Jadual kelas dan seminar untuk bulan Januari 2015

Salam.

Tahun 2015 di katakan tahun yang mencabar untuk semua rakyat Malaysia, terutamanya golongan berpendapatan sederhana dan rendah. Dengan nilai Ringgit yang semakin melemah dan cukai GST yang bakal di perkenalkan, ia merupakan satu ancaman kepada kesihatan kewangan bagi mereka yang tidak bersedia.

Satu perkara yang tidak berubah adalah saya dan sahabat saya, Syukor Hashim (admin Jutawanemas.com) akan terus berusaha untuk mendidik seberapa ramai orang di dalam bidang emas fizikal, emas spot dan juga currency (forex).

Ini kerana kami yakin ilmu adalah benteng terbaik bagi menghadapi sebarang cabaran yang bakal mendatang.

Bagi yang betul-betul berminat untuk mendapatkan ilmu yang betul, tepat dan selamat, saya menjemput anda untuk hadir ke seminar atau kelas yang telah saya dan Syukor jadualkan sepanjang bulan Januari 2015:

  1. Gold Investment 101, 17 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM150 seorang.
  2. Pelaburan Emas dan Analisis Teknikal Harga Emas (ATHE), 24 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, MIM Petaling Jaya, RM250 seorang.
  3. Group Coaching: Spot Gold dan Currency Trading, 28 dan 29 Januari, 9.00 am – 5.00 pm, Kuala Lumpur (to be confirm), Rm1500 seorang.

Dan kami juga akan mengadakan satu seminar baru yang di gelar “SAYA TRADER” yang akan mengfokuskan kepada aspek persediaan awal, psikologi trader dan beberapa topik penting yang mesti di ketahui oleh mereka yang ingin atau baru berjinak-jinak di dalam bidang online trading. Sila layari laman web www.sayatrader.com untuk maklumat lanjut mengenai seminar ini.

Semoga anda lebih bersedia menghadapi tahun 2015. Insya Allah.

Group Coaching KL

Saya seorang swinger. Anda pula bagaimana?

Salam.

Bagi para pelajar kelas Personal/Group Coaching saya, anda semua sudah maklum bahawa saya seorang swinger. lebih tepat lagi, saya seorang position trader. Apa maknanya tu? Maknanya saya akan membaca dan memahamkan kesan news (fundamental analisis) ke atas satu-satu currency atau komoditi (gold/silver/oil) dan kemudian akan menggunakan pengetahuan tersebut untuk membuka position berdasarkan kepada analisis teknikal; kebanyakan nya hanya price action dan candlestick pattern.

Tetapi adakah semua orang sesuai untuk jadi swinger seperti saya?

Secara asasnya, ada 3 jenis trader yang wujud di dunia online trading ini:

  1. Scalper – berjiwa kental, mempunyai 2 jantung, mempunyai banyak sangat masa lapang, menghabiskan banyak masa menatap chart, menggunakan time frame yang kecil seperti M1 (1 minit) dan M5( 5 minit), reward dan risk ratio kadang-kadang ke laut dan selalunya tidak menggunakan stop loss (kebanyakan yang saya jumpa banyak menggunakan strategi gerak hati).
  2. Intraday – memilih spesifik masa untuk trade, buka position pagi atau di awal market open dan sebelum tidur make sure dah close (untung atau rugi belakang kira), boleh tidur nyenyak waktu malam, menggunakan time frame seperti H1 dan H4.
  3. Swinger – memilih untuk trade di time frame seperti Daily dan Weekly, lebih tenang dan hensem ketika membuat penilian entry, satu bulan kadang-kadang cuma ada 4 atau 5 entry sahaja, menggunakan pendekatan set it and forget it, ada yang trade hanya berdasarkan trend sahaja (tiada counter trend), lebih banyak masa bersama keluarga dan orang tersayang.

By the way, masa saya mula-mula trade dulu saya pun seorang scalper. Tak lama, 3 tahun saje. Total loss. Tak pernah untung. Itu saya. Tak sesuai dengan scalping. Mungkin anda sesuai sebab semua orang berbeza.  So pilih lah anda ingin jadi trader yang bagaimana.

trade-with-styleSemoga anda membuat pilihan yang bijak!

***MUAT TURUN MT4 DARI FXPRIMUS SEKARANG. KLIK LINK INI UNTUK MEMBUKA DEMO/REAL AKAUN ANDA.

Kesan kejatuhan harga minyak kepada Rusia

Salam.

Satu fakta yang saya yakin semua orang di Malaysia tahu ialah harga minyak di stesen minyak telah di turunkan. Mengapa? Kerana harga minyak dunia telah jatuh ke paras terendah $53.58 per barrel (crude oil).

Ini merupakan satu fenomena baru apabila tiba-tiba ramai rakyat Malaysia yang tahu harga minyak dunia. Pada saya ia juga adalah petanda positif kerana rakyat Malaysia secara amnya berhak untuk mempunyai serba sedikit pengetahuan tentang ekonomi; sama ada mikro mahupun makro.

Ok. itu cerita di stesen minyak. Di peringkat yang lebih besar, Rusia adalah antara negara yang menerima kesan yang paling teruk akibat kejatuhan harga minyak. Mengapa? Kerana 50% dari eksport Rusia adalah minyak. Ini seterusnya akan menjejaskan pendapatan Rusia. Dan juga matawang nya, iaitu Ruble.

chart USD/RUB
chart USD/RUB

Anda boleh perhatikan bagaimana ketika penghujung tahun 2013, 1USD bersamaan dengan 32.61 Ruble. Apa yang berlaku sekarang ialah bagaimana Ruble telah kehilangan nilainya berbanding USD apabila 1USD = 77.46 Ruble (paras tertinggi) sebelum di tutup pada 68.45 Ruble.  Teruk kan Ruble kene tapau?

Semalam, Rusia telah menaikkan interest rate nya kepada kadar yang paling tinggi semenjak 1998 iaitu 17% demi untuk menghalang kejatuhan Ruble berbanding US Dollar. Sebelum ini pun sebenarnya, Russian Central Bank telah melakukan intervention di dalam pasaran kewangan nya tetapi gagal. So, langkah menaikkan interest rate ini di lihat langkah terakhir RCB di dalam mempertahan kan Ruble. (langkah yang sama juga pernah di buat oleh BOE ketika melawan Soros and friends pada 1992). Adakah langkah ini akan berkesan? Kita tunggu dan lihat.

Oh ya. Siapa lagi pengeksport minyak dunia?

  • Arab Saudi – sekutu US dan pembuli utama di dalam cerita 1001 malam harga minyak.
  • Venezuela dan Iran – ya, antara negara lain yang tekena tempias kejatuhan harga minyak
  • Malaysia? – ada menteri yang bijak kata ekonomi Malaysia tidak terjejas akibat kejatuhan harga minyak dunia. Nasihat saya ada 2, tanya Petronas berapa income yang di sumbangkan kepada Malaysia sekarang dan belajar baca graf!

Terima kasih