Salam.

Salah satu mitos yang sering saya dengar dari mereka yang ingin belajar trading ialah sebagai trader, kita kene ‘melekat’ depan komputer, laptop, henpon 24 jam sehari. Tak boleh miss, tak boleh tinggal langsung.

Adoi! Penat macam tu!. Silap-silap boleh mati depan laptop ni.

Kita tak perlu buat macam tu sebenarnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan memilih sesi trading yang sesuai dengan masa lapang kita. Jadi kita boleh lah trade dengan hati yang tenang, tak payah terkejar-kejar, tak payah ngadap sangat laptop tu dan boleh tidur dengan aman. Macam mana tu?

Secara amnya, terdapat 3 sesi trading;  sesi Asian, European dan US. Cuba perhatikan diagram di bawah:

Berdasarkan kepada diagram ni, anda dapat lihat market akan open dengan pasaran Australia (Sydney) sekitar jam 5.00 am. Walaubagaimanapun, market Australia bukan lah market utama yang di perhatikan oleh trader. Sebaliknya, trader biasanya memilih untuk trade di waktu Japan (Tokyo) open iaitu pada jam 7.00 pagi waktu Malaysia. Di sinilah the real Asian session bermula.

So, kalau anda baru nak masuk keje jam 8.00 pagi, sesuai tak nak trade Asian session? Kalau tak sesuai, jangan. Setelkan keje kat opis dulu. Kang kantoi dengan bos pulak.

Next, kita ada market London yang di buka pada jam 3.00 petang waktu Malaysia. Satu jam selepas market London open, kita akan melihat beberapa market di Europe seperti di Frankfurt (Germany) ,Paris (France) dan Geneve (Swiss) akan bermula. Pertembungan antara market London dan sekutu Europe nya menjadikan waktu petang sangat ceria untuk para trader.

Di mana anda ketika itu? Sedang meeting kah?

Sessi terakhir ialah US session yang bermula dari jam 8.00 malam sehingga jam 3.00 pagi. Kebanyakan trader yang sebuk di waktu siang akan menumpukan perhatian kepada sesi ini. Ini kerana selain dari waktu open sesi US, biasanya terdapat news-news besar yang boleh menggerakkan pasaran berlaku; sekitar jam 8.30 sehingga jam 10.00 malam.

Bagaimana dengan anda? Kalau sesi Asian tak sempat, Europe terlepas, US session ialah pilihan terbaik. Concentrate di sini. Peruntukan 3-4 jam semalam sahaja. Tak perlu sampai jam 3.00 pagi. Kalau tak, esok nak pegi keje, mata macam panda bear.

And lastly, kalau kawan-kawan ajak ngeteh time ni, cakap anda bz, ada urusan membangunkan kewangan keluarga. Anda kan trader.

Semoga berjaya!

Shufaad.

Salam.

Secara realitinye, dlm 10 position yg saya ambil mungkin saya akan untung 7 dan rugi 3. Mungkin juga untung 6, rugi 4.

Atau mungkin untung 5, rugi pon 5. Fair. 50-50.

Tapi akhirnya saya still akan untung. Kenapa? Ini kerana saya sentiasa berpegang kpd rule di bawah:

Reward > Risk.

So, if risk saya ialah 2% per trade.
Reward saya mesti sentiasa lebih besar dr 2%. Mungkin 3, lebih baik 4%.

Faham kan?

So mulai sekarang, jaga risk bebaik k.
Takde signal yg akan menjanjikan 100% profit. Walaupun SOTG dr sy sndiri.

Dan jangan salahkan orang lain sekiranya akaun anda blow atau MC. Akaun anda, tanggungjawab anda.

Tqvm

Shufaad
The Authentic Trader

<<Klik sini: http://bit.ly/SayaTrader untuk buka real akaun dan dapatkan SOTG secara FREE>>

Salam.

Sepanjang saya terlbat di dalam dunia coaching ini, ada pelbagai sebab kenapa student saya ingin menjadi seorang trader. Di sini saya senaraikan 5 sebab popular yang saya sering dengar dari para student saya:

  1. Ingin mulakan perniagaan tapi modal tak besar – dengan forex trading, modal minimum yang di perlukan hanyalah $100 (RM470) sahaja. Saya tak tau apa perniagaan konvesional yang memerlukan modal sekecil itu. Setau saya hanya bisnes networking atau MLM yang mungkin (saya kata mungkin) setara dengan nya.
  2. Malu nak menjual kepada kawan dan family – di dalam dunia trading, anda juga menjual dan membeli tetapi ianya berlaku di dalam platform. Tak payah jumpa customer, tak payah buat appointment. Tak payah nak malu. Tak pernah lagi saya jumpa trader yang malu untuk tekan button sell atau buy.
  3. Ingin fleksibiliti di dalam waktu kerja – apabila anda terpaksa punch card sebelum jam 8.00 am dan ianya berlarutan selama lebih 10 tahun, maka lama kelamaan anda akan berasa fed-up, muak dan rasa nak muntah. Di dalam forex trading, anda boleh trade anytime; sesi pagi, petang mahupun malam. Semuanya bergantung kepada anda dan strategi trading anda.
  4. Ingin lebih masa dengan family – kita harus akui, masa bergerak dengan sangat pantas. Di kala kita sibuk berkerja, anak-anak yang baru semalam lahir, sekarang dah boleh berlari. Begitu cepat masa berlalu sampaikan kite terlepas banyak moment dalam kehidupan mereka. Dengan menjadi seorang trader, kite bukan sahaja boleh bekerja mencari rezki untuk mereka, malahan kita masih boleh bersama dengan mereka; 24 – 7.
  5. Ingin mencari bisnes baru selepas pencen – ada sebahagian student saya yang berusia 50 tahun ke atas dan mereka sedang menghampiri umur pencen. Tidak seperti di kampung yang masih lagi mempunyai tanah untuk bercucuk tanam, pensioners di bandar tidak mempunyai keistimewaan begitu. Mereka juga sudah tentu tidak mahu melakukan hard sales atau door knocking sales hanya untuk survive hidup selepas pencen. Maka saya rekemen forex trading sebagai kerjaya atau bisnes pilihan terbaik selepas pencen.

Ini cuma sebahagian dari reason yang saya biasa dengan dari student saya. Sudah tentu ada banyak lagi tetapi cukup setakat yang ini ini dulu. So, jika anda merasakan salah satu satu dari reason ini kena dengan anda, maka saya menjemput anda untuk memulakan langkah pertama menjadi seorang trader.

Mari kita bersama-sama menjadikan forex trading sebagai satu kerjaya dan bisnes masa depan kita.

Shufaad

Salam.

Pivot point merupakan satu indikator yang mudah di gunakan dan pada masa yang sama sangat penting. Indikator ini terdiri dari paras Pivot (DPV) dan paras support (S1 – S3) dan resistance (S1-S3). Selain itu, ada indikator pivot yang turut menunjukkan paras harga tertinggi (YH) dan harga terendah (YL) hari sebelumnya.

Berdasarkan pengalaman saya juga, inidikator ini merupakan satu kaedah mudah untuk mereka yang tercari-cari di mana hendak meletakkan paras support & resistance kerana ianya akan menandakan paras-paras ini secara automatik.

Terdapat pelbagai jenis pivot, yang paling biasa atau classic adalah seperti contoh di bawah ini. Ianya adalah daily pivot dan saya banyak gunakan di time frame M15 dan H1. Selain itu, anda boleh juga boleh mengguakan Weekly atau Monthly pivot berdasarkan trading style anda.

Mari saya tunjukkan bagaimana cara mudah untuk menggunakan indikator ini:

  1. Secara amnya, jika price semasa berada di atas paras DPV, anda perlu mencari peluang untuk long atau buy di dalam market. Sebaliknya, jika price semasa berada di di bawah DPV, cari peluang untuk short atau memasuki position sell di dalam market.
  2. Strategi yang sering di gunakan bersama-sama indikator ini ialah breakout dan pullback.
  3. Breakout – Jika price break Yesterday High (YH), ini adalah peluang untuk buy, manakala jika price break Yesterday Low (YL), sile sell. Selain itu, jika price melakukan bullish breakout pada DPV, ini juga merupakan buy signal untuk anda. Dan jika bearish breakout ke atas DPV, maka ia adalah satu sell signal.
  4. Pullback – ianya sering berlaku terutama apabila market pada hari sebelum nya berada di paras 0verbought atau oversold. Kebiasaanya, price akan pullback atau retrace sedikit. Cari peluang untuk buy  selepas price pullback dan anda lihat adanya bullish reversal pattern di area DPV. Jika sebaliknya, perhatikan bearish reversal pattern selepas satu pullback di area DPV.
  5. Support dan Resistance di gunakan sebagai take profit target, dengan S2 dan R2 merupakan target yang paling kerap di capai (berdasarkan pengalaman saya).
  6. Jika price berada di S3 atau R3, jangan buy atau sell lagi. Sebaliknya, jika terdapat tanda-tanda berlakunya reversal atau retrace, anda boleh mengambil counter trade – cuma dengan risk yang kecil.

Apa kata anda try pivot ini di MT4 anda. Anda boleh ikuti kaedah bagaimana untuk install pivot point di sini:

http://www.forexwatchers.com/metatrader/install-the-pivot-points-indicator-mt4/.

Selamat mencuba!