Rujukan terbaik untuk paras Support dan Resistance bagi pasaran gold dan silver

Salam.

Salah satu tajuk penting yang saya ajarkan di dalam kelas Pelaburan Emas dan Analisis Teknikal Harga Emas (ATHE) ialah berkaitan dengan Support dan Resistance. Di dalam kelas tersebut, saya menunjukkan kepada para pelajar saya bagaimana untuk mencari dan seterusnya melukis paras Support dan Resistance menggunakan beberapa strategi mudah.

Jika anda belum berkesempatan mengikuti kelas tersebut dan bercita-cita untuk menyertainya, maka kelas seterusnya akan di adakan pada bulan Januari 2015 (tarikh saya belum tentukan lagi). Dan sementara anda nak tunggu tu, apa kata anda dapatkan buku Analisis Teknikal Harga Emas yang saya dan Syukor Hashim tulis. Baca dulu buku tu sebelum masuk kelas. Baru lagi mantap!.

Dan jika anda adalah alumni kelas ATHE, dan masih lagi terkapai-kapai, apa kata anda buka laman web kitco.com dan cari satu artikel bertajuk “Where Are the Stops?” yang di tulis oleh Jim Wyckoff.

where are the stops

Jika anda lihat dari jadual di atas, semua paras Buy Stops dan Sell Stops (Support dan Resistance)  telah di berikan oleh Wyckoff.  Bukan untuk gold sahaja, malah untuk silver juga. Ini merupakan satu rujukan yang sangat berharga!

Berdasarkan kepada penjelasan Wyckoff,  stop orders tersebut boleh di gunakan untuk 3 tujuan utama:

  1. Meminimakan loss di dalam satu-satu long atau short position – maksudnya setiap paras tersebut boleh di gunakan sebagai paras stop loss; bergantung kepada risk yang sanggup anda ambil.
  2. Melindungi untung yang telah di buat dari long atau short position – maksudnya anda boleh menggunakan paras tersebut sebagai take profit level atau sebagai exit point sekiranya berlaku sesuatu secara ekstrim (cth: news).
  3. Membuka long atau short position yang baru – tak tau nak entry kat mana? OK. Gunakan paras support untuk buy dan resistance untuk sell. Mudah kan?

Jadi, jikalau anda masih lagi blank dan takde idea, apa kata anda tumpukan perhatian kepada artikel dari Jim Wyckoff ini. Plotkan paras-paras tersebut di dalam chart gold dan silver anda. At least ada panduan. Betul kan?

Selamat mencuba!

Buku trading bahasa Melayu, Saya Trader (a.k.a Trade Like Me) khas untuk anda, trader.

Salam.

Setelah sambutan yang menggalakkan terhadap buku Trade Like Me semenjak tahun 2012, saya telah membuat langkah mengemaskini content buku tersebut dan seterusnya menukar tajuknya kepada “Saya Trader”. Mengapa? Supaya tak ramai yang tanya saya lagi “buku ni bahasa Melayu ke?” hehe.

photo(10)Buku setebal 215 muka surat ini menceritakan pengalaman saya ketika mula-mula berjinak dengan Currency Trading (Forex) sekitar tahun 2006. Saya juga berkongsi tentang bagaimana saya loss di dalam trading saya dan bagaimana saya secara peribadi menghadapi loss tersebut dan eventually bangkit dari loss (dan loss) tersebut. Cerita yang syahdu.

Antara topik utama ialah tentang objektif trading saya (dulu dan sekarang), strategi yang saya gunakan, pengurusan risiko, trading rules dan banyak lagi.

Saya juga telah menulis semula Bahagian 3: Risk, Reward dan Lot Size supaya para pembaca mendapat gambaran yang lebih jelas bagaimana untuk mengawal risiko semasa trading. Ye, ini merupakan bahagian atau bab yang paling saya tekan kan di dalam buku ini. Simply kerana saya yakin, membaca bahagian ini sahaja akan dapat mengelakkan akaun anda dari terkena Margin Call. Tak percaya? Cuba beli dan baca.

Jika anda masih lagi tercari-cari buku trading apa yang sesuai di baca untuk newbie, beginner dan seasonal trader, buku Saya Trader ini merupakan hadiah yang paling sesuai untuk anda. Dengan harga yang tidak berubah dari buku sebelumnya; iaitu RM60 (siap pos), ini merupakan pelaburan terbaik dan termurah anda di dalam bidang online trading.

Mulakan perjalanan trading anda dengan buku Saya Trader.

Saya sentiasa doakan kejayaan anda semua.

Jumpa lagi para trader sekalian!

Bolehkah anda Swing dengan modal yang kecil?

Salam.

Satu kenyataan yang di ketahui umum; saya adalah seorang swinger. Most of the time saya akan swing. Berapa lama? Paling lama 4 bulan, ada juga yang 5 atau 6 minggu, ada juga yang kurang dari itu.

Bergantung kepada volatility yang ada di dalam pasaran, ia seterusnya akan mempengaruhi jangka masa saya berada di dalam position tersebut.

Soalan yang selalu saya terima, “boleh kah saya nak jadi swinger dengan modal yang kecil?”. Good question.

Swinger atau scalper lebih merujuk kepada jangka masa, BUKAN berapa banyak modal yang anda ada. Saya nak bagi contoh. Katakan lah anda mempunyai modal sebanyak $1000 (USD 1K bukan RM1K). By the way, ini adalah modal minimum yang saya cadangkan untuk anda trade.  2 perkara yang perlu perhatikan:

  1. Risk di dalam pip
  2. Lot size yang hendak di gunakan

Katakan anda open BUY position di chart EURUSD di paras 1.2428. Stop los anda letakkan di bawah paras support, 1.2345. Berapa risk anda?

Risk = 1.2428 – 1.2345 = 83 pip

Seterusnya, berapa lot size yang hendak di gunakan? Jika anda gunakan micro lot, mungkin anda boleh bermula dengan 0.01 (1 pip = 10 sen).

So, risk = 83 pip x 10 sen = $8.3

Maksimum amaun kalau anda rugi ialah $8.30 sahaja.

Next, $8.30 tu sebenarnya berapa peratus dari capital anda? Ambil yang paling kecil sekali, 1%.

1% x $1000 (modal) = $10.

Risk anda ialah $8.30 dan ianya tidak sampai pun 1% dari capital anda. Kecik kan? Nak besar, adjust-adjust kat lot size. Yang penting, open position, letak stop loss, buat reward to risk ratio baik-baik dan tutup laptop anda.

Itu sahaja.

Sekarang semua orang boleh jadi swinger 🙂

Terima kasih!

eurusd