Crude Oil 20 April 2018

Salam.

Secara teknikalnya;

  1. Crude oil sebelum ini berada di dalam satu channel menaik sebelum candle hari Rabu melakukan satu breakout di bahagian atas channel ini.
  2. Breakout ini bukan lah sesuatu yang saya favour kerana ianya adalah rising channel yang ideal memerlukan ianya breakout di bahagian bawah atau support channel ini. Oleh yang demikian, saya tidak mengambil sebarang position di pair ini.
  3. Semalam, candle yang close kembali di area resistance (upper channel) yang telah di break. Now, ada 2 kebarangkalian. Yang pertama, price menggunakan resistance  yang kini menjadi support sebagai bounce area untuk naik lebih tinggi ATAU price kembali semula ke dalam channel lantas menghasilkan false break.
  4. Saya tidak favour di senario yang pertama kerana sifat rising channel itu. Tetapi, jika senario kedua berlaku, ini adalah satu peluang untuk saya membuka sell position. Target saya ialah oil boleh kembali ke area $64.00.
  5. Sama-sama kita tunggu dan lihat.

Terima kasih.

Gold 17 April 2018

Salam.

Secara teknikal nya;

  1. Harga emas masih lagi berada di dalam range antara $1307 dan $1366. Range ini telah pun bermula dari penghujung bulan Januari 2018 sehingga sekarang atau hampir 4 bulan.
  2. Apabila sesuatu market berada di dalam range yang lama, ia hanya menunggu masa untuk melakukan breakout. Dan berdasarkan kepada trend semasa, ada kebarangkalian yang emas akan melakukan bullish breakout.
  3. In order untuk breakout ini berlaku,  harga emas perlu break dan close di atas area $1366 (resistance). Next resistance terletak pada area $1375 (high 2016). Ada juga sesetangah analis yang berpendapat menjelang Ogos tahun ini, harga emas bakal mencecah paras $1420/30.
  4. Pada masa yang sama juga, bear kelihatan gigih mempertahankan area resistance $1362/66. Latest kenaikan dari harga emas berlaku 11 April yang lepas, lantas mencatatkan harga tertinggi $1365.
  5. Serangan US dan sekutunya ke atas fasiliti senjata di Syria, yang berlaku pada hari mampu Jumaat lepas juga telah melonjakkan harga emas sebanyak lebih dari $13/oz.
  6. Kenaikan harga akibat dari serangan ini sebenarnya agak sedikit dan mengecewakan ramai analis. Ramai yang berpendapat harga emas sebenarnya mampu meningkat lebih tinggi dan seterusnya melakukan bullish breakout.
  7. Dari satu sudut, ia mengingatkan saya kepada apa yang pernah di sebutkan oleh legendary trader – Jim Rogers.  “When there is a lot of bad news and something like gold doesn’t go up, it means it’s not going to go up – the correction is not over for gold,”
  8. Mungkin, saya kata mungkin, kita akan melihat harga emas jatuh  dan seterusnya melakukan bearish breakout di bawah price $1307. Apa pun, saya akan terus memerhatikan outside fator seperti USD index dan crude oil sebagai panduan pergerakan harga emas seterusnya.

Terima kasih.

P/s: Kelas Fast Track seterusnya akan di adakan di Kuching, Sarawak pada 28 April ini. Jangan lepas kan peluang untuk belajar menjadi seorang trader yang profit dan konsisten bersama saya!

Bagaimana anda boleh buat untung dengan silver?

Salam.

Bagi anda yang mempunyai modal yang sedikit tetapi masih minat untuk invest di precious metal, maka silver adalah pelaburan terbaik buat masa ini. Dengan harga serendah RM255 untuk 100 gram silver 999.9, ia jauh lebih murah berbanding ‘abang besar nya’ iaitu gold (100 g = RM18K++).

Sebenarnya, terdapat beberpa tempat anda boleh membuat untung dengan silver. Yang membezakan adalah produk, knowledge anda dan juga risiko. Jom kita tengok 3 top tempat bagaimana anda boleh membuat untung dengan silver:

  1.  Membeli silver fizikal – risiko paling rendah. Beli silver dapat silver.  Buy low, simpan baik-baik, harga naik then jual. Tempoh untuk simpan minimum 5 tahun. Saya rekemen anda beli di Public Gold. Website nya publicgold.com.my. Harga 100g hanya serendah RM255 sahaja. By the way, saya pernah tengok harga silver 1 Kg mencecah RM6k++ pada tahun 2011. So berbaloi kalau start sekarang. Selain itu, anda juga boleh buka Silver Accumulation Program akaun untuk simpanan silver secara sedikit-sedikit.
  2. Trade spot silver – risiko tinggi. Saya pernah tengok seorang trader ni loss $5k dalam satu malam. Menangis. Tapi tu salah dia sebab tak letak stop loss. padan muka. Tapi dengan knowledge yang betul, anda boleh gandakan modal anda dalam tempoh yang pantas. Lot size sekecil 0.01. Pergerakan nya hampir sama dengan spot gold. Banyak sumber knowledge di kongsi bersama dengan spot gold. Tiada silver fizikal. Saya cadangkan anda trade di Primus. Spread yang kecil.
  3. Trade saham syarikat melombong silver – risiko tinggi sama seperti spot silver. Ada dua pilihan. Anda boleh beli share nya atau boleh trade CFD. Anda boleh trade menggunakan local remisier seperti RHB investment tetapi kos agak tinggi. Anda juga boleh buka akaun dengan overseas broker seperti di City Index. Ada banyak pilihan stock untuk di trade. Bergantung kepada berapa besar modal kita. DI bawah ni ialah contoh share syarikat melombong silver terbesar dunia iaitu KGHM Polska Miedz, Poland.

OK. So anda dah tau sekarang kat mana tempat untuk kita buat duit. Sekali lagi saya nak ingatkan, ketiga-tiganya adalah produk yang berbeza, yang memerlukan knowledge yang berbeza dan membawa risiko yang berbeza. Oh ya. Sudah semestinya modal juga adalah berbeza.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh terus roger saya k.

Terima kasih.