Takde idea nak trade apa? Jom bukak website ni

Salam.

Kadang-kadang sebagai seorang trader, kita pun rasa takde idea dah nak trade pair apa, atau market apa. Yang ni kita tengok, dah overbought. Yang satu lagi asyik sideways je. Yg lagi satu pulak, banyak sangat intervention dari Central Bank.

Pening.

ok. Jangan pening lagi. Saya cadangkan anda satu website yang pada saya teknikal analisisnya adalah antara yang terbaik. Website tersebut adalah www.forexlive.com.

forexliveItu home page dia. Anda perlu klik pada tab Technical Analysis untuk melihat analisis teknikal nya. Di bawah ini adalah salah satu contoh analisis yang di buat di website ini:

cth forexliveCool bukan?

Ada support and resistance levels, ada trendlines, ada fibonacci, ada Moving Average dan ada key fundamentals. Apa lagi yang anda nak?

So jangan buang masa. Jom belajar analisis teknikal di forexlive.com.

Happy Pipping!

Jom tambah ilmu di TheCandles!

Salam semua.

Bagi yang berminat untuk menjadi seorang trader, saya akan mengadakan kelas Group Coaching pada;

  • Tarikh: 19 dan 20 Mac (Sabtu dan Ahad) & 28 dan 29 Mac (Isnin dan Selasa)
  • Masa: 9.00 am – 5.00 pm
  • Fee: RM999 – RM1599

Jika anda berminat untuk menjadi seorang pelabur emas fizikal profesional, maka kelas Analisis Teknikal Harga Emas adalah sangat sesuai untuk anda;

  • Tarikh: 27 Mac (Ahad)
  • Masa: 9.30 am – 5.00 pm
  • Fee: RM200

STBnew

Buat pilihan bijak untuk menambah ilmu dan pendapatan anda sekarang.

Hubungi 0129965946 untuk pendaftaran. TQVM

 

 

 

Penangan interest rate- cut and no cut

Salam semua.

Salah satu fundamental news yang kuat impaknya ialah berkaitan dengan interest rate (cash rate, bid rate, overnight rate). Semalam kita telah melihat 2 central banks membuat pengumuman berkaitan interest rate.

Bank of Canada (BOC) yang di ketuai oleh Stephen Poloz telah membuat keputusan untuk mengekalkan kadar overnight ratenya pada 0.50%. Kesannya? USDCAD jatuh lebih dari 200 pip.

usdcad after interest rate cutPagi tadi pula, giliran Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) membuat pengumuman tentang interest rate. Surprise, surprise! RBNZ yang di ketuai oleh Graeme Wheeler telah memotong kadar interest rate dari 2.50% kepada 2.25% iaitu sebanyak 25 point basis. Bagaimana kesannya kepada pair NZDUSD? jatuh lebih dari 140 pip.

nzdusd after rate cutSo, sekarang anda ada 2 central yang membuat keputusan yang berbeza; BOC mengekalkan rate manakala RBNZ memotong rate. Tips mudah untuk memahami topik interest rate ini ialah satu-satu central bank akan mengekal kan kadar ratenya sekiranya ia yakin dengan perkembangan ekonomi dlm negara manakala ia akan bertindak memotongnya sekiranya ia merasakan domestic ekonomi memerlukan “bantuan”.

Apa kata kita lihat chart NZDCAD. Bagaimana agaknya rupa chart ini;

nzdcad 10 mac 2016Jatuh hampir 300 pip :).

So next time, please be aware of the interest rate news. Mana la tau anda boleh ride next free fall.

happy pipping!