Bolehkah anda Swing dengan modal yang kecil?

Salam.

Satu kenyataan yang di ketahui umum; saya adalah seorang swinger. Most of the time saya akan swing. Berapa lama? Paling lama 4 bulan, ada juga yang 5 atau 6 minggu, ada juga yang kurang dari itu.

Bergantung kepada volatility yang ada di dalam pasaran, ia seterusnya akan mempengaruhi jangka masa saya berada di dalam position tersebut.

Soalan yang selalu saya terima, “boleh kah saya nak jadi swinger dengan modal yang kecil?”. Good question.

Swinger atau scalper lebih merujuk kepada jangka masa, BUKAN berapa banyak modal yang anda ada. Saya nak bagi contoh. Katakan lah anda mempunyai modal sebanyak $1000 (USD 1K bukan RM1K). By the way, ini adalah modal minimum yang saya cadangkan untuk anda trade.  2 perkara yang perlu perhatikan:

  1. Risk di dalam pip
  2. Lot size yang hendak di gunakan

Katakan anda open BUY position di chart EURUSD di paras 1.2428. Stop los anda letakkan di bawah paras support, 1.2345. Berapa risk anda?

Risk = 1.2428 – 1.2345 = 83 pip

Seterusnya, berapa lot size yang hendak di gunakan? Jika anda gunakan micro lot, mungkin anda boleh bermula dengan 0.01 (1 pip = 10 sen).

So, risk = 83 pip x 10 sen = $8.3

Maksimum amaun kalau anda rugi ialah $8.30 sahaja.

Next, $8.30 tu sebenarnya berapa peratus dari capital anda? Ambil yang paling kecil sekali, 1%.

1% x $1000 (modal) = $10.

Risk anda ialah $8.30 dan ianya tidak sampai pun 1% dari capital anda. Kecik kan? Nak besar, adjust-adjust kat lot size. Yang penting, open position, letak stop loss, buat reward to risk ratio baik-baik dan tutup laptop anda.

Itu sahaja.

Sekarang semua orang boleh jadi swinger 🙂

Terima kasih!

eurusd

Faktor luaran yang mempengaruhi harga emas

Salam.

Selain dari faktor permintaan dan penawaran yang merupakan faktor asas kepada pergerakan harga semua pasaran, terdapat apa yang di panggil sebagai faktor luaran atau “outside factor” yang boleh mempengaruhi harga emas.

2 faktor tersebut ialah:

  1. USD Index
  2. Harga minyak

Apa yang anda faham tentang USD Index? Ia adalah nilai US Dollar yang di bandingkan dengan 6 major currencies dunia; Euro, Yen, Pound, Cad, Krone dan Franc. Jika USD Index meningkat, maksudnya US Dollar menguat. Jika USD Index menurun, makna nya US Dollar melemah.

USD Index chart
USD Index chart

MInyak pula di gunakan sebagai asas kepada perngeluaran di peringkat industri, seperti industri perlombongan dan sebagainya. Penurunan harga minyak, seperti yang berlaku sekarang, sekurang-kurangnya memberi impak positif kepada pelabur-pelabur yang baru hendak bermula dengan emas. Ini kerana, di dalam keadaan normal, penurunan harga minyak ber erti kos pengeluaran emas dari lombong yang rendah, dan seterusnya hara emas yang lebih rendah. (saya kecualikan faktor permintaan dan penawaran buat masa ini ye).

Jadi, selepas ini pastikan anda memperhatikan kedua-dua faktor luaran ini sebelum anda bercita-cita untuk trade emas. Saya pasti ianya akan banyak membantu!

Terima kasih.

 

3 kaedah mudah untuk kenalpasti trend

Salam.

Di dalam bahasa mudah, trend ialah arah pasaran. Ia sama ada bullish (menaik), bearish (menurun) atau pun sideways (di sebut juga consolidate).

3 kaedah mudah yang saya gunakan untuk kenal pasti trend ialah seperti berikut:

  1. Jika trend menaik, perhatikan harga LOW dan HIGHER LOW. Maksudnya harga low candle terakhir mestilah lebih tinggi dari harga low candle sebelumnya. Jika trend menurun, perhatikan harga HIGH dan LOWER HIGH. Maksudnya, harga high candle terakhir mestilah lebih rendah dari harga high candle sebelumnya.
  2. Gunakan trend line untuk menyambungkan titik LOW dengan HIGHER LOW (trend menaik) dan titik HIGH dengan LOWER HIGH (trend menurun). Untuk melukis trend line, mulakan dengan harga LOW atau HIGH yang bersebelahan dan mestilah mempunyai sekuranh-kurang nya 2 titik harga.
  3. Gunakan 200 SMA (simple moving average). Cara mudah membacanya ialah, jika harga berada di atas 200 SMA, market berada di dalam trend menaik. Jika harga berada di bawah 200 SMA, maksudnya market berada di dalam trend menurun.

Itu 3 kaedah mudah yang saya gunakan. Mungkin ada lagi yang lebih advance. Tapi sikit-sikit ye. Mulakan dengan yang simple dahulu, nanti kita upgrade!

Selamat belajar!

Contoh market yang sedang menaik.
Contoh market yang sedang menaik.

5 Sumber Analisis Fundamental terbaik pilihan saya

Salam.

Analisis Fundamental merupakan satu cabang ilmu yang agak kurang peminat atau pengikutnya berbanding Analisis Teknikal. Antara sebab utamanya ialah ia memerlukan para traders untuk membaca dan memahami berita-berita ekonomi (kebanyakannya) dan kemudian mengaplikasinya kepada chart di pasaran yang terlibat.

Di dalam kelas Personal/Group Coaching yang saya anjurkan, subjek ini saya kongsikan bersama para pelajar saya pada hari pertama kelas ini berlangsung. Ini kerana, analisis fundamental ialah sebab sebenar para traders dan investor membeli atau menjual apa-apa sekuriti atau pun matawang.

Oleh kerana banyak sumber analisis fundamental yang boleh anda baca di internet, saya secara peribadi memilih 4 sumber ini:

  1. kitco.com – sangat penting untuk mereka yang terlibat di dalam pasaran spot gold dan silver
  2. bloomberg,com – sumber fundamental terpantas dan yang paling boleh di percayai dan bahasa English nya juga senang di baca dan di fahami.
  3. forexfactory.com – sumber jadual berita pilihan utama traders.
  4. fxstreet.com – satu lagi sumber berita yang penting. kadang-kadang ada berita yang tidak ada di forexfactory tetapi ada di fxstreet.
  5. cftc.com – commitment of trader report (COT) merupakan produk utama website ini. Sangat penting untuk mengenalpasti contrarian indicator dan trend kekuatan pasaran/matawang.

Jika anda masih tak tau lagi nak start baca dari mana, cubalah website atau sumber yang saya cadangkan di sini. Insya allah ianya akan banyak membantu.

Selamat membaca dan meng digest info!

http://www.fxstreet.com/economic-calendar/
http://www.fxstreet.com/economic-calendar/

Support dan Resistance sebagai asas Analisis Teknikal

Salam.

Jika anda tanya kepada saya, apa kah perkara terpenting yang mesti di ketahui oleh seseorang trader, maka jawapannya ialah support dan resistance. Ini ialah ilmu yang paling asas, paling basic yang mesti di kuasai oleh semua trader.

Paras support dan resistance terbentuk dari aktiviti pembelian dan penjualan oleh para trader dan investor pada satu-satu sekuriti atau instrumen di dalam pasaran yang mana kemudiannya menghasilkan pergerakan harga.

Takrifan support dan resistance dalam bahasa yang paling mudah adalah:

  • Paras support, di kenali sebagai paras lantai ialah paras yang mana di lihat oleh buyer sebagai paras harga yang rendah dan berbaloi untuk di beli.
  • Manakala paras resistance pula di kenali sebagai paras siling dan ianya di lihat oleh seller sebagai paras harga yang cukup tinggi dan berbaloi untuk mula menjual.

Berdasarkan kepada pengalaman saya, apa-apa strategi yang menggunakan paras support dan resistance merupakan strategi yang paling pure dan paling berkesan. Apa yang di perlukan oleh seseorang trader untuk menguasai ilmu ini ialah skil observation atau pemerhatian terhadap pergerakan harga semasa apabila ianya menghampiri paras-paras support atau resistance.

Satu falsafah mudah yang boleh di praktikkan oleh para trader ialah “beli di support dan jual di resistance”. Mudah kan?

Praktis, praktis dan praktis ye!

 

Support dan resistance
Support dan resistance