25 Nov

Bolehkah anda Swing dengan modal yang kecil?

Salam.

Satu kenyataan yang di ketahui umum; saya adalah seorang swinger. Most of the time saya akan swing. Berapa lama? Paling lama 4 bulan, ada juga yang 5 atau 6 minggu, ada juga yang kurang dari itu.

Bergantung kepada volatility yang ada di dalam pasaran, ia seterusnya akan mempengaruhi jangka masa saya berada di dalam position tersebut.

Soalan yang selalu saya terima, “boleh kah saya nak jadi swinger dengan modal yang kecil?”. Good question.

Swinger atau scalper lebih merujuk kepada jangka masa, BUKAN berapa banyak modal yang anda ada. Saya nak bagi contoh. Katakan lah anda mempunyai modal sebanyak $1000 (USD 1K bukan RM1K). By the way, ini adalah modal minimum yang saya cadangkan untuk anda trade.ย  2 perkara yang perlu perhatikan:

  1. Risk di dalam pip
  2. Lot size yang hendak di gunakan

Katakan anda open BUY position di chart EURUSD di paras 1.2428. Stop los anda letakkan di bawah paras support, 1.2345. Berapa risk anda?

Risk = 1.2428 – 1.2345 = 83 pip

Seterusnya, berapa lot size yang hendak di gunakan? Jika anda gunakan micro lot, mungkin anda boleh bermula dengan 0.01 (1 pip = 10 sen).

So, risk = 83 pip x 10 sen = $8.3

Maksimum amaun kalau anda rugi ialah $8.30 sahaja.

Next, $8.30 tu sebenarnya berapa peratus dari capital anda? Ambil yang paling kecil sekali, 1%.

1% x $1000 (modal) = $10.

Risk anda ialah $8.30 dan ianya tidak sampai pun 1% dari capital anda. Kecik kan? Nak besar, adjust-adjust kat lot size. Yang penting, open position, letak stop loss, buat reward to risk ratio baik-baik dan tutup laptop anda.

Itu sahaja.

Sekarang semua orang boleh jadi swinger ๐Ÿ™‚

Terima kasih!

eurusd

25 Nov

Faktor luaran yang mempengaruhi harga emas

Salam.

Selain dari faktor permintaan dan penawaran yang merupakan faktor asas kepada pergerakan harga semua pasaran, terdapat apa yang di panggil sebagai faktor luaran atau “outside factor” yang boleh mempengaruhi harga emas.

2 faktor tersebut ialah:

  1. USD Index
  2. Harga minyak

Apa yang anda faham tentang USD Index? Ia adalah nilai US Dollar yang di bandingkan dengan 6 major currencies dunia; Euro, Yen, Pound, Cad, Krone dan Franc. Jika USD Index meningkat, maksudnya US Dollar menguat. Jika USD Index menurun, makna nya US Dollar melemah.

USD Index chart

USD Index chart

MInyak pula di gunakan sebagai asas kepada perngeluaran di peringkat industri, seperti industri perlombongan dan sebagainya. Penurunan harga minyak, seperti yang berlaku sekarang, sekurang-kurangnya memberi impak positif kepada pelabur-pelabur yang baru hendak bermula dengan emas. Ini kerana, di dalam keadaan normal, penurunan harga minyak ber erti kos pengeluaran emas dari lombong yang rendah, dan seterusnya hara emas yang lebih rendah. (saya kecualikan faktor permintaan dan penawaran buat masa ini ye).

Jadi, selepas ini pastikan anda memperhatikan kedua-dua faktor luaran ini sebelum anda bercita-cita untuk trade emas. Saya pasti ianya akan banyak membantu!

Terima kasih.

 

19 Nov

3 kaedah mudah untuk kenalpasti trend

Salam.

Di dalam bahasa mudah, trend ialah arah pasaran. Ia sama ada bullish (menaik), bearish (menurun) atau pun sideways (di sebut juga consolidate).

3 kaedah mudah yang saya gunakan untuk kenal pasti trend ialah seperti berikut:

  1. Jika trend menaik, perhatikan harga LOW dan HIGHER LOW. Maksudnya harga low candle terakhir mestilah lebih tinggi dari harga low candle sebelumnya. Jika trend menurun, perhatikan harga HIGH dan LOWER HIGH. Maksudnya, harga high candle terakhir mestilah lebih rendah dari harga high candle sebelumnya.
  2. Gunakan trend line untuk menyambungkan titik LOW dengan HIGHER LOW (trend menaik) dan titik HIGH dengan LOWER HIGH (trend menurun). Untuk melukis trend line, mulakan dengan harga LOW atau HIGH yang bersebelahan dan mestilah mempunyai sekuranh-kurang nya 2 titik harga.
  3. Gunakan 200 SMA (simple moving average). Cara mudah membacanya ialah, jika harga berada di atas 200 SMA, market berada di dalam trend menaik. Jika harga berada di bawah 200 SMA, maksudnya market berada di dalam trend menurun.

Itu 3 kaedah mudah yang saya gunakan. Mungkin ada lagi yang lebih advance. Tapi sikit-sikit ye. Mulakan dengan yang simple dahulu, nanti kita upgrade!

Selamat belajar!

Contoh market yang sedang menaik.

Contoh market yang sedang menaik.

18 Nov

5 Sumber Analisis Fundamental terbaik pilihan saya

Salam.

Analisis Fundamental merupakan satu cabang ilmu yang agak kurang peminat atau pengikutnya berbanding Analisis Teknikal. Antara sebab utamanya ialah ia memerlukan para traders untuk membaca dan memahami berita-berita ekonomi (kebanyakannya) dan kemudian mengaplikasinya kepada chart di pasaran yang terlibat.

Di dalam kelas Personal/Group Coaching yang saya anjurkan, subjek ini saya kongsikan bersama para pelajar saya pada hari pertama kelas ini berlangsung. Ini kerana, analisis fundamental ialah sebab sebenar para traders dan investor membeli atau menjual apa-apa sekuriti atau pun matawang.

Oleh kerana banyak sumber analisis fundamental yang boleh anda baca di internet, saya secara peribadi memilih 4 sumber ini:

  1. kitco.com – sangat penting untuk mereka yang terlibat di dalam pasaran spot gold dan silver
  2. bloomberg,com – sumber fundamental terpantas dan yang paling boleh di percayai dan bahasa English nya juga senang di baca dan di fahami.
  3. forexfactory.com – sumber jadual berita pilihan utama traders.
  4. fxstreet.com – satu lagi sumber berita yang penting. kadang-kadang ada berita yang tidak ada di forexfactory tetapi ada di fxstreet.
  5. cftc.com – commitment of trader report (COT) merupakan produk utama website ini. Sangat penting untuk mengenalpasti contrarian indicator dan trend kekuatan pasaran/matawang.

Jika anda masih tak tau lagi nak start baca dari mana, cubalah website atau sumber yang saya cadangkan di sini. Insya allah ianya akan banyak membantu.

Selamat membaca dan meng digest info!

http://www.fxstreet.com/economic-calendar/

http://www.fxstreet.com/economic-calendar/

17 Nov

Support dan Resistance sebagai asas Analisis Teknikal

Salam.

Jika anda tanya kepada saya, apa kah perkara terpenting yang mesti di ketahui oleh seseorang trader, maka jawapannya ialah support dan resistance. Ini ialah ilmu yang paling asas, paling basic yang mesti di kuasai oleh semua trader.

Paras support dan resistance terbentuk dari aktiviti pembelian dan penjualan oleh para trader dan investor pada satu-satu sekuriti atau instrumen di dalam pasaran yang mana kemudiannya menghasilkan pergerakan harga.

Takrifan support dan resistance dalam bahasa yang paling mudah adalah:

  • Paras support, di kenali sebagai paras lantai ialah paras yang mana di lihat oleh buyer sebagai paras harga yang rendah dan berbaloi untuk di beli.
  • Manakala paras resistance pula di kenali sebagai paras siling dan ianya di lihat oleh seller sebagai paras harga yang cukup tinggi dan berbaloi untuk mula menjual.

Berdasarkan kepada pengalaman saya, apa-apa strategi yang menggunakan paras support dan resistance merupakan strategi yang paling pure dan paling berkesan. Apa yang di perlukan oleh seseorang trader untuk menguasai ilmu ini ialah skil observation atau pemerhatian terhadap pergerakan harga semasa apabila ianya menghampiri paras-paras support atau resistance.

Satu falsafah mudah yang boleh di praktikkan oleh para trader ialah “beli di support dan jual di resistance”. Mudah kan?

Praktis, praktis dan praktis ye!

 

Support dan resistance

Support dan resistance

 

17 Nov

Beli emas secara ansuran dengan EPP dari Public Gold

Salam.

Untuk memastikan anda mampu untuk membeli emas, Public Gold telah memperkenalkan satu kaedah pembelian emas seara ansuran atau di kenali sebagai Easy Payment Purchase (EPP).

Apa yang perlu anda tahu mengenai EPP?

  1. Semua produk Public Gold yang berharga RM500 ke atas, layak untuk menggunakan kaedah EPP.
  2. Harga produk yang di beli akan di bahagikan kepada 4 bulan bayaran.
  3. ย Admin fee sebanyak 0.5% atau minimum RM5 akan di kenakan.
  4. Setelah anda selesai membayar selama 4 bulan, bawak resit original ke cawangan Public Gold berdekatan dan ambil produk anda.
  5. Jika anda ada duit lebih dan setelkan keseluruhan bayaran pada bulan ke 2, di persilakan. Lagi cepat, lagi bagus. Maksimum 4 bulan saja ye.

Di bawah ini ada contoh EPP yang saya selalu buat:

Easy Payment Purchase (EPP) Public Gold

Easy Payment Purchase (EPP) Public Gold

So berdasarkan kepada contoh EPP di atas, anda dapat lihat bahawa harga produk (1 dinar) tersebut ialah RM563. Setelah di bahagikan kepada 4 bulan, customer saya akan membayar sebanyak RM146 untuk bulan pertama, kemudian RM141 (bulan kedua), RM141 untuk bulan ketiga dan untuk bulan ke empat hanya RM140.

Mudah kan? Ini lah kelebihan EPP.

Apa tunggu lagi? Mulakan simpanan emas anda dengan EPP dari Public Gold. Mudah dan telus.

17 Nov

GST dan emas

Salam.

Salah satu topik hangat di Malaysia sekarang ini adalah berkaitan dengan perlaksanaan Goods and Services Tax atau nama glamernya GST. Kalau kita tengok kempen dari blok kerajaan, semuanya mengatakan GST ini bagus, baik dan indah. Kalau tengok dari blok pembangkang, maka sudah tentulah sebaliknya.

Tanpa menyentuh kesan GST kepada ekonomi dan masyarakat Malaysia secara keseluruhan, saya cuma nak fokus kepada GST dan emas. Soalan yang paling banyak di tanya ialah “adakah harga emas akan naik bila ada GST?”

Baik. Ada beberapa perkara yang perlu di jelas kan dahulu.

  1. Emas 999.9 tidak di kenakan GST. Ini bermakna Gold bar 999.9, Bunga Mas 999.9 (keluaran Public Gold) dan emas 1 gram dan 10 gram LBMA (keluaran Nadeer) tidak akan di kenakan GST.
  2. Emas 916 akan di kenakan GST. Maknanya dinar* dan D-series (barang kemas) keluaran Public Gold) akan di kenakan GST.

*Terdapat juga rumours yang mengatakan bahawa Public Gold akan mengeluarkan dinar 999.9 dalam jangkamasa terdekat. Ini berita baik sebenarnya. ๐Ÿ™‚

Dari segi harga, apabila GST di implementasikan, saya melihat akan ada kenaikan pada harga emas. Cuma ianya telah di priced in atau di serap terus ke dalam kos pengeluarannya. Maksudnya, selain dari kos premium dan tukaran wang asing, parameter GST akan di kenakan kepada emas tersebut.

Saya teringat satu laporan yang saya baca tentang harga rumah – GST tidak akan di kenakan kepada sektor rumah tetapi harga rumah tetap akan naik antara 1 – 2%. Mengapa? Kerana GST di kenakan kepada barang-barang mentah yang di gunakan untuk membuat rumah. (Menteri yang bijak memberi jawapan yang bijak).

Jadi bersedialah ya. Beli emas dari sekarang. Confirm lebih murah dari tahun depan!

GST

17 Nov

Temui saya di Kolej Jutawan – Azizi Ali, 13 Disember 2014

Salam.

Kelmarin saya menerima berita baik dari sahabat saya, Syukor Hashim. Azizi Ali, Mentor Wang #1 Malaysia telah sudi menjemput saya dan Syukor ke seminar Kolej Jutawan yang akan di adakan pada 13 Disember 2014 bertempat di Wisma MCA, KL. Dan yang paling best, kami adalah VIP! Yeayyy!

Ini merupakan sesuatu yang agak mengejutkan kerana sejak kebelakangan ini memang saya dan Syukor selalu berbincang untuk berjumpa dengan Azizi Ali bagi membincangkan perihal penerbitan buku. Tak sangka pula beliau yang ambil langkah pertama.

So, kalau anda belum lagi register untuk seminat ini, apa kata anda cepat-cepat berbuat demikian. Tiket pun murah dan dah nak sold out. So pantas-pantas ambil tindakan!

Kita jumpa di sana ye!

p/s: Anda boleh klik poster di bawah untuk terus mendaftar ke seminar ini ๐Ÿ™‚

Azizi Ali - Kolej Jutawan

Azizi Ali – Kolej Jutawan

16 Nov

Kelas Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan Kuala Lumpur

Salam.

Poster baru untuk kelas Group Coaching: Spot Gold dan Currency trading di Kuantan dan KL baru saja saya siapkan. Kenapa ada yang baru? Sebab sebelum ni memang saya plan untuk buat di Kuantan sahaja, tiba-tiba ada permintaan untuk saya buat di KL.

Ada demand maka ada lah supply. Teori ekonomi kan?

So apa tunggu lagi. Hubungi saya sekarang untuk pendaftara.

Terima kasih.

Group Coaching Kuantan dan KL

Group Coaching Kuantan dan KL

12 Nov

Emas fizikal pun ada spread?

Salam.

Spread ialah satu perkataan yang popular di kalangan online traders; terutamanya yang trade currency (forex). Di dalam dunia emas fizikal, spread sebenarnya ialah perbezaan di antara harga beli dan harga jual emas tersebut.

Cuba anda tengok harga di bawah;

Harga gold bar Public Gold

Harga gold bar Public Gold

Jika anda ingin membeli gold bar 10 gram, harga belian nya ialah RM1346 (PG Sell). Dan jika anda ingin menjual emas 10 gram tersebut, harga nya ialah RM1239 (PG Buy).

Berapa bezanya? RM1346 – RM1239 = RM107. Maksudnya kalau anda jual balik immediately, anda akan rugi RM107. Berapa peratus tu? Kira-kira 8%.

Untuk gold bar 10 gram, spreadnya ialah 8.0%. Unutk 20 gram, spreadnya 6.0%.

  • 50 gram spreadnya ialah 5.5%
  • 100 gram pula ialah 5.0%
  • 250 gram dan 500 gram hanya 4.5%

So, lagi besar gram emas yang anda beli, maka lebih untung anda dari segi spread. Sebab? lagi kecik spread, lagi cepat anda boleh untung (jika harga emas naik).

Nak beli 500 gram? Call saya cepat. Murah sangat dah ni.

Terima kasih.