Salam.

Kadang-kadang sebagai seorang trader, kita pun rasa takde idea dah nak trade pair apa, atau market apa. Yang ni kita tengok, dah overbought. Yang satu lagi asyik sideways je. Yg lagi satu pulak, banyak sangat intervention dari Central Bank.

Pening.

ok. Jangan pening lagi. Saya cadangkan anda satu website yang pada saya teknikal analisisnya adalah antara yang terbaik. Website tersebut adalah www.forexlive.com.

forexliveItu home page dia. Anda perlu klik pada tab Technical Analysis untuk melihat analisis teknikal nya. Di bawah ini adalah salah satu contoh analisis yang di buat di website ini:

cth forexliveCool bukan?

Ada support and resistance levels, ada trendlines, ada fibonacci, ada Moving Average dan ada key fundamentals. Apa lagi yang anda nak?

So jangan buang masa. Jom belajar analisis teknikal di forexlive.com.

Happy Pipping!

Salam semua.

Bagi yang berminat untuk menjadi seorang trader, saya akan mengadakan kelas Group Coaching pada;

  • Tarikh: 19 dan 20 Mac (Sabtu dan Ahad) & 28 dan 29 Mac (Isnin dan Selasa)
  • Masa: 9.00 am – 5.00 pm
  • Fee: RM999 – RM1599

Jika anda berminat untuk menjadi seorang pelabur emas fizikal profesional, maka kelas Analisis Teknikal Harga Emas adalah sangat sesuai untuk anda;

  • Tarikh: 27 Mac (Ahad)
  • Masa: 9.30 am – 5.00 pm
  • Fee: RM200

STBnew

Buat pilihan bijak untuk menambah ilmu dan pendapatan anda sekarang.

Hubungi 0129965946 untuk pendaftaran. TQVM

 

 

 

Salam semua.

Salah satu fundamental news yang kuat impaknya ialah berkaitan dengan interest rate (cash rate, bid rate, overnight rate). Semalam kita telah melihat 2 central banks membuat pengumuman berkaitan interest rate.

Bank of Canada (BOC) yang di ketuai oleh Stephen Poloz telah membuat keputusan untuk mengekalkan kadar overnight ratenya pada 0.50%. Kesannya? USDCAD jatuh lebih dari 200 pip.

usdcad after interest rate cutPagi tadi pula, giliran Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) membuat pengumuman tentang interest rate. Surprise, surprise! RBNZ yang di ketuai oleh Graeme Wheeler telah memotong kadar interest rate dari 2.50% kepada 2.25% iaitu sebanyak 25 point basis. Bagaimana kesannya kepada pair NZDUSD? jatuh lebih dari 140 pip.

nzdusd after rate cutSo, sekarang anda ada 2 central yang membuat keputusan yang berbeza; BOC mengekalkan rate manakala RBNZ memotong rate. Tips mudah untuk memahami topik interest rate ini ialah satu-satu central bank akan mengekal kan kadar ratenya sekiranya ia yakin dengan perkembangan ekonomi dlm negara manakala ia akan bertindak memotongnya sekiranya ia merasakan domestic ekonomi memerlukan “bantuan”.

Apa kata kita lihat chart NZDCAD. Bagaimana agaknya rupa chart ini;

nzdcad 10 mac 2016Jatuh hampir 300 pip :).

So next time, please be aware of the interest rate news. Mana la tau anda boleh ride next free fall.

happy pipping!

Salam.

oil 3 Mac 2016Jika anda fikir gold sahaja sedang naik, think again.  Setelah mencatatkan harga terendah $26.02 pada 11 Feb 2016, oil telah meningkat sebanyak $8 per barrel. Secara teknikalnya anda boleh lihat:

  1. Berlakunya bullish divergence yang di tunjukkan oleh MACD ketika harga oil mencatatkan paras terendah.
  2. Berlaku gap dan kemudian nya di tutup dengan 3 hari kemudian. Gap ini bertindak sebagai paras support. Dan kemampuan price untuk tutup gap ini dengan pantas menunjukkan kemampuan harga untuk naik lebih tinggi.
  3. Pergerakan harga yang menutup gap ini juga boleh dianggap sebagai right shoulder. Jadi, anda akan melihat berlakunya inverse head and shoulder pattern.
  4. Neckline atau resistance terletak pada paras $34.80. Jika paras ini berjaya di pecahkan, next resistance terletak pada $38.14 dan $40.00.
  5. Melainkan kita melihat, membaca atau mendengar sebarang surprise dari Arab Saudi (atau any geng bas sekolahnya), maka saya menganggap oil sedang berada di dalam near term bullish.
  6. Kenaikan harga oil ini mampu menyelamatkan beberapa negara dan beberapa syarikat oil utama yang seterusnya beberapa ribu orang yang terlibat dengan industri oil & gas. Jadi sudah tentulah ianya positif. People can keep their job, then boleh spending dan seterusnya akan menggerakkan kembali ekonomi.
  7. Perhatikan inflation, inflation dan inflation. Ini adalah direct impact dari kenaikan harga oil.
  8. Satu lagi news yang perlu anda perhatikan ialah Crude Oil Inventories. Walaupun ia adalah news dari US, namun impak nya akan terkena kepada Canadian dollar.

Happy pipping!

 

Salam.

Kedua-dua pasaran telah pun menunjukkan tanda-tanda pemulihan apabila telah melengkapkan double bottom pattern mereka.

dow 2 mac 2016Neckline 16507 telah di pecahkan (breakout) dan sekarang paras resistance 17100 menjadi sasaran.

S&P 2 mac 2016Neckline 1946 telah di pecahkan dan kini menghampiri resistance 2000. Sebelum ini paras resistance ini (2000) menjadi danger zone bagi pasaran S&P.

Pemulihan kedua-dua pasaran ini membawa maksud risk on dari para investor – mereka bersedia untuk memasuki pasaran yang berisiko tinggi dan berupaya untuk menjana pulangan atau keuntungan yang lebih.

Ini juga memberi bad news kepada Yen sebagai safe haven currency dan gold (safe have asset). Ada kemungkinan kita akan melihat reversal dari kedua-dua sekuriti ini.

Happy pipping!