31 Dec

Jadual kelas dan seminar untuk bulan Januari 2015

Salam.

Tahun 2015 di katakan tahun yang mencabar untuk semua rakyat Malaysia, terutamanya golongan berpendapatan sederhana dan rendah. Dengan nilai Ringgit yang semakin melemah dan cukai GST yang bakal di perkenalkan, ia merupakan satu ancaman kepada kesihatan kewangan bagi mereka yang tidak bersedia.

Satu perkara yang tidak berubah adalah saya dan sahabat saya, Syukor Hashim (admin Jutawanemas.com) akan terus berusaha untuk mendidik seberapa ramai orang di dalam bidang emas fizikal, emas spot dan juga currency (forex).

Ini kerana kami yakin ilmu adalah benteng terbaik bagi menghadapi sebarang cabaran yang bakal mendatang.

Bagi yang betul-betul berminat untuk mendapatkan ilmu yang betul, tepat dan selamat, saya menjemput anda untuk hadir ke seminar atau kelas yang telah saya dan Syukor jadualkan sepanjang bulan Januari 2015:

  1. Gold Investment 101, 17 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM150 seorang.
  2. Pelaburan Emas dan Analisis Teknikal Harga Emas (ATHE), 24 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM250 seorang.
  3. Group Coaching: Spot Gold dan Currency Trading, 28 dan 29 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, Kuala Lumpur (to be confirm), Rm1500 seorang.

Dan kami juga akan mengadakan satu seminar baru yang di gelar “SAYA TRADER” yang akan mengfokuskan kepada aspek persediaan awal, psikologi trader dan beberapa topik penting yang mesti di ketahui oleh mereka yang ingin atau baru berjinak-jinak di dalam bidang online trading. Sila layari laman web www.sayatrader.com untuk maklumat lanjut mengenai seminar ini.

Semoga anda lebih bersedia menghadapi tahun 2015. Insya Allah.

Group Coaching KL

17 Dec

Saya seorang swinger. Anda pula bagaimana?

Salam.

Bagi para pelajar kelas Personal/Group Coaching saya, anda semua sudah maklum bahawa saya seorang swinger. lebih tepat lagi, saya seorang position trader. Apa maknanya tu? Maknanya saya akan membaca dan memahamkan kesan news (fundamental analisis) ke atas satu-satu currency atau komoditi (gold/silver/oil) dan kemudian akan menggunakan pengetahuan tersebut untuk membuka position berdasarkan kepada analisis teknikal; kebanyakan nya hanya price action dan candlestick pattern.

Tetapi adakah semua orang sesuai untuk jadi swinger seperti saya?

Secara asasnya, ada 3 jenis trader yang wujud di dunia online trading ini:

  1. Scalper – berjiwa kental, mempunyai 2 jantung, mempunyai banyak sangat masa lapang, menghabiskan banyak masa menatap chart, menggunakan time frame yang kecil seperti M1 (1 minit) dan M5( 5 minit), reward dan risk ratio kadang-kadang ke laut dan selalunya tidak menggunakan stop loss (kebanyakan yang saya jumpa banyak menggunakan strategi gerak hati).
  2. Intraday – memilih spesifik masa untuk trade, buka position pagi atau di awal market open dan sebelum tidur make sure dah close (untung atau rugi belakang kira), boleh tidur nyenyak waktu malam, menggunakan time frame seperti H1 dan H4.
  3. Swinger – memilih untuk trade di time frame seperti Daily dan Weekly, lebih tenang dan hensem ketika membuat penilian entry, satu bulan kadang-kadang cuma ada 4 atau 5 entry sahaja, menggunakan pendekatan set it and forget it, ada yang trade hanya berdasarkan trend sahaja (tiada counter trend), lebih banyak masa bersama keluarga dan orang tersayang.

By the way, masa saya mula-mula trade dulu saya pun seorang scalper. Tak lama, 3 tahun saje. Total loss. Tak pernah untung. Itu saya. Tak sesuai dengan scalping. Mungkin anda sesuai sebab semua orang berbeza.  So pilih lah anda ingin jadi trader yang bagaimana.

trade-with-styleSemoga anda membuat pilihan yang bijak!

***MUAT TURUN MT4 DARI FXPRIMUS SEKARANG. KLIK LINK INI UNTUK MEMBUKA DEMO/REAL AKAUN ANDA.

16 Dec

Kesan kejatuhan harga minyak kepada Rusia

Salam.

Satu fakta yang saya yakin semua orang di Malaysia tahu ialah harga minyak di stesen minyak telah di turunkan. Mengapa? Kerana harga minyak dunia telah jatuh ke paras terendah $53.58 per barrel (crude oil).

Ini merupakan satu fenomena baru apabila tiba-tiba ramai rakyat Malaysia yang tahu harga minyak dunia. Pada saya ia juga adalah petanda positif kerana rakyat Malaysia secara amnya berhak untuk mempunyai serba sedikit pengetahuan tentang ekonomi; sama ada mikro mahupun makro.

Ok. itu cerita di stesen minyak. Di peringkat yang lebih besar, Rusia adalah antara negara yang menerima kesan yang paling teruk akibat kejatuhan harga minyak. Mengapa? Kerana 50% dari eksport Rusia adalah minyak. Ini seterusnya akan menjejaskan pendapatan Rusia. Dan juga matawang nya, iaitu Ruble.

chart USD/RUB

chart USD/RUB

Anda boleh perhatikan bagaimana ketika penghujung tahun 2013, 1USD bersamaan dengan 32.61 Ruble. Apa yang berlaku sekarang ialah bagaimana Ruble telah kehilangan nilainya berbanding USD apabila 1USD = 77.46 Ruble (paras tertinggi) sebelum di tutup pada 68.45 Ruble.  Teruk kan Ruble kene tapau?

Semalam, Rusia telah menaikkan interest rate nya kepada kadar yang paling tinggi semenjak 1998 iaitu 17% demi untuk menghalang kejatuhan Ruble berbanding US Dollar. Sebelum ini pun sebenarnya, Russian Central Bank telah melakukan intervention di dalam pasaran kewangan nya tetapi gagal. So, langkah menaikkan interest rate ini di lihat langkah terakhir RCB di dalam mempertahan kan Ruble. (langkah yang sama juga pernah di buat oleh BOE ketika melawan Soros and friends pada 1992). Adakah langkah ini akan berkesan? Kita tunggu dan lihat.

Oh ya. Siapa lagi pengeksport minyak dunia?

  • Arab Saudi – sekutu US dan pembuli utama di dalam cerita 1001 malam harga minyak.
  • Venezuela dan Iran – ya, antara negara lain yang tekena tempias kejatuhan harga minyak
  • Malaysia? – ada menteri yang bijak kata ekonomi Malaysia tidak terjejas akibat kejatuhan harga minyak dunia. Nasihat saya ada 2, tanya Petronas berapa income yang di sumbangkan kepada Malaysia sekarang dan belajar baca graf!

Terima kasih

 

 

11 Dec

3 broker forex pilihan saya

Salam.

Salah satu soalan yang sering ditanya kepada saya ialah “En Shufaad pakai broker apa?”

“Saya ada 3 broker.”  Jawab saya mudah. Jadi, 3 broker pilihan saya itu ialah:

1. FXPro – sehingga artikel ini di tulis, saya sudah 8 tahun dengan FXPro dan memang langsung tiada masalah. Broker yang superb dan highly recommended terutama kepada trader yang berpengalaman. Cuma bagi newbie, untuk real akaun, FXPro tidak menawarkan micro akaun. So, agak menggigil jugak jika anda mempunyai pengalaman dan modal yang ciput.

2. FXPrimus – ini lah broker yang selalu saya recommend kepada para pelajar saya dan newbie. Selain dari local support team yang awesome, mereka juga menawarkan micro lot di dalam real akaun. Selain itu, fund dari para traders juga di jamin selamat kerana adanya satu extra service yang di gelar FXPrimus Trust dengan caj yang minima.

3. City Index – kalau anda dah boring tengok MT4, City Index melalui IFX menawarkan platform Advantage Trader yang memang sangat lain dari MT4. Fungsi yang sama tetapi appearence yang agak berbeza. Di sini, perkataan contract size menggantikan lot size seperti di dalam MT4. Mempunyai ofis di Singapore dan saya dah pergi sana. Superb!

By the way, ini cuma pandangan saya sahaja. Di sebabkan saya ada real akaun dengan broker-broker di atas, jadi boleh lah saya cerita. Kalau tak , tak boleh lah.

So, kalau anda nak try demo akaun atau nak buka real akaun terus, klik sahaja pada link nama-nama broker tersebut. Register di situ ok!

Happy pipping semua!

FXPrimus

FXPrimus

09 Dec

Dah topup akaun Gold Accumulation Program (GAP) anda?

Salam.

Para pelabur dan penyimpan emas yang bijak. Saya ada 2 soalan.

  1. Dah mulakan akaun GAP anda? Anda tahu kan anda boleh kumpul emas sikit-sikit di sini?
  2. Bagi yang sudah ada akaun, anda dah topup belum?

Sekarang ni harga emas 999.9 untuk akaun GAP ialah RM140.00.

Harga GAP dari Public Gold

Harga GAP dari Public Gold

Mungkin boleh turun, mungkin juga boleh naik lagi. Nobody knows for sure. Tapi jika anda mula menyimpan sekarang, sekurang-kurangnya anda boleh membuat perbandingan dan juga membuat averaging atau pemurataan kepada harga yang akan datang.

Tak mula akaun GAP, macam mana nak tahu kan?

Dan sekarang ni Public Gold sudah keluarkan emas LBMA yang mana jika anda membeli nya menggunakan GAP, ia akan jadi lebih murah.

Ambil tindakan dan hubungi saya sekarang.

Terima kasih.

09 Dec

Buku Analisis Teknikal Harga Emas sudah di kemas kini

Salam.

Saya baru selesai mengemas kini (update) buku Analisis Teknikal Harga Emas dan sekarang menunggu cetakan buku tersebut di keluarkan dari kilang. Buat pengetahuan anda, ini merupakan kali ke 5 buku ini di update semenjak dari tahun 2010.

Pembaharuan kali ini lebih kepada manual untuk muat turun perisian Meta Trader 4 dari broker FXPrimus,  charts yang lebih update dan juga pengemaskinian keseluruhan settings di dalam buku tersebut. Bukan major update tetapi lebih kepada memastikan para pembaca dapat memahami teknik-teknik membaca harga emas dengan lebih mudah dan pantas.

Harga nya masih sama, RM60 siap pos. Walaupun tahun depan ada GST, tapi jangan risau. Saya tak akan naik kan harga.

Anda boleh order buku ini dari saya, sekarang. Insya allah next week saya akan poskan. Dan jika anda salah seorang peserta seminar Kolej Jutawan Azizi Ali, kita akan jumpa hari Sabtu ini, 13 Disember di Dewan MCA Ampang. OK?

Terima kasih.

Analisis Teknikal Harga Emas V5

Analisis Teknikal Harga Emas V5

09 Dec

Koleksi emas LBMA dari Public Gold

Salam.

Saya baru balik dari pejabat Public Gold Melaka dan ternampak koleksi emas LBMA yang cantik dalam displax box mereka. Ini gambar nya yang sempat saya ambil sebelum bateri henpon saya habis 🙂

Kolek emas LBMA dari Public Gold

Kolek emas LBMA dari Public Gold

Anda boleh lihat di situ ada emas 1 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram dan 50 gram. Yang tak ada dan insya allah akan ada ialah emas 100 gram. Tebal ke 100 gram tu nanti? Tebal sikit dari 50 gram tapi lebar dan tinggi yang sama.

Cantik kan?

Jangan risau, walaupun emas tu ada seal, tetapi masih lagi boleh di gadai di ar-rahnu Pos kalau nak pakai duit. Dan mereka tak koyakkan seal tu.

Dari segi harga pula, pihak Public Gold dah standardkan harga emas 999.9 keluaran mereka termasuklah Bunga Mas dan Tai Fook. Anda boleh semak harga nya di website publicgold.com.my.

Dengan kehadiran koleksi LBMA ini, maknanya gold bar 999.9 yang lama tu akan di hentikan pengeluarannya. Di hentikan pengeluaran tapi tak beerti tak laku k. Emas ni, letak mana-mana pun laku! So, next year kita semua pakai LBMA. World class standard sikit!

Dan lagi satu, sebelum saya balik sempat juga saya ambil close up gambar emas 50 gram LBMA ni. Cuba tengok gambar yang lagi satu ni;

Emas 50 gram LBMA Public Gold

Emas 50 gram LBMA Public Gold

Tengok gambar dah cantik, kalau ada kat tangan sendiri mesti lagi best kan? Apa lagi. Ambil peluang ini untuk membuat pelaburan emas pertama anda; sementara harga masih lagi sangat murah.

Jika anda masih lagi mencari mentor pelaburan emas yang betul, insya allah pencarian anda berhenti di sini.

Saya ada. Saya akan menjadi mentor anda. Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan (dan order!).

Terima kasih.

02 Dec

Rujukan terbaik untuk paras Support dan Resistance bagi pasaran gold dan silver

Salam.

Salah satu tajuk penting yang saya ajarkan di dalam kelas Pelaburan Emas dan Analisis Teknikal Harga Emas (ATHE) ialah berkaitan dengan Support dan Resistance. Di dalam kelas tersebut, saya menunjukkan kepada para pelajar saya bagaimana untuk mencari dan seterusnya melukis paras Support dan Resistance menggunakan beberapa strategi mudah.

Jika anda belum berkesempatan mengikuti kelas tersebut dan bercita-cita untuk menyertainya, maka kelas seterusnya akan di adakan pada bulan Januari 2015 (tarikh saya belum tentukan lagi). Dan sementara anda nak tunggu tu, apa kata anda dapatkan buku Analisis Teknikal Harga Emas yang saya dan Syukor Hashim tulis. Baca dulu buku tu sebelum masuk kelas. Baru lagi mantap!.

Dan jika anda adalah alumni kelas ATHE, dan masih lagi terkapai-kapai, apa kata anda buka laman web kitco.com dan cari satu artikel bertajuk “Where Are the Stops?” yang di tulis oleh Jim Wyckoff.

where are the stops

Jika anda lihat dari jadual di atas, semua paras Buy Stops dan Sell Stops (Support dan Resistance)  telah di berikan oleh Wyckoff.  Bukan untuk gold sahaja, malah untuk silver juga. Ini merupakan satu rujukan yang sangat berharga!

Berdasarkan kepada penjelasan Wyckoff,  stop orders tersebut boleh di gunakan untuk 3 tujuan utama:

  1. Meminimakan loss di dalam satu-satu long atau short position – maksudnya setiap paras tersebut boleh di gunakan sebagai paras stop loss; bergantung kepada risk yang sanggup anda ambil.
  2. Melindungi untung yang telah di buat dari long atau short position – maksudnya anda boleh menggunakan paras tersebut sebagai take profit level atau sebagai exit point sekiranya berlaku sesuatu secara ekstrim (cth: news).
  3. Membuka long atau short position yang baru – tak tau nak entry kat mana? OK. Gunakan paras support untuk buy dan resistance untuk sell. Mudah kan?

Jadi, jikalau anda masih lagi blank dan takde idea, apa kata anda tumpukan perhatian kepada artikel dari Jim Wyckoff ini. Plotkan paras-paras tersebut di dalam chart gold dan silver anda. At least ada panduan. Betul kan?

Selamat mencuba!

02 Dec

Buku trading bahasa Melayu, Saya Trader (a.k.a Trade Like Me) khas untuk anda, trader.

Salam.

Setelah sambutan yang menggalakkan terhadap buku Trade Like Me semenjak tahun 2012, saya telah membuat langkah mengemaskini content buku tersebut dan seterusnya menukar tajuknya kepada “Saya Trader”. Mengapa? Supaya tak ramai yang tanya saya lagi “buku ni bahasa Melayu ke?” hehe.

photo(10)Buku setebal 215 muka surat ini menceritakan pengalaman saya ketika mula-mula berjinak dengan Currency Trading (Forex) sekitar tahun 2006. Saya juga berkongsi tentang bagaimana saya loss di dalam trading saya dan bagaimana saya secara peribadi menghadapi loss tersebut dan eventually bangkit dari loss (dan loss) tersebut. Cerita yang syahdu.

Antara topik utama ialah tentang objektif trading saya (dulu dan sekarang), strategi yang saya gunakan, pengurusan risiko, trading rules dan banyak lagi.

Saya juga telah menulis semula Bahagian 3: Risk, Reward dan Lot Size supaya para pembaca mendapat gambaran yang lebih jelas bagaimana untuk mengawal risiko semasa trading. Ye, ini merupakan bahagian atau bab yang paling saya tekan kan di dalam buku ini. Simply kerana saya yakin, membaca bahagian ini sahaja akan dapat mengelakkan akaun anda dari terkena Margin Call. Tak percaya? Cuba beli dan baca.

Jika anda masih lagi tercari-cari buku trading apa yang sesuai di baca untuk newbie, beginner dan seasonal trader, buku Saya Trader ini merupakan hadiah yang paling sesuai untuk anda. Dengan harga yang tidak berubah dari buku sebelumnya; iaitu RM60 (siap pos), ini merupakan pelaburan terbaik dan termurah anda di dalam bidang online trading.

Mulakan perjalanan trading anda dengan buku Saya Trader.

Saya sentiasa doakan kejayaan anda semua.

Jumpa lagi para trader sekalian!