Bagaimana untuk mengesan reversal di dalam market?

Salam.

Salah satu cara yang saya gunakan ialah dengan menggunakan signal divergence. Normal divergence terbahagi kepada 2; bullish dan bearish divergence.

Di dalam trend yang menaik, kita akan mencari bearish divergence sebagai salah satu indicator yang market akan mula melakukan reversal. Manakala di dalam trend menurun, bullish divergence signal akan di cari sebagai petanda awal reversal.

Anda boleh lihat diagram di atas untuk kedua-dua divergence ini. Untuk bahagian indicator, selalunya saya akan gunakan MACD dan RSI. Mengapa? Kerana ianya sangat mudah untuk di fahami. Ada juga trader yang menggunakan indicator lain seperti AO, Stoch, Momentum dan lain-lain, tetapi pada saya MACD dan RSI adalah yang terbaik.

Time frame juga memainkan peranan yang penting. Kebiasaanya, saya akan menggunakan Daily untuk mengesan signal divergence. Boleh tak divergence berlaku di intraday chart? Boleh. Tetapi sepanjang pengalaman saya, ianya lebih kepada pullback.

Untuk lebih detail, jom hadir ke kelas “Candlestick, Divergence & Market Analysis” yang akan di adakan pada 10 Sept ini di Safira Country Club, Penang.

 

Bagaimana anda hendak booking sesi Personal Coaching bersama saya?

Salam.

Bagi yg berminat untuk menjadi seorang trader, sama ada full time atau part time dan pada masa yg sama ingin sesi private atau one to one coaching bersama saya, anda boleh lakukan perkara seperti di bawah:

  1. Bank in kan 50% deposit atau RM1750 ke akaun Maybank 554110105387 Candlestick Consulting.
  2. Pilih 3 tarikh yang anda kehendaki. Anda boleh pilih sama ada weekend atau weekdays. Sebagai contoh, anda pilih hari sabtu, ahad dan isnin (sila nyatakan tarikh). Atau anda nak pilih isnin, selasa dan rabu terus pun boleh. Sekurang-kurangnya mesti ada 1 hari weekdays.
  3. Whatsapp saya di talian 012-9965946 beserta slip bayaran dan tarikh pilhan anda.
  4. Saya akan check jadual saya. Sila beri saya masa antara 1-2 jam. Sekiranya tarikh yg anda pilih itu ok, saya akan inform.
  5. Bila tarikh dah ok, kita akan berjumpa di kelas. Biasanya utk sesi personal coaching, saya akan buat sama ada di Sunway atau di Ayer keroh. Make sure anda bawa laptop dan buku nota.
  6. Baki bayaran perlu di serahkan atau transfer semasa kelas pertama.

Mudah kan? Jika anda masih ragu-ragu lagi, anda boleh ke youtube dan search nama saya di situ. anda boleh tengok sesi mentoring video yang telah saya uploadkan. Anda boleh belajar bagaimana saya menganalisis market setiap minggu.

Dan jika anda rasa cara saya sesuai dengan jiwa anda, maka pilihlah saya untuk menjadi mentor anda. Insya Allah saya akan berikan support yang terbaik.

TQVM!