ketika saya mula-mula start trading sekitar tahun 2006, tak banyak resources yang berkaitan dengan forex trading di Malaysia. Maksud saya, ketika itu nak carik orang Malaysia yang cerita pasal forex ni punya la susah.

Pada masa tu,nak google untuk dapatkan info merupakan satu seksaan. Bukan sebab saya tak paham bahasa Inggeris, tetapi lebih kepada ketidakcemerlangan internet yang menyebabkan masa menunggu depan PC meningkat.

last-last fed up.

Sekarang, saya lihat dah ramai orang yang ingin trade. Yang ingin mendapatkan second income dan ada juga yang bercita-cita menjadi Full Time Trader atau bahasa glamernya FTT.

Mungkin pengaruh marketing. Bila trade, mesti dapat duit banyak, kereta super duper, melancong satu dunia dan macam – macam lagi. Ada juga pihak yang mengatakan trading forex ini senang, mudah dan sebagainya.

Saya tak kata anda tak boleh buat duit dengan trading. Confirm boleh. Saya boleh, student-student saya boleh. pada masa yang sama juga, anda juga boleh kehilangan duit. Confirm boleh. Saya boleh, student-student saya lagi lah boleh!

Jadi, kena balance. Kalau kata ada untung, mesti kata ada possibility untuk rugi juga. Teknikal sahaja tidak mencukupi. Tahu entry sahaja tak cukup. Kene tahu fundamental, kena tau kat mana nak letak stop loss, kat mana nak letak take profit. Kena tau jugak nak manage capital, berapa % risk yang nak pakai, berapa lot size nak pakai. Psikologi pun penting. Ramai season dan newbie trader fail bab psikologi. Dalam erti kata lain, mental calaq.

Senang cerita, belajar lah dulu tentang online trading, tentang forex trading. Lepas tu, baru lah anda trade. Masa belajar tu kita pakai demo akaun. Dah konfiden dan ada untung di demo akaun, baru lah main real akaun.

Saya akui, kaedah saya ini merupakan kaedah yang konservatif, slow. Tapi trading ni macam marathon. Sape yang stay lama, insya allah boleh untung.

So, keyword nya belajar, belajar dan terus belajar!

nison gateSehingga berjumpa lagi! 🙂

 

15 Jun

Impak FOMC kepada pasaran Gold dan Silver

Salam semua.

Bagi mereka yang trade spot gold atau silver, FOMC atau Federal Open Market Committee ialah salah satu news utama yang perlu di ambil perhatian. Ini kerana sebarang pengumuman atau keputusan yang di buat oleh Federal Reserve atau Fed akan mempengaruhi bukan sahaja pasaran komoditi, tetapi juga pasaran-pasaran lain.

Di bawah ini ialah satu jadual impak FOMC kepada pasaran gold dan silver bermula dari tahun 2012 sehingga yang paling terkini, April 2015:

FOMC-statment-and-Gold-Silver-2015

Berdasarkan kepada jadual di atas, 8 dari 11 meeting yang di adakan pada tahun 2014 -2015 adalah bearish kepada gold dan silver. Next FOMC ialah pada 17-18 June ini yang mana salah satu perkara utama yang akan dibincangkan ialah sama ada Fed perlu menaikkan interest rate atau pun tidak. Dan ini merupakan satu perkara yang major.

Dulu semasa saya mula-mula trading, saya akan terpacak depan PC menunggu apa kesan FOMC terhadap market Forex dan gold dan akan trade berdasarkan kepada kesan news tersebut. Tetapi sekarang saya rasa news trading bukan lah strategi yang terbaik untuk saya. Dah tua, tak larat tengok surprise-surprise lagi.

Bagi peminat emas fizikal, jika harga emas jatuh banyak selepas dari news FOMC ini, maka ambillah peluang untuk menambah stok emas anda. Mungkin penurunan ini tidak lama kerana secara teknikal nya area harga sekarang akan menarik ramai bargain hunters untuk membeli emas secara besar-besaran.

goldcahrt

Happy Pipping!

“Nama saya Shufaad. Izinkan saya membantu anda untuk menjadi seorang Trader”