07 Dec

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas terakhir untuk tahun 2016

Salam.

Bagi yang berminat untuk mempelajari skil membaca graf harga emas, saya menjemput anda untuk hadir ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan di adakan pada:

  1. Hari: Sabtu, 17 Disember 2016
  2. Masa: 9.30 am – 5.00 pm
  3. Tempat: TheCandles, Sunway
  4. Fee: RM250 (10 yang terawal akan dapat harga diskaun RM190 shj)

Apa yang akan anda pelajari di dalam kelas ini nanti?

  1. MT4 – installation dan setup
  2. Menggunakan tools dan function di dalam MT4
  3. Support dan Resistance
  4. Mengenalpasti paras terbaik untuk membeli dan menjual emas fizikal
  5. Potensi pelaburan silver dari sudut teknikal
  6. Halatuju pasaran gold & silver untuk tahun 2017

Jika anda berminat, sila hubungi saya di talian 012-9965946 untuk pendaftaran.

TQVM

athe1

05 Dec

Promosi hebat dari Public Gold! Beli 1 kg, FREE 5g!

Salam semua.

Bagi anda yang mempuyai modal lebih dan ingin membuat investment di dalam bentuk emas fizikal, sekarang ini merupakan masa yang terbaik.

Mengapa? Kerana sekarang Public Gold, syarikat pelaburan emas no 1 di Malaysia, sedang giat membuat promosi sempena Tahun Baru Cina.

pg-promoDengan setiap pembelian 1 KG emas fizikal, anda akan mendapat 5 g emas PERCUMA. Yup. Free 5 g emas 999.9.

Saya kira ini memang satu promotion yang sangat ohsem dan tak patut di lepaskan oleh sesiapa sahaja.

Bagi yang berminat, anda boleh hubungi saya di talian 012-9965946.

Selamat menyimpan emas!

02 Dec

Cepatnya masa berlalu, now its December already!

Salam semua.

Memang betul masa sekarang cepat betul berlalu. Mat salleh kate ‘time flies’. Pejam celik, pejam celik dah bulan end of 2016, dah sampai bulan Disember pun. Kalau anda jenis yang rajin buat azam baru setiap tahun, cuba cek balik. Yang mana dan capai, yang mana jadi capati. Kalau dapat 50% pun saya rasa dah cukup bagus tu.

Untuk saya, sepanjang 2016 ni trading has become so challenging. Sebagai trader, kita dah lalui Brexit (Jun) dan US Presidential Election (Nov). Now tengah tunggu FOMC this coming December; nak tengok sama ada Fed akan naikkan rate atau tidak. Selain dari itu juga, berlaku satu insiden yang di gelar ‘Fat Finger’ sekitar Oktober; yang mana puncanya di percayai oleh komputer programming error.

Dari segi trading, USD Index telah mencatatkan paras tertinggi, begitu juga dengan Dow dan S&P. Gold pula nampaknya sudah break paras 1200 dan berada di sekitar 1170. GBP terpaksa saya tinggalkan dahulu kerana impak dari Brexit ini masih lagi kuat. Jpy yang sangat kuat tahun ini sedang mengalami fasa retracement. dan CAD…yes, saya merasakan CAD berpotensi untuk menjadi lebih kuat tahun hadapan. Sebab? persetujuan yang di capai oleh OPEC baru-baru ini mungkin akan definitely stabilkan harga oil dan secara tidak langsung akan membantu mengukuhkan loonie.

Nonetheless, anything can happen in trading. Sebagai seorang trader, kita hanya trade apa yang kita nampak, bukan apa yang kita rasa. Ikut rasa binasa.

Happy trading guys, saya update kan more info later on ye. TQVM

09 Nov

Promosi kelas Group Coaching untuk bulan November, Disember dan Januari.

Salam semua.

Bagi sesiapa yang serius mahukan income di dalam USD sebagai seorang trader, anda kini boleh sertai saya di dalam kelas Group Coaching yang akan saya adakan pada tarikh-tarikh berikut:

  1. 20 & 21 Nov (Ahad & Isnin)
  2. 27 & 28 Nov (Ahad & Isnin)
  3. 9 & 10 Dec (Jumaat & Sabtu)
  4. 11 & 12 Dec (Ahad & Isnin)
  5. 20 & 21 Jan 2017 (Jumaat & Sabtu)
  6. 22 & 23 Jan 2017 (Ahad & Isnin)

Semua kelas akan di adakan di TheCandles, Sunway bermula jam 9.00 am sehingga jam 5.00 pm.

Selain dari kelas selama 2 hari, para peserta juga akan mendapat:

  • Koleksi video mentoring (2015 dan 2016)
  • Telegram support group
  • Free repeat class (boleh masuk lagi sampai pandai)
  • Support dari saya sampai mati

Untuk tujuan promosi, fee nya hanyalah RM888 sahaja.

Untuk menempah tempat anda, deposit sebanyak RM450 perlu di jelaskan sebelum kelas. Pembayaran boleh di buat pada akaun Maybank 5541 1010 5387 Candlestcik Consulting. Selepas pembayaran di buat, sila wasap slip beserta nama penuh kepada saya di talian 012-9965946.

Selamat menempah seat anda!

25 Oct

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas 29 Oktober 2016

Salam.

Bagi anda yang berminat untuk menambahkan pengetahuan di dalam bidang analisis teknikal, maka saya menjemput anda untuk hadir ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan di adakan pada:

tarikh: 29 Okt 2016

masa: 9.30 am – 5.oo pm

tempat: thecandles, sunway.

fee: RM250 sahaja.

Antara topik yang akan saya kongsikan ialah seperti MT4 setup, asas support dan resistance, momentum indicator dan di mana paras terbaik untuk membeli dan menjual emas fizikal.

Seperkara yang ingin saya beritahu; kelas ini sangat sesuai untuk mereka yang zero knowledge di dalam bidang analisis harga/pergerakan harga emas.

Untuk pendaftaran, sila hubungi saya di 012-9965946.

TQVM

23 Oct

PGMall.my – Online shopping site terkini dari Public Gold

Salam semua.

Bagi anda yang ingin mendapatkan buku-buku saya dan mendaftar kelas-kelas saya, anda kini boleh berbuat demikian di laman web www.pgmall.my.

pgmall4

Sebagai contoh, jika anda ingin membeli buku Candlestick & Divergence, anda boleh taip perkataan candlestick di dalam kotak search di bahagian atas site ini;

buku-candle1

Ok. Harga yang di tunjukkan kat atas tu bukan dalam pound sterling mahupun ringgit ye, tapi ianya ialah Gold Cash (GC). Dan in order untuk anda membeli belah ; bukan saja produk and service dari saya tapi dari ramai-ramai penjual di pgmall ni, anda perlu jadi customer atau dealer Public Gold.

Cara paling mudah, buka akaun GAP dulu – serendah RM100. Bila anda dah dapat nombor PG, baru lah anda boleh shopping di pgmall.

Senang kan? So kalau anda nak jadi buka akaun GAP, roger saya k.  Saya guide anda.

TQVm

02 Sep

Analisis Teknikal Untuk pasaran Emas dan Perak – 2 Sept 2016

Salam.

Semalam di Facebook, saya telah sharekan video analisis ini untuk tontonan kawan-kawan yang ingin mengetahui tentang pergerakan semasa harga emas dan perak. Jika anda terlepas peluang itu, apa kata anda lihat di sini:

Buat pengetahuan anda juga, video ini di buat khas untuk event NFP yang berlaku pada malam semalam (2 Sept). Selain itu juga, saya sangat-sangat menggalakkan anda semua untuk membeli emas fizikal di publicgold.com.my sebagai salah satu portfolio pelaburan anda.

Sehingga bertemu lagi!

11 Aug

Apa yang anda faham tentang Gold-Silver ratio?

Salam.

Sebagai seorang investor atau peminat emas, anda sudah tentu pernah mendengar istilah seperti Gold-Silver ratio. So, apa yang anda faham tentang ratio ini? Di dalam bahasa yang paling mudah, ratio ini bermaksud bilangan ounce (oz) silver yang di perlukan untuk menyamai 1 oz gold.

Sebagai contoh; jika harga gold ialah $1000 per oz (amin!) dan harga silver pula ialah $20 per oz, maka ratio nya ialah 50:1. Dan ketika saya menulis artikel ini, harga gold berada pada paras $1345 per oz manakala harga silver pada $20.15. Oleh yang demikian, gold-silver ratio sekarang ialah 66:1.

Seperkara yang menarik tentang hubungan antara gold dan silver ini ialah selain dari kedua-duanya tergolong di dalam kategori precious metal atau logam berharga, mereka juga mempunyai positive correlation antara satu sama lain. Maksudnya, jika harga gold naik, silver juga akan naik. Begitu juga sebaliknya.

Sedikit fakta sejarah yang ingin saya kongsikan dengan anda:

  1. Gold-Silver ratio ini pada asalnya di tetapkan oleh kerajaan sebagai salah satu langkah menstabilkan sistem kewangan negara.
  2. Rekod paling awal berkaitan dengan penetapan ratio ini telah di catatkan oleh kerajaan Roman iaitu pada ratio 12:1.
  3. Kerajaan US melalui Mint of Act 1792 menetapkan ratio ini pada kadar 15:1.
  4. Ratio ini pernah meningkat sehingga ke paras 98:1 pada tahun 1939 di zaman pemerintahan Presiden Roosevelt. Ini adalah kesan dari penetapan harga gold pada harga $35 per oz.
  5. Kesan dari penamatan Perang Dunia ke 2  dan Brenton Woods Agreement pada tahun 1944, yang mana kadar tukaran asing (foreign exchange rate) telah di ikat pada harga gold, ratio ini telah turun sehingga ke paras 15:1.
  6. Bermula dari tahun 1970 an yang mana menyaksikan pemansuhan gold standard dan membawa ke tahun 1980 an dan 1990 (harga silver jatuh serendah $4 per oz), ratio ini telah meningkat kepada 100:1.
  7. Secara purata, di dalam era 2000 an, gold-silver ratio ini berlegar sekitar 50:1 kepada 70:1. Paling rendah di catatkan pada paras

Untuk investor yang lebih hardcore, mereka akan menggunakan gold-silver ratio ini sebagai satu tools untuk hedging.

Sebagai investor yang bijak, saya cadangkan anda mulakan dengan menyimpan emas dahulu. Dan kemudian barulah memulakan simpanan silver anda. Bahagi kan portfolio anda kepada 70:30; dengan 70 kepada gold dan silver sebanyak 30.

Selamat menyimpan!

Gold-Silver ratio

 

09 Aug

Jom belajar Analisis Teknikal Harga Emas!

Salam semua.

Sempena bulan Kemerdekaan ini, saya dan sahabat saya, Syukor Hashim akan mengadakan kelas Analisis Teknikal Harga Emas di 2 lokasi:

  1. Hotel Tabung Haji, Kota Kinabalu, Sabah – 21 Ogos, 9.30 am – 5.00 pm
  2. TheCandles, Sunway – 27 Ogos, 9.00 am -5.00 pm

Fee hanya RM250 sahaja.

Jika anda berminat, sila hubungi talian 012-9965946 (whatsapp/telegram/call)

Analisis Teknikal Harga Emas

 

 

 

 

 

TQVM

18 Jul

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia