25 Nov

Spot Gold: Berusaha membina base

Salam.

Chart pertama yang ingin saya tunjukkan kepada anda semua ialah chart gold di dalam time frame daily;

gold 26 nov 2015Berdasarkan kepada chart di atas, harga emas telah mencatatkan paras low nya di 1064.23, iaitu paras support. Semenjak dari itu, terdapat beberapa cubaan untuk price bounce semula tetapi gagal. Bagaimana saya katakan gagal? Kerana price masih lagi mencatatkan lower highs seperti yang di tunjukkan oleh garisan trendline.

Walaupun gagal mencatatkan harga yang lebih tinggi, price juga gagal memecahkan (breakout) paras support 1064.23 berkenaan. Ini menunjukkan buyer atau bargain hunters sedang membina base atau kubu mereka di area support tersebut.

Sekarang perhatikan pula indikator momentum kita, MACD. Kelihatan nya histogram sudah semakin menunjukkan tanda-tanda yang ia ingin ke cross di atas 0.00 manakala MACD line juga sudah semakin hampir untuk cross signal line. Jika crossover ini berlaku dan price mampu break di atas garisan trendline, saya melihat ini merupakan sesuatu positif dari harga emas.

Ok. Apa kata saya zoom kepada time frame yang lebih kecil, H1.

gold h1 26 nov 2015Perhatikan bagaimana buyer membina kubu mereka di kotak yang saya tandakan. Anda juga boleh melihat bagaimana paras low yang di catatkan sudah semakin tinggi (higher low). Positif untuk harga emas? Yup, I reckon so. Mungkin emas memerlukan sedikit push dari fundamental – tension di Rusia/Turki, China beli emas, Fed tak jadi naik kan rate- akan membantu melonjakkan kembali harga emas.

Kita tunggu dan lihat. Happy pipping!

19 Nov

US Dollar di dalam masalah – atleast di dalam chart :)

Salam.

Kenapa saya mengatakan US Dollar di dalam masalah? Saya akan menunjukkan kepada anda chart Dollar Index di dalam 2 time frame; yang pertama di Daily dan yang kedua di H4.

dxy 19 nov 2015Ini adalah dollar index di time frame daily.

  1. Terdapat paras resistance yang kuat di 100.00 dan 100.37 yang mana paras yang kedua  adalah paras resistance yang di catatkan oleh highs pada 13 Mac 2015.
  2. Price membentuk doji di area 100.00 dan selepas satu long white candle – ini adalah perfect setup untuk Doji At the Top (DAT) strategi.
  3. Gap down selepas doji? Wow, ini memang superb!

Sekarang kita lihat di time frame H4 pula.

dxy h4 19 novAda signal feveret saya – Bearish Divergence! Dengan MACD crossover dan histogram bar telah pun flip di bawah 0.00, ini adalah tanda-tanda kejatuhan (atau retrace) di dalam dollar.

Berdasarkan kepada chart di kedua-dua time frame ini, ia menunjukkan yang US Dollar sedang berada di dalam fasa retrace- at least sehingga next NFP.

So, gold, silver dan any pairs yang ada kaitan dengan dollar especially Eur, Pound dan Yen akan mempunyai peluang untuk tapau dollar. Check support dan resistance yang terhampir dan ambil profit di situ.

Happy pipping!

 

10 Nov

Promosi kelas Group Coaching! Hanya RM999 sahaja!

Salam semua.

big sale group coaching

Sempena dengan pelancaran DVD Group Coaching: Successful Trader’s Blueprint, saya ingin menawarkan kepada anda peluang untuk mengikuti kelas Group Coaching dengan harga promosi.

Ye. Harga promosi yang saya tawarkan ini hanya berjumlah RM999 berbanding harga asal RM1500.

Apa lagi yang saya tawarkan kepada anda?

Extended support dari 6 bulan kepada 1 tahun! Maksudnya, anda boleh refresh kelas ini secara PERCUMA selama setahun (cuma bayar duit makan RM20 sahaja) dan anda juga akan mendapat servis lain seperti sesi Mentoring Video dan Weekly Trading Tips selama 1 tahun!

Menarik?

Owh, ada lagi. Jika di dalam tempoh 1 tahun ini, saya gagal membentuk anda menjadi seorang trader, maka anda berhak untuk menuntut kembali RM999 dari saya. Ini adalah MONEY BACK GUARANTEE yang tergila yang pernah saya buat!.

Bukan 30 hari. Bukan 60 hari. Tapi 1 tahun! Siapa yang boleh bagi macam ni?

Dengan kos RM999 untuk setahun, anda sebenarnya membelanjakan hanya RM83.25 sebulan. Lebih murah dari bil internet atau bil Astro anda.

Bagaimana pula dengan modulnya? Apa yang akan anda pelajari sama dengan apa yang anda lihat di 6 Month Coaching Program saya. Anda boleh klik di sini: http://bit.ly/6MonthCoaching untuk melihat modul lengkap.

Saya harap anda ambil peluang ini. Tempoh promosi ini hanya dari 9 November sehingga 15 November 2015.Apa yang anda perlu lakukan ialah:

1. Buat bayaran RM999 ke no akaun Maybank 5541 1010 5387 Candlestick Consulting.

2. Watsapp slip payment beserta nama penuh dan tarikh kelas yang ingin anda booking. Anda boleh lihat tarikhnya di dalam poster di atas.

3. Datang kelas dan bersedia lah untuk menjadi seorang Trader.

Itu sahaja. Mudah kan?

So, cepat-cepat ambil peluang ini sekiranya anda benar-benar ingin merubah masa depan anda dan menjadi seorang Trader yang sukses.

Terima kasih.

15 Jun

Impak FOMC kepada pasaran Gold dan Silver

Salam semua.

Bagi mereka yang trade spot gold atau silver, FOMC atau Federal Open Market Committee ialah salah satu news utama yang perlu di ambil perhatian. Ini kerana sebarang pengumuman atau keputusan yang di buat oleh Federal Reserve atau Fed akan mempengaruhi bukan sahaja pasaran komoditi, tetapi juga pasaran-pasaran lain.

Di bawah ini ialah satu jadual impak FOMC kepada pasaran gold dan silver bermula dari tahun 2012 sehingga yang paling terkini, April 2015:

FOMC-statment-and-Gold-Silver-2015

Berdasarkan kepada jadual di atas, 8 dari 11 meeting yang di adakan pada tahun 2014 -2015 adalah bearish kepada gold dan silver. Next FOMC ialah pada 17-18 June ini yang mana salah satu perkara utama yang akan dibincangkan ialah sama ada Fed perlu menaikkan interest rate atau pun tidak. Dan ini merupakan satu perkara yang major.

Dulu semasa saya mula-mula trading, saya akan terpacak depan PC menunggu apa kesan FOMC terhadap market Forex dan gold dan akan trade berdasarkan kepada kesan news tersebut. Tetapi sekarang saya rasa news trading bukan lah strategi yang terbaik untuk saya. Dah tua, tak larat tengok surprise-surprise lagi.

Bagi peminat emas fizikal, jika harga emas jatuh banyak selepas dari news FOMC ini, maka ambillah peluang untuk menambah stok emas anda. Mungkin penurunan ini tidak lama kerana secara teknikal nya area harga sekarang akan menarik ramai bargain hunters untuk membeli emas secara besar-besaran.

goldcahrt

Happy Pipping!

“Nama saya Shufaad. Izinkan saya membantu anda untuk menjadi seorang Trader”

11 Jun

Belajar Asas Online Trading di Kelas Saya Trader

Salam semua trader dan bakal trader.

Jika anda berminat untuk mempelajari online trading, apa kata anda hadirkan diri kelas Saya Trader yang akan di adakan pada 13 Jun ini (Sabtu) bertempat di CTC, Menara Amcorp, Petaling Jaya.

saya trader cover belakang

Buat pengetahuan anda, ini adalah kelas asas atau kelas basic. Kelas ini sesuai untuk anda yang baru-baru nak tahu apa market yang hendak di trade, berapa modal yang di perlukan, knowledge apa yang di perlukan dan macam-macam lagi.

Kelas yang bermula dari jam 9.00 pgi sehingga 5.00 ptg ini akan di kendalikan oleh saya dan sahabat saya Syukor Hashim.

So, jika anda berminat untuk menjadikan online trading sebagai satu kerjaya, sama ada part time atau full time, ambil tindakan untuk hubungi saya sekarang. Sehingga saya menulis artikel ini, hanya tinggal 4 tempat sahaja. So, cepat-cepat register k!

Info lanjut, sila layari www.sayatrader.com.

“Nama saya Shufaad. Izinkan saya membantu anda untuk menjadi seorang Trader”