Salam.

Salah satu mitos yang sering saya dengar dari mereka yang ingin belajar trading ialah sebagai trader, kita kene ‘melekat’ depan komputer, laptop, henpon 24 jam sehari. Tak boleh miss, tak boleh tinggal langsung.

Adoi! Penat macam tu!. Silap-silap boleh mati depan laptop ni.

Kita tak perlu buat macam tu sebenarnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan memilih sesi trading yang sesuai dengan masa lapang kita. Jadi kita boleh lah trade dengan hati yang tenang, tak payah terkejar-kejar, tak payah ngadap sangat laptop tu dan boleh tidur dengan aman. Macam mana tu?

Secara amnya, terdapat 3 sesi trading;  sesi Asian, European dan US. Cuba perhatikan diagram di bawah:

Berdasarkan kepada diagram ni, anda dapat lihat market akan open dengan pasaran Australia (Sydney) sekitar jam 5.00 am. Walaubagaimanapun, market Australia bukan lah market utama yang di perhatikan oleh trader. Sebaliknya, trader biasanya memilih untuk trade di waktu Japan (Tokyo) open iaitu pada jam 7.00 pagi waktu Malaysia. Di sinilah the real Asian session bermula.

So, kalau anda baru nak masuk keje jam 8.00 pagi, sesuai tak nak trade Asian session? Kalau tak sesuai, jangan. Setelkan keje kat opis dulu. Kang kantoi dengan bos pulak.

Next, kita ada market London yang di buka pada jam 3.00 petang waktu Malaysia. Satu jam selepas market London open, kita akan melihat beberapa market di Europe seperti di Frankfurt (Germany) ,Paris (France) dan Geneve (Swiss) akan bermula. Pertembungan antara market London dan sekutu Europe nya menjadikan waktu petang sangat ceria untuk para trader.

Di mana anda ketika itu? Sedang meeting kah?

Sessi terakhir ialah US session yang bermula dari jam 8.00 malam sehingga jam 3.00 pagi. Kebanyakan trader yang sebuk di waktu siang akan menumpukan perhatian kepada sesi ini. Ini kerana selain dari waktu open sesi US, biasanya terdapat news-news besar yang boleh menggerakkan pasaran berlaku; sekitar jam 8.30 sehingga jam 10.00 malam.

Bagaimana dengan anda? Kalau sesi Asian tak sempat, Europe terlepas, US session ialah pilihan terbaik. Concentrate di sini. Peruntukan 3-4 jam semalam sahaja. Tak perlu sampai jam 3.00 pagi. Kalau tak, esok nak pegi keje, mata macam panda bear.

And lastly, kalau kawan-kawan ajak ngeteh time ni, cakap anda bz, ada urusan membangunkan kewangan keluarga. Anda kan trader.

Semoga berjaya!

Shufaad.

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

Salam.

Kedua-dua pasaran telah pun menunjukkan tanda-tanda pemulihan apabila telah melengkapkan double bottom pattern mereka.

dow 2 mac 2016Neckline 16507 telah di pecahkan (breakout) dan sekarang paras resistance 17100 menjadi sasaran.

S&P 2 mac 2016Neckline 1946 telah di pecahkan dan kini menghampiri resistance 2000. Sebelum ini paras resistance ini (2000) menjadi danger zone bagi pasaran S&P.

Pemulihan kedua-dua pasaran ini membawa maksud risk on dari para investor – mereka bersedia untuk memasuki pasaran yang berisiko tinggi dan berupaya untuk menjana pulangan atau keuntungan yang lebih.

Ini juga memberi bad news kepada Yen sebagai safe haven currency dan gold (safe have asset). Ada kemungkinan kita akan melihat reversal dari kedua-dua sekuriti ini.

Happy pipping!

Salam.

gold 7 Jan 2016Ada beberapa perkara positif yang berlaku kepada harga emas;

  1. Double bottom pattern telah di confirmkan dengan breaknya paras resistance 1088.
  2. Triangle patten juga telah di break oleh price
  3. Faktor geopolitikal dan kejatuhan saham di China dan seluruh dunia memberi kelebihan kepada emas sebagai safe haven aset.

Baik. Untuk mengconfirmkan near term bullish ini, price perlu break dan close di atas paras psycho $1100. Apabila paras ini berjaya di break maka saya melihat kebarangkalian price untuk ke paras resistance $1150 dan seterusnya $1191/1200 adalah amat cerah.

Seperti biasa untuk minggu pertama ini, para traders akan menunggu news besar dari US iaitu NFP dan Average Hourly Earnings. Agak mengejutkan apabila ADP mencatatkan jumlah yang agak tinggi (257K vs 193K) memandangkan Manufacturing  (48.2 vs 49.1) dan Non Manufacturing (55.3 vs 56.0) PMI tidak mencatatkan angka yang bagus. Ini kerana data ADP is totally berkaitan dengan sektor swasta.

Jika NFP mencatatkan jumlah yang tinggi seperti ADP, ini akan menjadi pentunjuk penting kepada para pemain pasaran bahawa Fed berada di landasan yang betul- terutamaya di dalam polisi menaikkan interest rate mereka. Dan sekali lagi, perhatikan kadar gaji atau Average Hourly Earnings. Ia juga harus selari atau setidak-tidaknya tidak berubah dari bulan sebelumnya. Ini juga adalah key point penting kepada Fed.

Dan if all things turn well, we shall welcome gold’s bull (atleast for near term).

Salam.

Kalau ikut perancangan asal, sepatutnya saya akan memberikan satu sesi Webinar anjuran FXPrimus pada tarikh 16 Dec tu. Akan tetapi oleh kerana beberapa masalah teknikal, sesi webinar terpaksa di tangguhkan pada tarikh yang lain.

Takpelah. Takde rezki saya nak bersembang live dengan anda semua.

Tapi no prob. Last minute saya come-up dengan solution, iaitu membuat pre-recording session (macam yang biasa saya buat untuk student saya) dan uploadkan ke Youtube.

So jika anda terlepas sesi tersebut, jemput-jemput lah tengok di sini ye.

TQVM dan Happy Pipping!