11 Apr

Seminar Dari Fizikal ke Spot Gold bulan April 2017

Salam.

Bagi anda yang tertanya-tanya bagaimana mahu membuat keuntungan semasa harga emas naik dan juga turun, saya menjemput anda untuk hadir ke seminar saya yang bertajuk ‘Dari Fizikal ke Spot Gold’ yang akan di adakan pada tarikh dan tempat seperti berikut:

Masuk adalah PERCUMA. Untuk pendaftaran, sila watsapp ke number 012-9965946.

TQVM

06 Apr

5 sebab mengapa Forex Trading boleh menjadi kerjaya dan bisnes terbaik anda

Salam.

Sepanjang saya terlbat di dalam dunia coaching ini, ada pelbagai sebab kenapa student saya ingin menjadi seorang trader. Di sini saya senaraikan 5 sebab popular yang saya sering dengar dari para student saya:

  1. Ingin mulakan perniagaan tapi modal tak besar – dengan forex trading, modal minimum yang di perlukan hanyalah $100 (RM470) sahaja. Saya tak tau apa perniagaan konvesional yang memerlukan modal sekecil itu. Setau saya hanya bisnes networking atau MLM yang mungkin (saya kata mungkin) setara dengan nya.
  2. Malu nak menjual kepada kawan dan family – di dalam dunia trading, anda juga menjual dan membeli tetapi ianya berlaku di dalam platform. Tak payah jumpa customer, tak payah buat appointment. Tak payah nak malu. Tak pernah lagi saya jumpa trader yang malu untuk tekan button sell atau buy.
  3. Ingin fleksibiliti di dalam waktu kerja – apabila anda terpaksa punch card sebelum jam 8.00 am dan ianya berlarutan selama lebih 10 tahun, maka lama kelamaan anda akan berasa fed-up, muak dan rasa nak muntah. Di dalam forex trading, anda boleh trade anytime; sesi pagi, petang mahupun malam. Semuanya bergantung kepada anda dan strategi trading anda.
  4. Ingin lebih masa dengan family – kita harus akui, masa bergerak dengan sangat pantas. Di kala kita sibuk berkerja, anak-anak yang baru semalam lahir, sekarang dah boleh berlari. Begitu cepat masa berlalu sampaikan kite terlepas banyak moment dalam kehidupan mereka. Dengan menjadi seorang trader, kite bukan sahaja boleh bekerja mencari rezki untuk mereka, malahan kita masih boleh bersama dengan mereka; 24 – 7.
  5. Ingin mencari bisnes baru selepas pencen – ada sebahagian student saya yang berusia 50 tahun ke atas dan mereka sedang menghampiri umur pencen. Tidak seperti di kampung yang masih lagi mempunyai tanah untuk bercucuk tanam, pensioners di bandar tidak mempunyai keistimewaan begitu. Mereka juga sudah tentu tidak mahu melakukan hard sales atau door knocking sales hanya untuk survive hidup selepas pencen. Maka saya rekemen forex trading sebagai kerjaya atau bisnes pilihan terbaik selepas pencen.

Ini cuma sebahagian dari reason yang saya biasa dengan dari student saya. Sudah tentu ada banyak lagi tetapi cukup setakat yang ini ini dulu. So, jika anda merasakan salah satu satu dari reason ini kena dengan anda, maka saya menjemput anda untuk memulakan langkah pertama menjadi seorang trader.

Mari kita bersama-sama menjadikan forex trading sebagai satu kerjaya dan bisnes masa depan kita.

Shufaad

05 Apr

Bagaimana mahu menggunakan Pivot Point indikator?

Salam.

Pivot point merupakan satu indikator yang mudah di gunakan dan pada masa yang sama sangat penting. Indikator ini terdiri dari paras Pivot (DPV) dan paras support (S1 – S3) dan resistance (S1-S3). Selain itu, ada indikator pivot yang turut menunjukkan paras harga tertinggi (YH) dan harga terendah (YL) hari sebelumnya.

Berdasarkan pengalaman saya juga, inidikator ini merupakan satu kaedah mudah untuk mereka yang tercari-cari di mana hendak meletakkan paras support & resistance kerana ianya akan menandakan paras-paras ini secara automatik.

Terdapat pelbagai jenis pivot, yang paling biasa atau classic adalah seperti contoh di bawah ini. Ianya adalah daily pivot dan saya banyak gunakan di time frame M15 dan H1. Selain itu, anda boleh juga boleh mengguakan Weekly atau Monthly pivot berdasarkan trading style anda.

Mari saya tunjukkan bagaimana cara mudah untuk menggunakan indikator ini:

  1. Secara amnya, jika price semasa berada di atas paras DPV, anda perlu mencari peluang untuk long atau buy di dalam market. Sebaliknya, jika price semasa berada di di bawah DPV, cari peluang untuk short atau memasuki position sell di dalam market.
  2. Strategi yang sering di gunakan bersama-sama indikator ini ialah breakout dan pullback.
  3. Breakout – Jika price break Yesterday High (YH), ini adalah peluang untuk buy, manakala jika price break Yesterday Low (YL), sile sell. Selain itu, jika price melakukan bullish breakout pada DPV, ini juga merupakan buy signal untuk anda. Dan jika bearish breakout ke atas DPV, maka ia adalah satu sell signal.
  4. Pullback – ianya sering berlaku terutama apabila market pada hari sebelum nya berada di paras 0verbought atau oversold. Kebiasaanya, price akan pullback atau retrace sedikit. Cari peluang untuk buy  selepas price pullback dan anda lihat adanya bullish reversal pattern di area DPV. Jika sebaliknya, perhatikan bearish reversal pattern selepas satu pullback di area DPV.
  5. Support dan Resistance di gunakan sebagai take profit target, dengan S2 dan R2 merupakan target yang paling kerap di capai (berdasarkan pengalaman saya).
  6. Jika price berada di S3 atau R3, jangan buy atau sell lagi. Sebaliknya, jika terdapat tanda-tanda berlakunya reversal atau retrace, anda boleh mengambil counter trade – cuma dengan risk yang kecil.

Apa kata anda try pivot ini di MT4 anda. Anda boleh ikuti kaedah bagaimana untuk install pivot point di sini:

forexwatchers

Selamat mencuba!

 

04 Apr

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan April 2017

Bagi yang berminat untuk mempelajari bilakah timing terbaik untuk membeli emas fizikal, anda boleh hadir ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan di adakan pada:

Tarikh: 29 April (Sabtu)

Masa: 9.30 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM250.

Buat pengetahuan anda, tempt adalah di hadkan untuk 10 orang sahaja per kelas. Untuk pendaftaran, sila hubungi 012.9965946.

TQVM

06 Mar

Bagaimana anda hendak booking sesi Personal Coaching bersama saya?

Salam.

Bagi yg berminat untuk menjadi seorang trader, sama ada full time atau part time dan pada masa yg sama ingin sesi private atau one to one coaching bersama saya, anda boleh lakukan perkara seperti di bawah:

  1. Bank in kan 50% deposit atau RM1750 ke akaun Maybank 554110105387 Candlestick Consulting.
  2. Pilih 3 tarikh yang anda kehendaki. Anda boleh pilih sama ada weekend atau weekdays. Sebagai contoh, anda pilih hari sabtu, ahad dan isnin (sila nyatakan tarikh). Atau anda nak pilih isnin, selasa dan rabu terus pun boleh. Sekurang-kurangnya mesti ada 1 hari weekdays.
  3. Whatsapp saya di talian 012-9965946 beserta slip bayaran dan tarikh pilhan anda.
  4. Saya akan check jadual saya. Sila beri saya masa antara 1-2 jam. Sekiranya tarikh yg anda pilih itu ok, saya akan inform.
  5. Bila tarikh dah ok, kita akan berjumpa di kelas. Biasanya utk sesi personal coaching, saya akan buat sama ada di Sunway atau di Ayer keroh. Make sure anda bawa laptop dan buku nota.
  6. Baki bayaran perlu di serahkan atau transfer semasa kelas pertama.

Mudah kan? Jika anda masih ragu-ragu lagi, anda boleh ke youtube dan search nama saya di situ. anda boleh tengok sesi mentoring video yang telah saya uploadkan. Anda boleh belajar bagaimana saya menganalisis market setiap minggu.

Dan jika anda rasa cara saya sesuai dengan jiwa anda, maka pilihlah saya untuk menjadi mentor anda. Insya Allah saya akan berikan support yang terbaik.

TQVM!

03 Mar

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan Mac 2017

Salam.

Bagi yang belum berkesempatan untuk mengikuti kelas ini, next class akan di adakan pada 18 Mac 2017 (sabtu) di TheCandles, Sunway bermula jam 9.30 am sehingga jam 5.00 pm.

Yuran untuk kelas ini hanyalah RM250 sahaja.

Bagi yang berminat, anda boleh menghubungi saya di talian 012-9965946.

TQVM

21 Feb

Tawaran menjadi dealer Public Gold!

Salam.

Bagi yang belum menjadi dealer Public Gold, ada berita baik. Sekarang dengan Easy Payment Purchase (EPP) gold bar 100g anda layak untuk menjadi dealer. Yang paling best, EPP ini adalah untuk 10 bulan.

Yup, 10 bulan ansuran. Normal 4 bulan. Sekarang Public Gold buat offer.

Offer ni akan tamat hujung bulan ni. So bagi sesiapa yang ingin menjadi dealer dan pada yang masa membeli emas 100 g, ini adalah peluang terbaik anda.

Hubungi saya di talian 012-9965946 untuk info lanjut. Terima kasih.

20 Feb

Terima kasih traders di Sabah – Kota Kinabalu & Sandakan!

Minggu lepas sy berkesempatan untuk berkunjung ke Sabah, lebih tepat lagi ke Kota Kinabalu untuk berjumpa dengan para traders dan wannabe traders di Starbuck, Warisan Square.

Alhamdulillah, saya nampak masing-masing begitu bersemangat untuk menjadi seorang trader – lebih tepat lagi, trader yg profit. Ada di antara mereka yang sudah 3-4 tahun menjadi trader tetapi masih lagi belum konsisten. Ada juga yang baru hendak mengenali dunia trading tapi nampak begitu teruja.

Insya Allah with a lot of practise, saya yakin mereka akan berjaya.

Next stop sy ke Sandakan untuk ke kelas Analisis Teknikal Harga Emas. Kelas ini khusus untuk mereka yang ingin menjadi pelabur emas yang bijak – menggunakan ilmu analisis teknikal untuk membeli emas fizikal Public Gold.

Oleh kerana kelas ini adalah kelas basic, maka ianya senang di ikuti oleh para pelajar yang rata-rata tidak mempunyai basic langsung. Mudah, ringkas dan menepati objektif.

Terima kasih Sabah! Kita berjumpa di lain hari. Insya Allah!

16 Feb

Harga emas dunia boleh meningkat lagi

Salam.

Berdasarkan kepada pergerakan harga semasa, saya melihat tiada masalah untuk harga emas meningkat ke paras $1250. Dan jika paras ini berjaya di pecahkan (breakout), maka resistance zone $1300/05 akan menjadi sasaran seterusnya.

Salah satu faktor kepada kenaikan ini adalah di sebabkan adanya tanda-tanda penurunan di USD Index. Penurunan yang lebih ekstrem boleh berlaku sekiranya pattern head and shoulder berjaya di bentuk dan gap bertarikh 14 Nov 2016 berjaya di close.

Soalan nya. Sudahkan anda membeli emas; spot & fizikal?