31 May

Jadi trader ni kene melekat depan komputer 24 jam? Taklah!

Salam.

Salah satu mitos yang sering saya dengar dari mereka yang ingin belajar trading ialah sebagai trader, kita kene ‘melekat’ depan komputer, laptop, henpon 24 jam sehari. Tak boleh miss, tak boleh tinggal langsung.

Adoi! Penat macam tu!. Silap-silap boleh mati depan laptop ni.

Kita tak perlu buat macam tu sebenarnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan memilih sesi trading yang sesuai dengan masa lapang kita. Jadi kita boleh lah trade dengan hati yang tenang, tak payah terkejar-kejar, tak payah ngadap sangat laptop tu dan boleh tidur dengan aman. Macam mana tu?

Secara amnya, terdapat 3 sesi trading;  sesi Asian, European dan US. Cuba perhatikan diagram di bawah:

Berdasarkan kepada diagram ni, anda dapat lihat market akan open dengan pasaran Australia (Sydney) sekitar jam 5.00 am. Walaubagaimanapun, market Australia bukan lah market utama yang di perhatikan oleh trader. Sebaliknya, trader biasanya memilih untuk trade di waktu Japan (Tokyo) open iaitu pada jam 7.00 pagi waktu Malaysia. Di sinilah the real Asian session bermula.

So, kalau anda baru nak masuk keje jam 8.00 pagi, sesuai tak nak trade Asian session? Kalau tak sesuai, jangan. Setelkan keje kat opis dulu. Kang kantoi dengan bos pulak.

Next, kita ada market London yang di buka pada jam 3.00 petang waktu Malaysia. Satu jam selepas market London open, kita akan melihat beberapa market di Europe seperti di Frankfurt (Germany) ,Paris (France) dan Geneve (Swiss) akan bermula. Pertembungan antara market London dan sekutu Europe nya menjadikan waktu petang sangat ceria untuk para trader.

Di mana anda ketika itu? Sedang meeting kah?

Sessi terakhir ialah US session yang bermula dari jam 8.00 malam sehingga jam 3.00 pagi. Kebanyakan trader yang sebuk di waktu siang akan menumpukan perhatian kepada sesi ini. Ini kerana selain dari waktu open sesi US, biasanya terdapat news-news besar yang boleh menggerakkan pasaran berlaku; sekitar jam 8.30 sehingga jam 10.00 malam.

Bagaimana dengan anda? Kalau sesi Asian tak sempat, Europe terlepas, US session ialah pilihan terbaik. Concentrate di sini. Peruntukan 3-4 jam semalam sahaja. Tak perlu sampai jam 3.00 pagi. Kalau tak, esok nak pegi keje, mata macam panda bear.

And lastly, kalau kawan-kawan ajak ngeteh time ni, cakap anda bz, ada urusan membangunkan kewangan keluarga. Anda kan trader.

Semoga berjaya!

Shufaad.

10 Jul

Kelas Forex/Index/Spot Gold Group Coaching

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

02 Mar

Analisis Pasaran Dow dan S&P 2 Mac 2016

Salam.

Kedua-dua pasaran telah pun menunjukkan tanda-tanda pemulihan apabila telah melengkapkan double bottom pattern mereka.

dow 2 mac 2016Neckline 16507 telah di pecahkan (breakout) dan sekarang paras resistance 17100 menjadi sasaran.

S&P 2 mac 2016Neckline 1946 telah di pecahkan dan kini menghampiri resistance 2000. Sebelum ini paras resistance ini (2000) menjadi danger zone bagi pasaran S&P.

Pemulihan kedua-dua pasaran ini membawa maksud risk on dari para investor – mereka bersedia untuk memasuki pasaran yang berisiko tinggi dan berupaya untuk menjana pulangan atau keuntungan yang lebih.

Ini juga memberi bad news kepada Yen sebagai safe haven currency dan gold (safe have asset). Ada kemungkinan kita akan melihat reversal dari kedua-dua sekuriti ini.

Happy pipping!

07 Jan

Spot Gold: Mampukah harga close di atas paras psycho $1100?

Salam.

gold 7 Jan 2016Ada beberapa perkara positif yang berlaku kepada harga emas;

  1. Double bottom pattern telah di confirmkan dengan breaknya paras resistance 1088.
  2. Triangle patten juga telah di break oleh price
  3. Faktor geopolitikal dan kejatuhan saham di China dan seluruh dunia memberi kelebihan kepada emas sebagai safe haven aset.

Baik. Untuk mengconfirmkan near term bullish ini, price perlu break dan close di atas paras psycho $1100. Apabila paras ini berjaya di break maka saya melihat kebarangkalian price untuk ke paras resistance $1150 dan seterusnya $1191/1200 adalah amat cerah.

Seperti biasa untuk minggu pertama ini, para traders akan menunggu news besar dari US iaitu NFP dan Average Hourly Earnings. Agak mengejutkan apabila ADP mencatatkan jumlah yang agak tinggi (257K vs 193K) memandangkan Manufacturing  (48.2 vs 49.1) dan Non Manufacturing (55.3 vs 56.0) PMI tidak mencatatkan angka yang bagus. Ini kerana data ADP is totally berkaitan dengan sektor swasta.

Jika NFP mencatatkan jumlah yang tinggi seperti ADP, ini akan menjadi pentunjuk penting kepada para pemain pasaran bahawa Fed berada di landasan yang betul- terutamaya di dalam polisi menaikkan interest rate mereka. Dan sekali lagi, perhatikan kadar gaji atau Average Hourly Earnings. Ia juga harus selari atau setidak-tidaknya tidak berubah dari bulan sebelumnya. Ini juga adalah key point penting kepada Fed.

Dan if all things turn well, we shall welcome gold’s bull (atleast for near term).

18 Dec

Pre-FOMC 16 Dec 2015 Video Mentoring session

Salam.

Kalau ikut perancangan asal, sepatutnya saya akan memberikan satu sesi Webinar anjuran FXPrimus pada tarikh 16 Dec tu. Akan tetapi oleh kerana beberapa masalah teknikal, sesi webinar terpaksa di tangguhkan pada tarikh yang lain.

Takpelah. Takde rezki saya nak bersembang live dengan anda semua.

Tapi no prob. Last minute saya come-up dengan solution, iaitu membuat pre-recording session (macam yang biasa saya buat untuk student saya) dan uploadkan ke Youtube.

So jika anda terlepas sesi tersebut, jemput-jemput lah tengok di sini ye.

TQVM dan Happy Pipping!

25 Nov

Spot Gold: Berusaha membina base

Salam.

Chart pertama yang ingin saya tunjukkan kepada anda semua ialah chart gold di dalam time frame daily;

gold 26 nov 2015Berdasarkan kepada chart di atas, harga emas telah mencatatkan paras low nya di 1064.23, iaitu paras support. Semenjak dari itu, terdapat beberapa cubaan untuk price bounce semula tetapi gagal. Bagaimana saya katakan gagal? Kerana price masih lagi mencatatkan lower highs seperti yang di tunjukkan oleh garisan trendline.

Walaupun gagal mencatatkan harga yang lebih tinggi, price juga gagal memecahkan (breakout) paras support 1064.23 berkenaan. Ini menunjukkan buyer atau bargain hunters sedang membina base atau kubu mereka di area support tersebut.

Sekarang perhatikan pula indikator momentum kita, MACD. Kelihatan nya histogram sudah semakin menunjukkan tanda-tanda yang ia ingin ke cross di atas 0.00 manakala MACD line juga sudah semakin hampir untuk cross signal line. Jika crossover ini berlaku dan price mampu break di atas garisan trendline, saya melihat ini merupakan sesuatu positif dari harga emas.

Ok. Apa kata saya zoom kepada time frame yang lebih kecil, H1.

gold h1 26 nov 2015Perhatikan bagaimana buyer membina kubu mereka di kotak yang saya tandakan. Anda juga boleh melihat bagaimana paras low yang di catatkan sudah semakin tinggi (higher low). Positif untuk harga emas? Yup, I reckon so. Mungkin emas memerlukan sedikit push dari fundamental – tension di Rusia/Turki, China beli emas, Fed tak jadi naik kan rate- akan membantu melonjakkan kembali harga emas.

Kita tunggu dan lihat. Happy pipping!

27 Oct

Spot Gold: Bolehkah support area $1156 bertahan?

Salam traders.

gold 27 Okt 2015

Support area yang harus anda perhatikan ialah $1156.67/58.83. Selain dari menjadi support area yang kuat, ia juga adalah paras fibo 38.2%.

Jika paras support ini berjaya bertahan, maka ada kemungkinan near term bullish akan bersambung. Next resistance area ialah di $1170, $1179 dan $1191.

Jika paras support ini berjaya di pecahkan (breakout), maka next support terletak di $1151 dan fibo 61.8% di $1138.

Teknikalnya, saya short term bullish di gold.

02 Oct

Gold, NFP dan Average Hourly Earnings

Salam semua.

Seperti biasa, pada setiap hari Jumaat minggu pertama setiap bulan, berita Non-Farm Payroll atau disebut NFP menjadi tumpuan. Jika dulu saya sering menggandingkan news ini dengan Unemployment rate, tetapi sekarang saya mendapati news yang perlu di beri perhatian lebih selain dari NFP ialah Average Hourly Earnings.

Average Hourly Earnings adalah news berkaitan dengan perubahan kadar bayaran yang di bayar oleh industri atau organisasi kepada pekerja mereka. Bahasa paling mudah, ia adalah upah per jam. Di dalam forexfactory.com, kadar upah ini di berikan di dalam bentuk %. Anda sebenarnya boleh melihat kadar ini di dalam USD di laman web bls.gov.

average hourly earningsSelain dari data Average Hourly Earnings, anda juga boleh melihat data-data penting lain seperti Average Weekly Hours dan Average Weekly Earnings.

Kenapa perubahan dalam kadar upah ini penting? Kerana ianya akan memberi maklumat kuasa membeli (spending power) rakyat US. Bila spending power ini tinggi, maka economic cycle akan berjalan dengan baik. Kalau economic cycle baik, maka ini adalah berita baik kepada US, yang mana seterusnya akan di gunakan oleh Yellen untuk menaikkan kadar interest rate nya; which is going to be tidak bagus untuk gold.

Baik. Berbalik kepada data old-skool kita, NFP. Berdasarkan rekod terkini, iaitu bulan lepas, berlaku hubungan songsang (ok serius tak senonoh ayat ni) antara data ini dengan harga emas (dan silver). Cuba anda perhatikan jadual di bawah:

NFP vs Gold Okt 2015Bulan lepas, analyst menjangkakan NFP akan mencecah 220K. Tetapi jangkaan ini ternyata ke laut apabila NFP hanya mencatatkan data sebanyak 173K. Yang songsang nya adalah, ketika NFP turun ke laut, harga emas dan silver juga turun ke laut, dengan emas turun sebanyak 0.28% manakala silver turun 1.07%. (Kebiasaanya jika NFP turun, emas dan silver akan naik.)

Jadi, bagaimana pula dengan kali ini? Para analis menjangkakan NFP akan berada di paras 201K. Berdasarkan kepada analisis saya, sekiranya;

  • NFP mencatatkan lebih dari 220K, maka emas dan silver akan ke laut.
  • NFP mencatatkan kurang dari 190K, maka ada harapan emas dan silver akan naik.

So, standby ye malam ni… 🙂

ini additional info untuk anda. Selain dari data NFP dan Average Hourly Earnings ini, saya juga melihat;

  • China dan India telah mula menambah stok bullion mereka. Begitu juga Rusia.
  • ETF tidak menyebelahi gold bug. Berlaku outlow dalam 3rd quarter. walaupun tidak sebanyak quarter yang sebelum ini.
  • etf netflows

OK. Saya harapkan anda berpuas hati dengan penerangan saya. Saya masih lagi bias bear kepada market gold dan silver. Tiada perubahan di situ. Jika anda ingin menambah stok emas fizikal, silakan. Jika anda berminat dengan spot gold, saya jemput anda untuk hadir ke kelas group coaching pada 5 dan 6 Oktober ini.

Sehingga berjumpa lagi. Happy pipping!

 

30 Sep

Spot gold di dalam triangle pattern

Salam semua.

gold 30 sept 2015

Secara teknikalnya, harga emas berada di dalam satu pattern atau formation yang di kenali sebagai symmetrical triangle. Pattern ini boleh di kenalpasti dengan kehadiran harga high di ikuti dengan lower high dan low di ikuti dengan higher low, seperti di dalam gambarajah.

Di hujung pattern ini, anda akan dapat melihat apa yang di panggil sebagai apex (bukan apek). Ianya adalah tipping point, atau boiling point atau di sebut juga sebagai pressure point untuk price membuat keputusan sama ada untuk break ke atas atau ke bawah. Jika arah market di jadikan sebagai filter, maka saya melihat kebarangkalian untuk harga emas break ke bawah adalah lebih cerah berbanding ke atas.

MACD juga sedang menunjukkan tanda-tanda awal yang ianya akan turun di bawah paras 0.00.

Strong resistance level terletak pada $1156.67 manakala strong support level terletak pada $1098.75. Untuk intraday support dan resistance level, anda boleh lihat jadual ini; wats 30 sept 2015Saya ambil dari Wyckoff ni. Terer mamat ni. Kene percaya ni. Takkan dia nak bohong kite..

OK. Saya harap sedikit perkongsian ini akan dapat memberi manfaat kepada anda. Jika anda nak jadi seorang trader, saya menjemput anda hadir ke kelas Group Coaching saya yang akan di adakan pada 5 dan 6 Oktober ini. Selamat belajar dan happy pipping!

17 Sep

Analisis Teknikal dan Fundamental Harga Emas menjelang FOMC

Salam semua.

Saya baru selesai rakamkan satu sesi video mentoring khusus untuk anda peminat emas. Sesi ini saya lakukan menjelang 2 event utama; yang pertama ialah FOMC meeting yang akan berlaku pada hari Jumaat jam 2.00 pagi, di susuli dengan Fed Statement pada jam 2.30 pagi.

Yang kedua, pada hari Sabtu ini, saya dan sahabat saya Syukor Hashim akan mengadakan kelas Analisis Teknikal Harga Emas di TheCandles, Sunway bermula jam 9.00 am sehingga jam 5.00 pm. Masih ada lagi kekosongan. So jika anda berminat, boleh hubungi saya untuk pendaftaran.

Akhirnya, saya berharap agar sesi video mentoring ini akan memberi manfaat kepada anda semua dan seterusnya menjadikan anda seorang penyimpan/pelabur/trader yang lebih bijak.

Enjoy!