29 Dec

Tengok ni dulu sebelum belajar trading dengan En Google

Ini screen shot dari student saya.

Seorang trader USD Index (.dxa. dxy) tegar. Umur 40-an, kerja kilang. Sebelum ni belajar dengan encik google, dengan alasan untuk jimat kos. Asyik ke laut je.

Last-last cari saya. Ambik kelas Personal Coaching. Ini lah hasilnya:

dollar-index-profit-n-lossFuh! Dasat. Saya tengok pun berpeluh.

Saya tanya dia, kenapa tak trade pair lain?

-Segan.

Hahahha.

02 Dec

Cepatnya masa berlalu, now its December already!

Salam semua.

Memang betul masa sekarang cepat betul berlalu. Mat salleh kate ‘time flies’. Pejam celik, pejam celik dah bulan end of 2016, dah sampai bulan Disember pun. Kalau anda jenis yang rajin buat azam baru setiap tahun, cuba cek balik. Yang mana dan capai, yang mana jadi capati. Kalau dapat 50% pun saya rasa dah cukup bagus tu.

Untuk saya, sepanjang 2016 ni trading has become so challenging. Sebagai trader, kita dah lalui Brexit (Jun) dan US Presidential Election (Nov). Now tengah tunggu FOMC this coming December; nak tengok sama ada Fed akan naikkan rate atau tidak. Selain dari itu juga, berlaku satu insiden yang di gelar ‘Fat Finger’ sekitar Oktober; yang mana puncanya di percayai oleh komputer programming error.

Dari segi trading, USD Index telah mencatatkan paras tertinggi, begitu juga dengan Dow dan S&P. Gold pula nampaknya sudah break paras 1200 dan berada di sekitar 1170. GBP terpaksa saya tinggalkan dahulu kerana impak dari Brexit ini masih lagi kuat. Jpy yang sangat kuat tahun ini sedang mengalami fasa retracement. dan CAD…yes, saya merasakan CAD berpotensi untuk menjadi lebih kuat tahun hadapan. Sebab? persetujuan yang di capai oleh OPEC baru-baru ini mungkin akan definitely stabilkan harga oil dan secara tidak langsung akan membantu mengukuhkan loonie.

Nonetheless, anything can happen in trading. Sebagai seorang trader, kita hanya trade apa yang kita nampak, bukan apa yang kita rasa. Ikut rasa binasa.

Happy trading guys, saya update kan more info later on ye. TQVM

09 Nov

Promosi kelas Group Coaching untuk bulan November, Disember dan Januari.

Salam semua.

Bagi sesiapa yang serius mahukan income di dalam USD sebagai seorang trader, anda kini boleh sertai saya di dalam kelas Group Coaching yang akan saya adakan pada tarikh-tarikh berikut:

  1. 20 & 21 Nov (Ahad & Isnin)
  2. 27 & 28 Nov (Ahad & Isnin)
  3. 9 & 10 Dec (Jumaat & Sabtu)
  4. 11 & 12 Dec (Ahad & Isnin)
  5. 20 & 21 Jan 2017 (Jumaat & Sabtu)
  6. 22 & 23 Jan 2017 (Ahad & Isnin)

Semua kelas akan di adakan di TheCandles, Sunway bermula jam 9.00 am sehingga jam 5.00 pm.

Selain dari kelas selama 2 hari, para peserta juga akan mendapat:

  • Koleksi video mentoring (2015 dan 2016)
  • Telegram support group
  • Free repeat class (boleh masuk lagi sampai pandai)
  • Support dari saya sampai mati

Untuk tujuan promosi, fee nya hanyalah RM888 sahaja.

Untuk menempah tempat anda, deposit sebanyak RM450 perlu di jelaskan sebelum kelas. Pembayaran boleh di buat pada akaun Maybank 5541 1010 5387 Candlestcik Consulting. Selepas pembayaran di buat, sila wasap slip beserta nama penuh kepada saya di talian 012-9965946.

Selamat menempah seat anda!

23 Oct

PGMall.my – Online shopping site terkini dari Public Gold

Salam semua.

Bagi anda yang ingin mendapatkan buku-buku saya dan mendaftar kelas-kelas saya, anda kini boleh berbuat demikian di laman web www.pgmall.my.

pgmall4

Sebagai contoh, jika anda ingin membeli buku Candlestick & Divergence, anda boleh taip perkataan candlestick di dalam kotak search di bahagian atas site ini;

buku-candle1

Ok. Harga yang di tunjukkan kat atas tu bukan dalam pound sterling mahupun ringgit ye, tapi ianya ialah Gold Cash (GC). Dan in order untuk anda membeli belah ; bukan saja produk and service dari saya tapi dari ramai-ramai penjual di pgmall ni, anda perlu jadi customer atau dealer Public Gold.

Cara paling mudah, buka akaun GAP dulu – serendah RM100. Bila anda dah dapat nombor PG, baru lah anda boleh shopping di pgmall.

Senang kan? So kalau anda nak jadi buka akaun GAP, roger saya k.  Saya guide anda.

TQVm

02 Sep

Analisis Teknikal Untuk pasaran Emas dan Perak – 2 Sept 2016

Salam.

Semalam di Facebook, saya telah sharekan video analisis ini untuk tontonan kawan-kawan yang ingin mengetahui tentang pergerakan semasa harga emas dan perak. Jika anda terlepas peluang itu, apa kata anda lihat di sini:

Buat pengetahuan anda juga, video ini di buat khas untuk event NFP yang berlaku pada malam semalam (2 Sept). Selain itu juga, saya sangat-sangat menggalakkan anda semua untuk membeli emas fizikal di publicgold.com.my sebagai salah satu portfolio pelaburan anda.

Sehingga bertemu lagi!

18 Jul

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia

 

02 Jul

CADJPY: Bearish trend masih lagi kelihatan

Salam.

Ada beberapa perkara menarik yang boleh kita lihat di CADJPY. Saya mulakan dengan time frame Weekly dahulu.

cadjpy2julai2016Saya meliaht adanya satu Thrusting pattern di weekly chart pair ini. Thrusting, seperti in-neck dan on neck, merupakan variasi dari piercing line pattern. Bezanya, ia bukan lah reversal pattern tetapi ia adalah satu continuation pattern. Puncanya kerana ia gagal close lebih separuh dari body candle yang pertama (upper half of the body) yang mana secara psikologinya menunjukkan ketidakmampuan buyer untuk menguasai pasaran.

Untuk trade pattern ini, kita memerlukan price confirmation dari next candle. Untuk itu, kita tengok ke time frame daily.

cadjpy dailyLooking at the daily chart, terdapat satu bearish engulfing pattern terbentuk. Cumanya body candle yang memeluk atau engulf candle yang pertama ini tidak begitu meyakinkan; atau hampir sama besar dengan body candle yang pertama. Sekali lagi saya memerlukan confirmation dalam bentuk third candle. Saya mahu melihat candle ketiga sebagai satu bear candle dan ianya mesti lah close di bawah harga low candle yang pertama; kerana kelihatannya candle yang pertama itu ada lah satu hanging man pattern. Ia menjadi lebih crucial lagi kerana jika candle ketiga mampu close di bawah low hanging man pattern, bermakna ia juga telah close below weekly pivot level thus breaking the fibo 38.2% level.

dan jika saya zoom ke time frame yang lebih kecil, things will get more interesting;

cadjpyh1Low hanging man pattern itu sebenarnya juga ada low price untuk candle hari Khamis dan di tandakan pada harga 78.80. Lihat bagaimana terdapat 2 kali long lower lower shadow yang menunjukkan buyer ingin mempertahan kan area tersebut. Dan jika ianya di pecahkan, tidak ada masalah untuk price pergi semula ke area 78.30;  S2 level dan support untuk price action di dalam rectangle pattern. dan tidak mustahil untuk price mencari next support di area 77.60/80 sebagai next target.

Else, saya mungkin silap dan price could turn higher if BOJ decided to intervene. Yang tu apa pun tak boleh!

***Anda dah dapatkan buku terbaru saya? Tajuknya “The Power of Candlestick & Divergence”. Jika belum dapatkannya pada harga Pre-order sekarang hanya pada RM70 shj.

Shufaad (Trader/Coach/Writer/Entreprenuer/Traveller)

28 Jun

Pre Order buku The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Pre-order buku terbaru saya ” The Power of Candlestick & Divergence” kini di buka.

Harga asal: RM90

Harga Pre-order: RM70 sahaja

Ebook akan di email dalam tempoh 24 jam  manakala buku fizikal akan di pos selepas hari raya.

Anda juga boleh memuat turun free chapter buku ini sebelum anda membuat keputusan untuk membeli. Klik link di bawah untuk mendapatkan free chapter:

http://bit.ly/FreeChapterCandleDiver

Hubungi saya di nombor 012-9965946 (wasap/tele) untuk membeli buku ini.

TQVM

candlestick divergence1

18 Apr

Inginkan Analisis Pasaran Forex, Spot Gold dan Index di buat oleh saya?

Salam semua.

Saya ingin menawarkan sesuatu yang dapat membantu anda membuat analisis pasaran forex, spot gold dan index dengan lebih mudah. Bagaimana mudah?

Saya melakukannya untuk anda. Ya. Saya akan membuat analisis ini untuk anda, 2 kali seminggu, kebiasaanya pada hari Isnin dan Rabu selama 20 minit setiap sesi selama 6 bulan.

Secara totalnya, 2 video x 4 minggu x 6 bulan = 48 video selama 6 bulan, dengan jumlah minit sebanyak 960 minit atau pun selama 16 jam pembelajaran.

Di dalam sesi video mentoring ini, saya akan menyentuh aspek ekonomi semasa, mengupdatekan anda dengan news-news terkini juga dengan peluang trade yang ada untuk hari dan minggu tersebut.

Anda boleh saksikan contoh video mentoring seperti di bawah:

Clear kan? Senang faham kan? Anda suka saya buat analisis untuk anda seperti ini? Setiap minggu? Setiap bulan?

Jika anda tak puas tengok satu video ni, apa kata anda terus ke YouTube channel saya. Ada berpuluh video analisis yang saya buatkan di situ.

Klik saja pada link ini — http://bit.ly/MVChannel

Jadi, berapa harga yang perlu anda bayar untuk saya membuat analisis ini untuk anda? Ini semua bergantung kepada pelan yang anda pilih.

pelan video mentoring 1

Murah kan? Bahasa Inggerisnya—dirt cheap.

So, jika anda inginkan saya membuat semua analisis ini untuk anda, jangan tunggu lama-lama.

Detail pembayaran adalah seperti berikut:

Bank: Maybank

No Akaun: 554110105387 Candles tick Consulting

No untuk di hubungi: 012-9965946

*Selepas membuat pembayaran, sila wasap/telegram slip pembayaran beserta nama penuh dan email kepada saya.

Semoga anda pantas merebut peluang keemasan ini. Terima kasih!

 

 

30 Mar

Takde idea nak trade apa? Jom bukak website ni

Salam.

Kadang-kadang sebagai seorang trader, kita pun rasa takde idea dah nak trade pair apa, atau market apa. Yang ni kita tengok, dah overbought. Yang satu lagi asyik sideways je. Yg lagi satu pulak, banyak sangat intervention dari Central Bank.

Pening.

ok. Jangan pening lagi. Saya cadangkan anda satu website yang pada saya teknikal analisisnya adalah antara yang terbaik. Website tersebut adalah www.forexlive.com.

forexliveItu home page dia. Anda perlu klik pada tab Technical Analysis untuk melihat analisis teknikal nya. Di bawah ini adalah salah satu contoh analisis yang di buat di website ini:

cth forexliveCool bukan?

Ada support and resistance levels, ada trendlines, ada fibonacci, ada Moving Average dan ada key fundamentals. Apa lagi yang anda nak?

So jangan buang masa. Jom belajar analisis teknikal di forexlive.com.

Happy Pipping!