Sebenarnya term introducer dah lama wujud cuma dalam bahasa kampung di sebut sebagai rekemen. Sebagai orang Melaka, kalau orang luar tanya nak makan asam pedas yang best kat mana, tau la saya rekemen kan tempatnya.Atau kalau ada kawan tanya workshop mana yang baik, pun saya boleh rekemen kan.

Cuma nya tak pernah la pulak saya dapat komisyen bila rekemen kedai asam pedas dengan workshop kereta ni. Dapat pahala Insya Allah.

Saya teringat, masa saya bercuti dengan family di Sarawak dulu, bila sampai di kedai kek lapis Dayang Salhah, kami di beri sticker berwarna oren untuk di lekatkan pada baju.

Saya ingatkan mula-mula tujuannya supaya kami tak hilang, sebab ada ramai grup lain masa tu, tapi bila pikir balik, bukannya beso nau tempat ni sampai boleh hilang! Hehe.

Ah..sudah tentu ada perkiraan upah untuk si pembawa van kalau saya dan family borong kek lapis di sini. Lagi banyak kami beli, lagi banyak lah dia dapat kot. Takpe, rezki abang ni.

Sebab itu, di dalam bisnes, perkataan introducer dan komisyen di gunakan supaya nampak lebih professional.

Selain dari menjadi seorang trader by profession dan pelabur emas fizikal, saya juga menjadi introducer kepada 2 syarikat yang saya terlibat secara langsung; Public Gold dan FXPrimus.

Di Public Gold, kalau saya hanya fokus nak jual emas fizikal sahaja, menangis saya. Komisyen dah lah 2% saja, then kena servis customer lagi. So memang tak berbaloi.

So thats why untuk berjaya dalam PG, cara terbaik ialah dengan menjadi introducer. Bila ada orang tanya, nak beli emas di mana, sebut sahaja Public Gold. Bagikan alamat, nanti pandai la customer kita cari.

Dah sampai di PG, staf pula akan tanya customer siapa introducer. Pesan kawan kita siap-siap untuk sebut nama kita dan kirim salam kat staf.

So, next time bila kawan kita beli emas lagi atau top up GAP, dapat la kita komisyen. Mudah kan? lagi mudah dari rekemen kedai asam pedas!

Sama juga macam di FXPrimus. Bila ada kawan atau student saya yang ingin belajar dan trade Forex, atau spot gold, saya akan rekemen FXPrimus sebagai broker.

Jika mereka buka akaun dan mula trade di Primus, dapat la saya komisyen. Kalau buka akaun, buat deposit 10 juta pun, tapi tak trade, tak adalah komisyen.

Mudah kan?

Atleast ini adalah salah satu cara saya mempelbagaikan portfolio income saya;
Dari seorang trader, coach, penulis buku kepada seorang Introducer broker forex.
Dari seorang pelabur emas fizikal, yang menggunakan basic concept buy low sell high kepada seorang yang introduce tempat membeli emas fizikal terbaik kepada kawan-kawan.

Sebab itu saya percaya, introducer ialah satu bisnes yang sangat berpotensi.

Anda nak yang mana? Introducer Public Gold atau Introducer FXPrimus? Atau nak kedua-duanya? Roger-roger lah ye.

Terima kasih!

Shufaad
Save. Invest. Trade

Salam.

Salah satu mitos yang sering saya dengar dari mereka yang ingin belajar trading ialah sebagai trader, kita kene ‘melekat’ depan komputer, laptop, henpon 24 jam sehari. Tak boleh miss, tak boleh tinggal langsung.

Adoi! Penat macam tu!. Silap-silap boleh mati depan laptop ni.

Kita tak perlu buat macam tu sebenarnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan memilih sesi trading yang sesuai dengan masa lapang kita. Jadi kita boleh lah trade dengan hati yang tenang, tak payah terkejar-kejar, tak payah ngadap sangat laptop tu dan boleh tidur dengan aman. Macam mana tu?

Secara amnya, terdapat 3 sesi trading;  sesi Asian, European dan US. Cuba perhatikan diagram di bawah:

Berdasarkan kepada diagram ni, anda dapat lihat market akan open dengan pasaran Australia (Sydney) sekitar jam 5.00 am. Walaubagaimanapun, market Australia bukan lah market utama yang di perhatikan oleh trader. Sebaliknya, trader biasanya memilih untuk trade di waktu Japan (Tokyo) open iaitu pada jam 7.00 pagi waktu Malaysia. Di sinilah the real Asian session bermula.

So, kalau anda baru nak masuk keje jam 8.00 pagi, sesuai tak nak trade Asian session? Kalau tak sesuai, jangan. Setelkan keje kat opis dulu. Kang kantoi dengan bos pulak.

Next, kita ada market London yang di buka pada jam 3.00 petang waktu Malaysia. Satu jam selepas market London open, kita akan melihat beberapa market di Europe seperti di Frankfurt (Germany) ,Paris (France) dan Geneve (Swiss) akan bermula. Pertembungan antara market London dan sekutu Europe nya menjadikan waktu petang sangat ceria untuk para trader.

Di mana anda ketika itu? Sedang meeting kah?

Sessi terakhir ialah US session yang bermula dari jam 8.00 malam sehingga jam 3.00 pagi. Kebanyakan trader yang sebuk di waktu siang akan menumpukan perhatian kepada sesi ini. Ini kerana selain dari waktu open sesi US, biasanya terdapat news-news besar yang boleh menggerakkan pasaran berlaku; sekitar jam 8.30 sehingga jam 10.00 malam.

Bagaimana dengan anda? Kalau sesi Asian tak sempat, Europe terlepas, US session ialah pilihan terbaik. Concentrate di sini. Peruntukan 3-4 jam semalam sahaja. Tak perlu sampai jam 3.00 pagi. Kalau tak, esok nak pegi keje, mata macam panda bear.

And lastly, kalau kawan-kawan ajak ngeteh time ni, cakap anda bz, ada urusan membangunkan kewangan keluarga. Anda kan trader.

Semoga berjaya!

Shufaad.

Salam.

Secara realitinye, dlm 10 position yg saya ambil mungkin saya akan untung 7 dan rugi 3. Mungkin juga untung 6, rugi 4.

Atau mungkin untung 5, rugi pon 5. Fair. 50-50.

Tapi akhirnya saya still akan untung. Kenapa? Ini kerana saya sentiasa berpegang kpd rule di bawah:

Reward > Risk.

So, if risk saya ialah 2% per trade.
Reward saya mesti sentiasa lebih besar dr 2%. Mungkin 3, lebih baik 4%.

Faham kan?

So mulai sekarang, jaga risk bebaik k.
Takde signal yg akan menjanjikan 100% profit. Walaupun SOTG dr sy sndiri.

Dan jangan salahkan orang lain sekiranya akaun anda blow atau MC. Akaun anda, tanggungjawab anda.

Tqvm

Shufaad
The Authentic Trader

<<Klik sini: http://bit.ly/SayaTrader untuk buka real akaun dan dapatkan SOTG secara FREE>>

Salam.

Sepanjang saya terlbat di dalam dunia coaching ini, ada pelbagai sebab kenapa student saya ingin menjadi seorang trader. Di sini saya senaraikan 5 sebab popular yang saya sering dengar dari para student saya:

  1. Ingin mulakan perniagaan tapi modal tak besar – dengan forex trading, modal minimum yang di perlukan hanyalah $100 (RM470) sahaja. Saya tak tau apa perniagaan konvesional yang memerlukan modal sekecil itu. Setau saya hanya bisnes networking atau MLM yang mungkin (saya kata mungkin) setara dengan nya.
  2. Malu nak menjual kepada kawan dan family – di dalam dunia trading, anda juga menjual dan membeli tetapi ianya berlaku di dalam platform. Tak payah jumpa customer, tak payah buat appointment. Tak payah nak malu. Tak pernah lagi saya jumpa trader yang malu untuk tekan button sell atau buy.
  3. Ingin fleksibiliti di dalam waktu kerja – apabila anda terpaksa punch card sebelum jam 8.00 am dan ianya berlarutan selama lebih 10 tahun, maka lama kelamaan anda akan berasa fed-up, muak dan rasa nak muntah. Di dalam forex trading, anda boleh trade anytime; sesi pagi, petang mahupun malam. Semuanya bergantung kepada anda dan strategi trading anda.
  4. Ingin lebih masa dengan family – kita harus akui, masa bergerak dengan sangat pantas. Di kala kita sibuk berkerja, anak-anak yang baru semalam lahir, sekarang dah boleh berlari. Begitu cepat masa berlalu sampaikan kite terlepas banyak moment dalam kehidupan mereka. Dengan menjadi seorang trader, kite bukan sahaja boleh bekerja mencari rezki untuk mereka, malahan kita masih boleh bersama dengan mereka; 24 – 7.
  5. Ingin mencari bisnes baru selepas pencen – ada sebahagian student saya yang berusia 50 tahun ke atas dan mereka sedang menghampiri umur pencen. Tidak seperti di kampung yang masih lagi mempunyai tanah untuk bercucuk tanam, pensioners di bandar tidak mempunyai keistimewaan begitu. Mereka juga sudah tentu tidak mahu melakukan hard sales atau door knocking sales hanya untuk survive hidup selepas pencen. Maka saya rekemen forex trading sebagai kerjaya atau bisnes pilihan terbaik selepas pencen.

Ini cuma sebahagian dari reason yang saya biasa dengan dari student saya. Sudah tentu ada banyak lagi tetapi cukup setakat yang ini ini dulu. So, jika anda merasakan salah satu satu dari reason ini kena dengan anda, maka saya menjemput anda untuk memulakan langkah pertama menjadi seorang trader.

Mari kita bersama-sama menjadikan forex trading sebagai satu kerjaya dan bisnes masa depan kita.

Shufaad