18 Jul

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia

 

18 Jul

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan Julai 2016

Salam semua.

Untuk yang berminat menjadi seorang pelabur emas yang sofisikated dan bijak, saya sangat-sangat menggalakkan anda menyertai kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan saya adakan di TheCandles, Sunway pada:

Tarikh: 31 Julai 2016 bertempat

Masa:  9.30 am sehingga 5.00 pm

Yuran: RM250 shj.

Apa yang akan anda pelajari di dalam kelas ini?

  1. Bagaimana mahu membeli dan menjual emas pada harga terbaik
  2. Bagaimana mahu membaca perisian MT4
  3.  Analisis teknikal yang di gunakan untuk membaca harga emas dunia.

Kesimpulan nya, jika anda menyertai kelas ini, pandangan anda tentang harga emas juga akan berubah dan anda juga akan menjadi seorang pelabur yang lebih mantap kerana anda tahu bila dan di mana paras harga yang sesuai untuk anda membeli atau lagi best, memborong emas.

Untuk pendaftaran, sila hubungi 012-9965946.

TQVM

10 Jul

Kelas Forex/Index/Spot Gold Group Coaching

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

02 Jul

CADJPY: Bearish trend masih lagi kelihatan

Salam.

Ada beberapa perkara menarik yang boleh kita lihat di CADJPY. Saya mulakan dengan time frame Weekly dahulu.

cadjpy2julai2016Saya meliaht adanya satu Thrusting pattern di weekly chart pair ini. Thrusting, seperti in-neck dan on neck, merupakan variasi dari piercing line pattern. Bezanya, ia bukan lah reversal pattern tetapi ia adalah satu continuation pattern. Puncanya kerana ia gagal close lebih separuh dari body candle yang pertama (upper half of the body) yang mana secara psikologinya menunjukkan ketidakmampuan buyer untuk menguasai pasaran.

Untuk trade pattern ini, kita memerlukan price confirmation dari next candle. Untuk itu, kita tengok ke time frame daily.

cadjpy dailyLooking at the daily chart, terdapat satu bearish engulfing pattern terbentuk. Cumanya body candle yang memeluk atau engulf candle yang pertama ini tidak begitu meyakinkan; atau hampir sama besar dengan body candle yang pertama. Sekali lagi saya memerlukan confirmation dalam bentuk third candle. Saya mahu melihat candle ketiga sebagai satu bear candle dan ianya mesti lah close di bawah harga low candle yang pertama; kerana kelihatannya candle yang pertama itu ada lah satu hanging man pattern. Ia menjadi lebih crucial lagi kerana jika candle ketiga mampu close di bawah low hanging man pattern, bermakna ia juga telah close below weekly pivot level thus breaking the fibo 38.2% level.

dan jika saya zoom ke time frame yang lebih kecil, things will get more interesting;

cadjpyh1Low hanging man pattern itu sebenarnya juga ada low price untuk candle hari Khamis dan di tandakan pada harga 78.80. Lihat bagaimana terdapat 2 kali long lower lower shadow yang menunjukkan buyer ingin mempertahan kan area tersebut. Dan jika ianya di pecahkan, tidak ada masalah untuk price pergi semula ke area 78.30;  S2 level dan support untuk price action di dalam rectangle pattern. dan tidak mustahil untuk price mencari next support di area 77.60/80 sebagai next target.

Else, saya mungkin silap dan price could turn higher if BOJ decided to intervene. Yang tu apa pun tak boleh!

***Anda dah dapatkan buku terbaru saya? Tajuknya “The Power of Candlestick & Divergence”. Jika belum dapatkannya pada harga Pre-order sekarang hanya pada RM70 shj.

Shufaad (Trader/Coach/Writer/Entreprenuer/Traveller)