CADJPY: Bearish trend masih lagi kelihatan

Salam.

Ada beberapa perkara menarik yang boleh kita lihat di CADJPY. Saya mulakan dengan time frame Weekly dahulu.

cadjpy2julai2016Saya meliaht adanya satu Thrusting pattern di weekly chart pair ini. Thrusting, seperti in-neck dan on neck, merupakan variasi dari piercing line pattern. Bezanya, ia bukan lah reversal pattern tetapi ia adalah satu continuation pattern. Puncanya kerana ia gagal close lebih separuh dari body candle yang pertama (upper half of the body) yang mana secara psikologinya menunjukkan ketidakmampuan buyer untuk menguasai pasaran.

Untuk trade pattern ini, kita memerlukan price confirmation dari next candle. Untuk itu, kita tengok ke time frame daily.

cadjpy dailyLooking at the daily chart, terdapat satu bearish engulfing pattern terbentuk. Cumanya body candle yang memeluk atau engulf candle yang pertama ini tidak begitu meyakinkan; atau hampir sama besar dengan body candle yang pertama. Sekali lagi saya memerlukan confirmation dalam bentuk third candle. Saya mahu melihat candle ketiga sebagai satu bear candle dan ianya mesti lah close di bawah harga low candle yang pertama; kerana kelihatannya candle yang pertama itu ada lah satu hanging man pattern. Ia menjadi lebih crucial lagi kerana jika candle ketiga mampu close di bawah low hanging man pattern, bermakna ia juga telah close below weekly pivot level thus breaking the fibo 38.2% level.

dan jika saya zoom ke time frame yang lebih kecil, things will get more interesting;

cadjpyh1Low hanging man pattern itu sebenarnya juga ada low price untuk candle hari Khamis dan di tandakan pada harga 78.80. Lihat bagaimana terdapat 2 kali long lower lower shadow yang menunjukkan buyer ingin mempertahan kan area tersebut. Dan jika ianya di pecahkan, tidak ada masalah untuk price pergi semula ke area 78.30;  S2 level dan support untuk price action di dalam rectangle pattern. dan tidak mustahil untuk price mencari next support di area 77.60/80 sebagai next target.

Else, saya mungkin silap dan price could turn higher if BOJ decided to intervene. Yang tu apa pun tak boleh!

***Anda dah dapatkan buku terbaru saya? Tajuknya “The Power of Candlestick & Divergence”. Jika belum dapatkannya pada harga Pre-order sekarang hanya pada RM70 shj.

Shufaad (Trader/Coach/Writer/Entreprenuer/Traveller)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *