20 Jun

7 langkah buka real akaun di FXPrimus

Bagi anda yang pertama kali ingin membuka real trading akaun, sila ikuti langkah-langkah mudah berikut:

1. Klik pada link ini: http://bit.ly/SayaTrader.
2. Lengkapkan info yang ada di dalam online registration form tersebut.
3. Upload kan kad pengenalan bahagian depan dan bank statement; biasanya saya uploadkan statement dari Maybank.
4. Tunggu email pengesahan dokumen dari FXPrimus.
5. Dokumen dah verified baru anda boleh buat deposit. Anda boleh pilih untuk buat Local deposit ataupun gunakan Credit / Debit card.
6. Selepas deposit, anda akan dapat email dari FXPrimus yang mengandungi MT4 Id, password dan server name.
7. Masukkan info yang anda dapat tadi dalam MT4 platform.

Setel. Anda sudah bersedia untuk trade!

Untuk sebarang info, sila hubungi saya di nombor 012-9965946.

Terima kasih.

 

 

 

Shufaad – Regional Partner FXPrimus & Master Dealer Public Gold

16 Jun

Introducer sebagai satu bisnes

Sebenarnya term introducer dah lama wujud cuma dalam bahasa kampung di sebut sebagai rekemen. Sebagai orang Melaka, kalau orang luar tanya nak makan asam pedas yang best kat mana, tau la saya rekemen kan tempatnya.Atau kalau ada kawan tanya workshop mana yang baik, pun saya boleh rekemen kan.

Cuma nya tak pernah la pulak saya dapat komisyen bila rekemen kedai asam pedas dengan workshop kereta ni. Dapat pahala Insya Allah.

Saya teringat, masa saya bercuti dengan family di Sarawak dulu, bila sampai di kedai kek lapis Dayang Salhah, kami di beri sticker berwarna oren untuk di lekatkan pada baju.

Saya ingatkan mula-mula tujuannya supaya kami tak hilang, sebab ada ramai grup lain masa tu, tapi bila pikir balik, bukannya beso nau tempat ni sampai boleh hilang! Hehe.

Ah..sudah tentu ada perkiraan upah untuk si pembawa van kalau saya dan family borong kek lapis di sini. Lagi banyak kami beli, lagi banyak lah dia dapat kot. Takpe, rezki abang ni.

Sebab itu, di dalam bisnes, perkataan introducer dan komisyen di gunakan supaya nampak lebih professional.

Selain dari menjadi seorang trader by profession dan pelabur emas fizikal, saya juga menjadi introducer kepada 2 syarikat yang saya terlibat secara langsung; Public Gold dan FXPrimus.

Di Public Gold, kalau saya hanya fokus nak jual emas fizikal sahaja, menangis saya. Komisyen dah lah 2% saja, then kena servis customer lagi. So memang tak berbaloi.

So thats why untuk berjaya dalam PG, cara terbaik ialah dengan menjadi introducer. Bila ada orang tanya, nak beli emas di mana, sebut sahaja Public Gold. Bagikan alamat, nanti pandai la customer kita cari.

Dah sampai di PG, staf pula akan tanya customer siapa introducer. Pesan kawan kita siap-siap untuk sebut nama kita dan kirim salam kat staf.

So, next time bila kawan kita beli emas lagi atau top up GAP, dapat la kita komisyen. Mudah kan? lagi mudah dari rekemen kedai asam pedas!

Sama juga macam di FXPrimus. Bila ada kawan atau student saya yang ingin belajar dan trade Forex, atau spot gold, saya akan rekemen FXPrimus sebagai broker.

Jika mereka buka akaun dan mula trade di Primus, dapat la saya komisyen. Kalau buka akaun, buat deposit 10 juta pun, tapi tak trade, tak adalah komisyen.

Mudah kan?

Atleast ini adalah salah satu cara saya mempelbagaikan portfolio income saya;
Dari seorang trader, coach, penulis buku kepada seorang Introducer broker forex.
Dari seorang pelabur emas fizikal, yang menggunakan basic concept buy low sell high kepada seorang yang introduce tempat membeli emas fizikal terbaik kepada kawan-kawan.

Sebab itu saya percaya, introducer ialah satu bisnes yang sangat berpotensi.

Anda nak yang mana? Introducer Public Gold atau Introducer FXPrimus? Atau nak kedua-duanya? Roger-roger lah ye.

Terima kasih!

Shufaad
Save. Invest. Trade

31 May

Jadi trader ni kene melekat depan komputer 24 jam? Taklah!

Salam.

Salah satu mitos yang sering saya dengar dari mereka yang ingin belajar trading ialah sebagai trader, kita kene ‘melekat’ depan komputer, laptop, henpon 24 jam sehari. Tak boleh miss, tak boleh tinggal langsung.

Adoi! Penat macam tu!. Silap-silap boleh mati depan laptop ni.

Kita tak perlu buat macam tu sebenarnya. Apa yang kita boleh lakukan ialah dengan memilih sesi trading yang sesuai dengan masa lapang kita. Jadi kita boleh lah trade dengan hati yang tenang, tak payah terkejar-kejar, tak payah ngadap sangat laptop tu dan boleh tidur dengan aman. Macam mana tu?

Secara amnya, terdapat 3 sesi trading;  sesi Asian, European dan US. Cuba perhatikan diagram di bawah:

Berdasarkan kepada diagram ni, anda dapat lihat market akan open dengan pasaran Australia (Sydney) sekitar jam 5.00 am. Walaubagaimanapun, market Australia bukan lah market utama yang di perhatikan oleh trader. Sebaliknya, trader biasanya memilih untuk trade di waktu Japan (Tokyo) open iaitu pada jam 7.00 pagi waktu Malaysia. Di sinilah the real Asian session bermula.

So, kalau anda baru nak masuk keje jam 8.00 pagi, sesuai tak nak trade Asian session? Kalau tak sesuai, jangan. Setelkan keje kat opis dulu. Kang kantoi dengan bos pulak.

Next, kita ada market London yang di buka pada jam 3.00 petang waktu Malaysia. Satu jam selepas market London open, kita akan melihat beberapa market di Europe seperti di Frankfurt (Germany) ,Paris (France) dan Geneve (Swiss) akan bermula. Pertembungan antara market London dan sekutu Europe nya menjadikan waktu petang sangat ceria untuk para trader.

Di mana anda ketika itu? Sedang meeting kah?

Sessi terakhir ialah US session yang bermula dari jam 8.00 malam sehingga jam 3.00 pagi. Kebanyakan trader yang sebuk di waktu siang akan menumpukan perhatian kepada sesi ini. Ini kerana selain dari waktu open sesi US, biasanya terdapat news-news besar yang boleh menggerakkan pasaran berlaku; sekitar jam 8.30 sehingga jam 10.00 malam.

Bagaimana dengan anda? Kalau sesi Asian tak sempat, Europe terlepas, US session ialah pilihan terbaik. Concentrate di sini. Peruntukan 3-4 jam semalam sahaja. Tak perlu sampai jam 3.00 pagi. Kalau tak, esok nak pegi keje, mata macam panda bear.

And lastly, kalau kawan-kawan ajak ngeteh time ni, cakap anda bz, ada urusan membangunkan kewangan keluarga. Anda kan trader.

Semoga berjaya!

Shufaad.

04 May

Pentingnya faham Risk & Money Management dengan baik.

Salam.

Secara realitinye, dlm 10 position yg saya ambil mungkin saya akan untung 7 dan rugi 3. Mungkin juga untung 6, rugi 4.

Atau mungkin untung 5, rugi pon 5. Fair. 50-50.

Tapi akhirnya saya still akan untung. Kenapa? Ini kerana saya sentiasa berpegang kpd rule di bawah:

Reward > Risk.

So, if risk saya ialah 2% per trade.
Reward saya mesti sentiasa lebih besar dr 2%. Mungkin 3, lebih baik 4%.

Faham kan?

So mulai sekarang, jaga risk bebaik k.
Takde signal yg akan menjanjikan 100% profit. Walaupun SOTG dr sy sndiri.

Dan jangan salahkan orang lain sekiranya akaun anda blow atau MC. Akaun anda, tanggungjawab anda.

Tqvm

Shufaad
The Authentic Trader

<<Klik sini: http://bit.ly/SayaTrader untuk buka real akaun dan dapatkan SOTG secara FREE>>

06 Apr

5 sebab mengapa Forex Trading boleh menjadi kerjaya dan bisnes terbaik anda

Salam.

Sepanjang saya terlbat di dalam dunia coaching ini, ada pelbagai sebab kenapa student saya ingin menjadi seorang trader. Di sini saya senaraikan 5 sebab popular yang saya sering dengar dari para student saya:

  1. Ingin mulakan perniagaan tapi modal tak besar – dengan forex trading, modal minimum yang di perlukan hanyalah $100 (RM470) sahaja. Saya tak tau apa perniagaan konvesional yang memerlukan modal sekecil itu. Setau saya hanya bisnes networking atau MLM yang mungkin (saya kata mungkin) setara dengan nya.
  2. Malu nak menjual kepada kawan dan family – di dalam dunia trading, anda juga menjual dan membeli tetapi ianya berlaku di dalam platform. Tak payah jumpa customer, tak payah buat appointment. Tak payah nak malu. Tak pernah lagi saya jumpa trader yang malu untuk tekan button sell atau buy.
  3. Ingin fleksibiliti di dalam waktu kerja – apabila anda terpaksa punch card sebelum jam 8.00 am dan ianya berlarutan selama lebih 10 tahun, maka lama kelamaan anda akan berasa fed-up, muak dan rasa nak muntah. Di dalam forex trading, anda boleh trade anytime; sesi pagi, petang mahupun malam. Semuanya bergantung kepada anda dan strategi trading anda.
  4. Ingin lebih masa dengan family – kita harus akui, masa bergerak dengan sangat pantas. Di kala kita sibuk berkerja, anak-anak yang baru semalam lahir, sekarang dah boleh berlari. Begitu cepat masa berlalu sampaikan kite terlepas banyak moment dalam kehidupan mereka. Dengan menjadi seorang trader, kite bukan sahaja boleh bekerja mencari rezki untuk mereka, malahan kita masih boleh bersama dengan mereka; 24 – 7.
  5. Ingin mencari bisnes baru selepas pencen – ada sebahagian student saya yang berusia 50 tahun ke atas dan mereka sedang menghampiri umur pencen. Tidak seperti di kampung yang masih lagi mempunyai tanah untuk bercucuk tanam, pensioners di bandar tidak mempunyai keistimewaan begitu. Mereka juga sudah tentu tidak mahu melakukan hard sales atau door knocking sales hanya untuk survive hidup selepas pencen. Maka saya rekemen forex trading sebagai kerjaya atau bisnes pilihan terbaik selepas pencen.

Ini cuma sebahagian dari reason yang saya biasa dengan dari student saya. Sudah tentu ada banyak lagi tetapi cukup setakat yang ini ini dulu. So, jika anda merasakan salah satu satu dari reason ini kena dengan anda, maka saya menjemput anda untuk memulakan langkah pertama menjadi seorang trader.

Mari kita bersama-sama menjadikan forex trading sebagai satu kerjaya dan bisnes masa depan kita.

Shufaad

05 Apr

Bagaimana mahu menggunakan Pivot Point indikator?

Salam.

Pivot point merupakan satu indikator yang mudah di gunakan dan pada masa yang sama sangat penting. Indikator ini terdiri dari paras Pivot (DPV) dan paras support (S1 – S3) dan resistance (S1-S3). Selain itu, ada indikator pivot yang turut menunjukkan paras harga tertinggi (YH) dan harga terendah (YL) hari sebelumnya.

Berdasarkan pengalaman saya juga, inidikator ini merupakan satu kaedah mudah untuk mereka yang tercari-cari di mana hendak meletakkan paras support & resistance kerana ianya akan menandakan paras-paras ini secara automatik.

Terdapat pelbagai jenis pivot, yang paling biasa atau classic adalah seperti contoh di bawah ini. Ianya adalah daily pivot dan saya banyak gunakan di time frame M15 dan H1. Selain itu, anda boleh juga boleh mengguakan Weekly atau Monthly pivot berdasarkan trading style anda.

Mari saya tunjukkan bagaimana cara mudah untuk menggunakan indikator ini:

  1. Secara amnya, jika price semasa berada di atas paras DPV, anda perlu mencari peluang untuk long atau buy di dalam market. Sebaliknya, jika price semasa berada di di bawah DPV, cari peluang untuk short atau memasuki position sell di dalam market.
  2. Strategi yang sering di gunakan bersama-sama indikator ini ialah breakout dan pullback.
  3. Breakout – Jika price break Yesterday High (YH), ini adalah peluang untuk buy, manakala jika price break Yesterday Low (YL), sile sell. Selain itu, jika price melakukan bullish breakout pada DPV, ini juga merupakan buy signal untuk anda. Dan jika bearish breakout ke atas DPV, maka ia adalah satu sell signal.
  4. Pullback – ianya sering berlaku terutama apabila market pada hari sebelum nya berada di paras 0verbought atau oversold. Kebiasaanya, price akan pullback atau retrace sedikit. Cari peluang untuk buy  selepas price pullback dan anda lihat adanya bullish reversal pattern di area DPV. Jika sebaliknya, perhatikan bearish reversal pattern selepas satu pullback di area DPV.
  5. Support dan Resistance di gunakan sebagai take profit target, dengan S2 dan R2 merupakan target yang paling kerap di capai (berdasarkan pengalaman saya).
  6. Jika price berada di S3 atau R3, jangan buy atau sell lagi. Sebaliknya, jika terdapat tanda-tanda berlakunya reversal atau retrace, anda boleh mengambil counter trade – cuma dengan risk yang kecil.

Apa kata anda try pivot ini di MT4 anda. Anda boleh ikuti kaedah bagaimana untuk install pivot point di sini:

forexwatchers

Selamat mencuba!

 

20 Feb

Terima kasih traders di Sabah – Kota Kinabalu & Sandakan!

Minggu lepas sy berkesempatan untuk berkunjung ke Sabah, lebih tepat lagi ke Kota Kinabalu untuk berjumpa dengan para traders dan wannabe traders di Starbuck, Warisan Square.

Alhamdulillah, saya nampak masing-masing begitu bersemangat untuk menjadi seorang trader – lebih tepat lagi, trader yg profit. Ada di antara mereka yang sudah 3-4 tahun menjadi trader tetapi masih lagi belum konsisten. Ada juga yang baru hendak mengenali dunia trading tapi nampak begitu teruja.

Insya Allah with a lot of practise, saya yakin mereka akan berjaya.

Next stop sy ke Sandakan untuk ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas. Kelas ini khusus untuk mereka yang ingin menjadi pelabur emas yang bijak – menggunakan ilmu analisis teknikal untuk membeli emas fizikal Public Gold.

Oleh kerana kelas ini adalah kelas basic, maka ianya senang di ikuti oleh para pelajar yang rata-rata tidak mempunyai basic langsung. Mudah, ringkas dan menepati objektif.

Terima kasih Sabah! Kita berjumpa di lain hari. Insya Allah!

16 Feb

Harga emas dunia boleh meningkat lagi

Salam.

Berdasarkan kepada pergerakan harga semasa, saya melihat tiada masalah untuk harga emas meningkat ke paras $1250. Dan jika paras ini berjaya di pecahkan (breakout), maka resistance zone $1300/05 akan menjadi sasaran seterusnya.

Salah satu faktor kepada kenaikan ini adalah di sebabkan adanya tanda-tanda penurunan di USD Index. Penurunan yang lebih ekstrem boleh berlaku sekiranya pattern head and shoulder berjaya di bentuk dan gap bertarikh 14 Nov 2016 berjaya di close.

Soalan nya. Sudahkan anda membeli emas; spot & fizikal?