Salam.

Anda pernah membeli 100 g emas? Cantik kan? Dia duduk dalam seal. Berkilat-kilat macam cermin. Ok. yang cantik tu kita panggil minted gold. Ada sejenis lagi gold kita panggil cast gold. Rupanya hodoh, tak berkilat, tapi kalau bagi nak tak? hehe

Baik. apa bestnya gold cast ni? Salah satu kelebihan utama gold cast berbanding minted ialah gold cast boleh di pajak di mana-mana Ar-Rahnu di seluruh Malaysia.

Mengapa? Senang saja. Hal ini berlaku kerana gold cast tidak di seal seperti minted gold. Jadi ianya boleh di buka dan di uji oleh mana-mana agensi Ar-Rahnu.

Gold cast Public Gold 100 gram

Jika minted gold, Pos Ar-Rahnu akan menerima nya tanpa perlu menguji emas tersebut. Tetapi jika di Ar-Rahnu lain, contoh nya di Bank Rakyat, ianya perlu di buka dari seal untuk di uji ketulenannya.

Kalau dah buka seal, bukan nya emas tu tak laku tapi nanti bile nak jual balik pada Public Gold kena tolak sikit dari harga PG buy. Lagi satu, kalau nak jual pada customer lain pun tak best sebab seal tu dah koyak. Takkan nak lekat dengan solatape pulak kan!

So next time kalau anda dapat gold cast, jangan mengeluh sebab tak cantik ye. Di sebalik yang tak cantik tu, ada juga special nya.

Salam.

Bagi anda yang minat untuk mempelajari ilmu candlestick dan divergence, saya menjemput anda semua untuk menghadiri kelas “Candlestick, Divergence & Market Analysis” yang akan di adakan seperti details di bawah:

So, jika anda betul-betul berminat dan ingin saya bantu anda menjadi seorang trader yang konsisten, saya jemput anda untuk hadir ke kelas ini.Jika ada sebarang pertanyaan, saya boleh di hubungi di no 012-9965946.

Terima kasih.

Salam semua.

Seingat saya, last time saya anjurkan kelas ini ialah penghujung tahun 2016. selepas itu, saya banyak menumpukan perhatian kepada kelas Personal coaching sahaja.

Oleh kerana ramai yang bertanya kepada saya bila saya akan mengadakan kelas group coaching semula, maka saya fikir sudah sampai masanya saya menghidupkan kembali sesi group coaching ini.

So, jika anda berminat, saya akan mengadakan kelas group coaching pada bulan Oktober ini. Untuk lebih details, sila refer kepada poster yang saya berikan di bawah:

kelas forex group coaching

Anda boleh terus menghubungi saya di no 012-9965946 untuk pendaftaran. Terima kasih.

Salam.

Salah satu cara yang saya gunakan ialah dengan menggunakan signal divergence. Normal divergence terbahagi kepada 2; bullish dan bearish divergence.

Di dalam trend yang menaik, kita akan mencari bearish divergence sebagai salah satu indicator yang market akan mula melakukan reversal. Manakala di dalam trend menurun, bullish divergence signal akan di cari sebagai petanda awal reversal.

Anda boleh lihat diagram di atas untuk kedua-dua divergence ini. Untuk bahagian indicator, selalunya saya akan gunakan MACD dan RSI. Mengapa? Kerana ianya sangat mudah untuk di fahami. Ada juga trader yang menggunakan indicator lain seperti AO, Stoch, Momentum dan lain-lain, tetapi pada saya MACD dan RSI adalah yang terbaik.

Time frame juga memainkan peranan yang penting. Kebiasaanya, saya akan menggunakan Daily untuk mengesan signal divergence. Boleh tak divergence berlaku di intraday chart? Boleh. Tetapi sepanjang pengalaman saya, ianya lebih kepada pullback.

Untuk lebih detail, jom hadir ke kelas “Candlestick, Divergence & Market Analysis” yang akan di adakan pada 10 Sept ini di Safira Country Club, Penang.

 

Salam.

Sebagai seorang trader, satu laman web yang sentiasa menjadi tumpuan sudah tentulah forexfactory.com. Di dalam web ini, terdapat kalendar ekonomi yang akan menjadi guide tentang apa yang akan menggerakkan satu-satu currency.

Di sebabkan itu, saya telah sediakan satu tutorial ringkas bagaimana hendak menggunakan web forexfactory ini supaya anda lebih faham dan mendapat manfaat dari nya.

Anda boleh tonton video saya di sini:

Terima kasih.