Salam.

Jika anda sudah mempelajari serba sedikit ilmu berkaitan dengan online trading, maka langkah seterusnya adalah untuk memantap kan nya lagi dengan tunjuk ajar atau guide dari trader yang lebih berpengalaman.

Salah satu cara nya ialah dengan melanggan sesi Video Mentoring dari saya. Buat pengetahuan anda, sesi Video Mentoring ini akan di adakan setiap hari Isnin dan Rabu, di mana setiap client akan mendapat link terus ke email mereka. Kebiasaan nya, setiap sesi akan mengambil masa selama 20 minit.

Di dalam setiap sesi, saya akan bahagikan kepada 2 sesi, iaitu sesi fundamental dan teknikal. Saya juga akan memberikan trade idea dan trade setup untuk pair yang mempunyai potensi. Pendek cerita, saya akan filter kan pasaran untuk anda trade.

Mudah kan?

Di bawah ini adalah sample terkini sesi Video Mentoring yang telah saya siapkan untuk para student saya semalam;

JIka anda ingin melanggan servis ini, bayaran yang saya kenakan hanyalah RM400 untuk sesi Video Mentoring selama 6 bulan. Maknanya, anda akan menerima sebanyak 48 sesi video mentoring (8 sesi sebulan x 6 bulan). Cukup banyak?

Pembayaran boleh di buat terus ke akaun Maybank 5541 1010 5387 Candlestick Consulting. Kemudian, whatsapp slip payment beserta nama penuh dan email ke address ke nombor 012-9965946.

Saya yakin imu yang saya kongsikan dengan anda semua di dalam sesi ini akan dapat membantu anda memantapkan lagi pemahaman dan pengetahuan anda di dalam dunia online trading.

Terima kasih dan selamat belajar!

Salam semua.

Ketika saya mula-mula start trading sekitar tahun 2006, tak banyak resources yang berkaitan dengan forex trading di Malaysia. Maksud saya, ketika itu nak carik orang Malaysia yang cerita pasal forex ni punya la susah.

Pada masa tu,nak google untuk dapatkan info merupakan satu seksaan. Bukan sebab saya tak paham bahasa Inggeris, tetapi lebih kepada ketidakcemerlangan internet yang menyebabkan masa menunggu depan PC meningkat.

last-last fed up.

Sekarang, saya lihat dah ramai orang yang ingin trade. Yang ingin mendapatkan second income dan ada juga yang bercita-cita menjadi Full Time Trader atau bahasa glamernya FTT.

Mungkin pengaruh marketing. Bila trade, mesti dapat duit banyak, kereta super duper, melancong satu dunia dan macam – macam lagi. Ada juga pihak yang mengatakan trading forex ini senang, mudah dan sebagainya.

Saya tak kata anda tak boleh buat duit dengan trading. Confirm boleh. Saya boleh, student-student saya boleh. pada masa yang sama juga, anda juga boleh kehilangan duit. Confirm boleh. Saya boleh, student-student saya lagi lah boleh!

Jadi, kena balance. Kalau kata ada untung, mesti kata ada possibility untuk rugi juga. Teknikal sahaja tidak mencukupi. Tahu entry sahaja tak cukup. Kene tahu fundamental, kena tau kat mana nak letak stop loss, kat mana nak letak take profit. Kena tau jugak nak manage capital, berapa % risk yang nak pakai, berapa lot size nak pakai. Psikologi pun penting. Ramai season dan newbie trader fail bab psikologi. Dalam erti kata lain, mental calaq.

Senang cerita, belajar lah dulu tentang online trading, tentang forex trading. Lepas tu, baru lah anda trade. Masa belajar tu kita pakai demo akaun. Dah konfiden dan ada untung di demo akaun, baru lah main real akaun.

Saya akui, kaedah saya ini merupakan kaedah yang konservatif, slow. Tapi trading ni macam marathon. Sape yang stay lama, insya allah boleh untung.

So, keyword nya belajar, belajar dan terus belajar!

nison gateSehingga berjumpa lagi! 🙂