02 Sep

Analisis Teknikal Untuk pasaran Emas dan Perak – 2 Sept 2016

Salam.

Semalam di Facebook, saya telah sharekan video analisis ini untuk tontonan kawan-kawan yang ingin mengetahui tentang pergerakan semasa harga emas dan perak. Jika anda terlepas peluang itu, apa kata anda lihat di sini:

Buat pengetahuan anda juga, video ini di buat khas untuk event NFP yang berlaku pada malam semalam (2 Sept). Selain itu juga, saya sangat-sangat menggalakkan anda semua untuk membeli emas fizikal di publicgold.com.my sebagai salah satu portfolio pelaburan anda.

Sehingga bertemu lagi!

11 Aug

Apa yang anda faham tentang Gold-Silver ratio?

Salam.

Sebagai seorang investor atau peminat emas, anda sudah tentu pernah mendengar istilah seperti Gold-Silver ratio. So, apa yang anda faham tentang ratio ini? Di dalam bahasa yang paling mudah, ratio ini bermaksud bilangan ounce (oz) silver yang di perlukan untuk menyamai 1 oz gold.

Sebagai contoh; jika harga gold ialah $1000 per oz (amin!) dan harga silver pula ialah $20 per oz, maka ratio nya ialah 50:1. Dan ketika saya menulis artikel ini, harga gold berada pada paras $1345 per oz manakala harga silver pada $20.15. Oleh yang demikian, gold-silver ratio sekarang ialah 66:1.

Seperkara yang menarik tentang hubungan antara gold dan silver ini ialah selain dari kedua-duanya tergolong di dalam kategori precious metal atau logam berharga, mereka juga mempunyai positive correlation antara satu sama lain. Maksudnya, jika harga gold naik, silver juga akan naik. Begitu juga sebaliknya.

Sedikit fakta sejarah yang ingin saya kongsikan dengan anda:

  1. Gold-Silver ratio ini pada asalnya di tetapkan oleh kerajaan sebagai salah satu langkah menstabilkan sistem kewangan negara.
  2. Rekod paling awal berkaitan dengan penetapan ratio ini telah di catatkan oleh kerajaan Roman iaitu pada ratio 12:1.
  3. Kerajaan US melalui Mint of Act 1792 menetapkan ratio ini pada kadar 15:1.
  4. Ratio ini pernah meningkat sehingga ke paras 98:1 pada tahun 1939 di zaman pemerintahan Presiden Roosevelt. Ini adalah kesan dari penetapan harga gold pada harga $35 per oz.
  5. Kesan dari penamatan Perang Dunia ke 2  dan Brenton Woods Agreement pada tahun 1944, yang mana kadar tukaran asing (foreign exchange rate) telah di ikat pada harga gold, ratio ini telah turun sehingga ke paras 15:1.
  6. Bermula dari tahun 1970 an yang mana menyaksikan pemansuhan gold standard dan membawa ke tahun 1980 an dan 1990 (harga silver jatuh serendah $4 per oz), ratio ini telah meningkat kepada 100:1.
  7. Secara purata, di dalam era 2000 an, gold-silver ratio ini berlegar sekitar 50:1 kepada 70:1. Paling rendah di catatkan pada paras

Untuk investor yang lebih hardcore, mereka akan menggunakan gold-silver ratio ini sebagai satu tools untuk hedging.

Sebagai investor yang bijak, saya cadangkan anda mulakan dengan menyimpan emas dahulu. Dan kemudian barulah memulakan simpanan silver anda. Bahagi kan portfolio anda kepada 70:30; dengan 70 kepada gold dan silver sebanyak 30.

Selamat menyimpan!

Gold-Silver ratio

 

09 Aug

Jom belajar Analisis Teknikal Harga Emas!

Salam semua.

Sempena bulan Kemerdekaan ini, saya dan sahabat saya, Syukor Hashim akan mengadakan kelas Analisis Teknikal Harga Emas di 2 lokasi:

  1. Hotel Tabung Haji, Kota Kinabalu, Sabah – 21 Ogos, 9.30 am – 5.00 pm
  2. TheCandles, Sunway – 27 Ogos, 9.00 am -5.00 pm

Fee hanya RM250 sahaja.

Jika anda berminat, sila hubungi talian 012-9965946 (whatsapp/telegram/call)

Analisis Teknikal Harga Emas

 

 

 

 

 

TQVM

18 Jul

Buku Candlestick bahasa Malaysia – The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Ok, firstly jangan terpedaya dengan tajuk nya. Memang saya sengaja letak tajuknya bahasa Inggeris sebab

  1. ia kedengaran lebih catchy dan
  2. saya pun tak tau apa nak di translate kan.

hehe.

So apa isi kandungan buku ini? Apa yang akan anda pelajari? Baiklah, secara asasnya buku in terbahagi kepada 5 bahagian:

  • Bahagian 1 – Basic technical analysis yang perlu anda kuasai
    • Trend, Support and resistance, Reversal
  • Bahagian 2 – Candlestick
    • Anatomi candle, Single pattern candle, High probability pattern, 2nd level reversal candle, Trade setup
  • Bahagian 3 – Divergence
    • Normal and hidden divergence, Elder’s divergence, divergence indicators
  • Bahagian 4 – Aplikasi pada chart
  • Bahagian 5 – Rujukan

Seperti tajuknya, fokus buku ini lebih kepada strategi candlestick dan divergence. Anda boleh lihat dengan jelas bagaimana saya mengaplikasi strategi ini di dalam bahagian 4.

Pada bahagian 5, saya berkongsi dengan anda semua buku-buku rujukan yang saya gunakan untuk menyiapkan buku ini. Motif? Jika anda tak paham atau inginkan ilmu yang lebih deep, sila direct dengan penulis buku tersebut.

Ok?

Oh ya! Saya dah tukar cover depan buku ini. lagi cun!

buku candlestick bahasa malaysia

buku candlestick bahasa malaysia

 

18 Jul

Kelas Analisis Teknikal Harga Emas bulan Julai 2016

Salam semua.

Untuk yang berminat menjadi seorang pelabur emas yang sofisikated dan bijak, saya sangat-sangat menggalakkan anda menyertai kelas Analisis Teknikal Harga Emas yang akan saya adakan di TheCandles, Sunway pada:

Tarikh: 31 Julai 2016 bertempat

Masa:  9.30 am sehingga 5.00 pm

Yuran: RM250 shj.

Apa yang akan anda pelajari di dalam kelas ini?

  1. Bagaimana mahu membeli dan menjual emas pada harga terbaik
  2. Bagaimana mahu membaca perisian MT4
  3.  Analisis teknikal yang di gunakan untuk membaca harga emas dunia.

Kesimpulan nya, jika anda menyertai kelas ini, pandangan anda tentang harga emas juga akan berubah dan anda juga akan menjadi seorang pelabur yang lebih mantap kerana anda tahu bila dan di mana paras harga yang sesuai untuk anda membeli atau lagi best, memborong emas.

Untuk pendaftaran, sila hubungi 012-9965946.

TQVM

10 Jul

Kelas Forex/Index/Spot Gold Group Coaching

Salam.

Selamat hari raya saya ucapkan kepada anda semua. Di sini saya upload kan jadual kelas Group Coaching untuk bulan 7 dan 8.

Tarikh:

  • 23 & 24 Julai (Sabtu dan Ahad)
  • 1 & 2 ogos (Isnin dan Selasa)

Masa: 9.00 am – 5.00 pm

Tempat: TheCandles, Sunway

Fee: RM1599

Pendaftaran: 0129965946 (wasap/tele)

Poster coaching Julai 2016

Poster coaching Julai 2016

02 Jul

CADJPY: Bearish trend masih lagi kelihatan

Salam.

Ada beberapa perkara menarik yang boleh kita lihat di CADJPY. Saya mulakan dengan time frame Weekly dahulu.

cadjpy2julai2016Saya meliaht adanya satu Thrusting pattern di weekly chart pair ini. Thrusting, seperti in-neck dan on neck, merupakan variasi dari piercing line pattern. Bezanya, ia bukan lah reversal pattern tetapi ia adalah satu continuation pattern. Puncanya kerana ia gagal close lebih separuh dari body candle yang pertama (upper half of the body) yang mana secara psikologinya menunjukkan ketidakmampuan buyer untuk menguasai pasaran.

Untuk trade pattern ini, kita memerlukan price confirmation dari next candle. Untuk itu, kita tengok ke time frame daily.

cadjpy dailyLooking at the daily chart, terdapat satu bearish engulfing pattern terbentuk. Cumanya body candle yang memeluk atau engulf candle yang pertama ini tidak begitu meyakinkan; atau hampir sama besar dengan body candle yang pertama. Sekali lagi saya memerlukan confirmation dalam bentuk third candle. Saya mahu melihat candle ketiga sebagai satu bear candle dan ianya mesti lah close di bawah harga low candle yang pertama; kerana kelihatannya candle yang pertama itu ada lah satu hanging man pattern. Ia menjadi lebih crucial lagi kerana jika candle ketiga mampu close di bawah low hanging man pattern, bermakna ia juga telah close below weekly pivot level thus breaking the fibo 38.2% level.

dan jika saya zoom ke time frame yang lebih kecil, things will get more interesting;

cadjpyh1Low hanging man pattern itu sebenarnya juga ada low price untuk candle hari Khamis dan di tandakan pada harga 78.80. Lihat bagaimana terdapat 2 kali long lower lower shadow yang menunjukkan buyer ingin mempertahan kan area tersebut. Dan jika ianya di pecahkan, tidak ada masalah untuk price pergi semula ke area 78.30;  S2 level dan support untuk price action di dalam rectangle pattern. dan tidak mustahil untuk price mencari next support di area 77.60/80 sebagai next target.

Else, saya mungkin silap dan price could turn higher if BOJ decided to intervene. Yang tu apa pun tak boleh!

***Anda dah dapatkan buku terbaru saya? Tajuknya “The Power of Candlestick & Divergence”. Jika belum dapatkannya pada harga Pre-order sekarang hanya pada RM70 shj.

Shufaad (Trader/Coach/Writer/Entreprenuer/Traveller)

28 Jun

Pre Order buku The Power of Candlestick & Divergence

Salam.

Pre-order buku terbaru saya ” The Power of Candlestick & Divergence” kini di buka.

Harga asal: RM90

Harga Pre-order: RM70 sahaja

Ebook akan di email dalam tempoh 24 jam  manakala buku fizikal akan di pos selepas hari raya.

Anda juga boleh memuat turun free chapter buku ini sebelum anda membuat keputusan untuk membeli. Klik link di bawah untuk mendapatkan free chapter:

http://bit.ly/FreeChapterCandleDiver

Hubungi saya di nombor 012-9965946 (wasap/tele) untuk membeli buku ini.

TQVM

candlestick divergence1

14 Jun

Seminar emas percuma di Public Gold Melaka

Salam semua.

Bagi anda yang inginkan penjelasan lebih lanjut tentang perniagaan emas Public Gold, saya menjemput anda semua untuk hadir ke seminar saya yang akan di adakan pada

Tarikh 18 Jun 2016 (Sabtu)

bermula jam 10.30 am sehingga jam 12.30 tengah hari

bertempat di Public Gold Melaka, Batu Berendam.

Ada cabutan bertuah dan juga Fire sales (jualan emas murah) pada seminar tersebut.

So, kalau anda free jemput datang ye! Kalau nak booking tempat, sila hubungi saya di talian 012-9965946.

TQVM

PG poster