Jadual kelas Group Coaching untuk bulan Oktober 2015

Salam.

Anda rakan FB saya? Jika ya, maka saya yakin anda sudah pun melihat dan membaca iklan ini. Jika anda bukan rakan FB saya, ini dia iklan tentang kelas Group Coaching yang saya buat sebentar tadi.

iklan group coaching oktober

Langkah seterusnya:

1. Anda boleh klik pada link ini, http://bit.ly/6MonthCoaching, untuk melihat apakah modul yang bakal anda pelajari.

2. Jika anda berminat, sila bank in kan deposit sebanyak RM750 ke dalam akaun Maybank 554110105387 Candlestick Consulting. Bakinya perlu di bayar semasa kelas.

3. Watsappkan slip payment dan nama penuh kepada nombor 012-9965946.

Setel.

Terima kasih dan semoga anda terbuka hati untuk menjadi seorang Trader.

p/s: jika anda tak dapat hadir pada tarikh 5 dan 6 Oktober ini, jangan risau. Ada tarikh lain. Hujung bulan Oktober. Tengok poster ni k. 🙂

Poster Coaching baru

 

Spot gold di dalam triangle pattern

Salam semua.

gold 30 sept 2015

Secara teknikalnya, harga emas berada di dalam satu pattern atau formation yang di kenali sebagai symmetrical triangle. Pattern ini boleh di kenalpasti dengan kehadiran harga high di ikuti dengan lower high dan low di ikuti dengan higher low, seperti di dalam gambarajah.

Di hujung pattern ini, anda akan dapat melihat apa yang di panggil sebagai apex (bukan apek). Ianya adalah tipping point, atau boiling point atau di sebut juga sebagai pressure point untuk price membuat keputusan sama ada untuk break ke atas atau ke bawah. Jika arah market di jadikan sebagai filter, maka saya melihat kebarangkalian untuk harga emas break ke bawah adalah lebih cerah berbanding ke atas.

MACD juga sedang menunjukkan tanda-tanda awal yang ianya akan turun di bawah paras 0.00.

Strong resistance level terletak pada $1156.67 manakala strong support level terletak pada $1098.75. Untuk intraday support dan resistance level, anda boleh lihat jadual ini; wats 30 sept 2015Saya ambil dari Wyckoff ni. Terer mamat ni. Kene percaya ni. Takkan dia nak bohong kite..

OK. Saya harap sedikit perkongsian ini akan dapat memberi manfaat kepada anda. Jika anda nak jadi seorang trader, saya menjemput anda hadir ke kelas Group Coaching saya yang akan di adakan pada 5 dan 6 Oktober ini. Selamat belajar dan happy pipping!

Jadual kelas untuk bulan Oktober 2015

Salam semua.

Dah ada plan untuk bulan Oktober ni? Ha bagus. Kalau belum ada, jom datang ke kelas yang saya dan Syukor anjurkan. Semuanya di design untuk menjadikan anda seoranga trader yang lebih baik.

Ok. Kat bawah ni saya dah siapkan jadual untuk bulan Oktober. Semua kelas akan di adakan di TheCandles, Sunway.

oktober 2015

RKDE = Rancang Kewangan Dengan Emas

ATHE = Analisis Teknikal Harga Emas

Kecuali kelas oleh Mohd Zulkiflie, yang lain boleh hubungi saya jika anda betul-betul berminat.

TQVM

Analisis Teknikal dan Fundamental Harga Emas menjelang FOMC

Salam semua.

Saya baru selesai rakamkan satu sesi video mentoring khusus untuk anda peminat emas. Sesi ini saya lakukan menjelang 2 event utama; yang pertama ialah FOMC meeting yang akan berlaku pada hari Jumaat jam 2.00 pagi, di susuli dengan Fed Statement pada jam 2.30 pagi.

Yang kedua, pada hari Sabtu ini, saya dan sahabat saya Syukor Hashim akan mengadakan kelas Analisis Teknikal Harga Emas di TheCandles, Sunway bermula jam 9.00 am sehingga jam 5.00 pm. Masih ada lagi kekosongan. So jika anda berminat, boleh hubungi saya untuk pendaftaran.

Akhirnya, saya berharap agar sesi video mentoring ini akan memberi manfaat kepada anda semua dan seterusnya menjadikan anda seorang penyimpan/pelabur/trader yang lebih bijak.

Enjoy!

Gap di spot gold. Apa maksudnya?

Salam semua.

Cuba perhatikan chart gold di bawah ini:

gold 11 sept 2015Ini adalah chart XAUUSD atau gold di time frame 5 minit. Berdasarkan kepada chart tersebut, anda dapat melihat bagaimana harga emas telah di tutup semalam pada harga $1108.38. Perhatikan juga saiz candle bear yang terakhir sebelum market tutup. Long black candle nama dia.

Now, apabila kita melihat saiz candle yang sebegitu besar, sudah tentulah kita mempunyai anggapan yang harga emas akan terus menjunam. Namun begitu apa yang berlaku pada awal pagi ini adalah sebaliknya.

Gap yang terhasil pagi ini adalah di sebabkan oleh short covering dan aktiviti bargain hunting oleh para trader dan investor. Ok…apa itu short covering? Short covering ialah satu aktiviti pembelian satu-satu sekuriti selepas ianya di jual (sell short). Bargain hunting pula ialah aktiviti pembelian yang di lakukan ketika harga satu-satu sekuriti di anggap murah oleh para trader dan investor.

Kombinasi 2 faktor ini di tambah dengan penurunan di dalam US Dollar Index dan kenaikan oil, menyebabkan gap terhasil dan seterusnya kenaikan pada harga emas. Resistance terdekat terletak pada 1115 dan yang seterusnya ialah pada 1125.

Adakah kenaikan ini akan berterusan? Jawapan sebenar terletak pada apa yang bakal berlaku di FOMC minggu hadapan. Still early untuk memberi harapan kepada anda, pencinta emas :).

Happy pipping!